Ik ga het niet hebben over Zwarte Piet. Nog steeds niet. Niettemin is Piet wel een mooie aanleiding voor een stukje over wat men in Nederland zo mooi ‘de toon van het debat’ is gaan noemen. Wat ik van die toon vind, kan de lezer waarschijnlijk wel opmaken uit de titel.

De aanleiding is een betreurenswaardig voorval waarbij een vrouw gebruik maakt van haar vrijheid van meningsuiting door te demonstreren bij het College voor de Rechten van de Mens, tegen het (volgens de demonstranten) racistische karakter van Zwarte Piet. Gevolg: iemand springt er bovenop en begint haar met een vuist te slaan. Reden tot de nodige afkeuring, zou je denken. Zeker in de wat rechtsere reageerderspanelen, waar ze de vrijheid van meningsuiting meestal hoog in het vaandel hebben staan.

Hieronder een aantal letterlijk overgenomen (delen van) reageersels onder bovengenoemd artikel van Spitsnieuws:

Hij had die niet-geïntegreerde racist wel harder mogen slaan. Aanpassen aan de Nederlandse cultuur of wegwezen uit dit land.

De overgrote meerderheid (83%) Nederlanders wil Zwarte Piet niet aanpassen, dus volgens de democratische spelregels voldoet men aan deze eis. Ben het eens met de reguurders dat deze flapdrol die dat irritante linkse kutwijf best een paar keer een volle vuist in haar gezicht had mogen parkeren.

Het slaan van wijven is natuurlijk nooit goed te praten, maar je hebt er secreten tussen zitten hoor.

Vrouwen sla je ook niet, die schop je.

eindelijk eens iemand die opkomt voor onze identiteit. zwarte piet moet blijven in de huidige vorm!!

Is dat slaan? Ik noem het vegen! Dit krijg je als een minderheid de gewoontes van een meerderheid denken te veranderen zonder slag of stoot.

Al woon je hier en je komt niet op voor de Nederlandse cultuur, dan ben je feitelijk een landverrader.

iedereen die naar Nederland komt, uitkering gaat trekken en gaat zeiken op onze tradities verdiend klappen.. opdonderen het land uit!

Ja jongen… waar is nou die basebal knuppel als je hem nodig hebt… afblijven van onze tradities teef !

Dat al die zwarten maar schimmel tussen de benen mogen krijgen.

Ja dan wel een hardnekkige schimmel.

kan het zeer goed voor stellen, weet je dat je in het buitenland op de brandstapel gegooid word als je tegen tradities van bepalen landen bent. dat wij, achterlijke Nederlanders hun tradities en waardes weg gooit is gewoon achterlijk.

ik juich het alleen maar toe,gewoon asociaal zijn die buitenlanders.suikerfeest da moeten ze afschaffen hier

En ramadan en slachtfeest en alle andere woestijn feesten

ik zie het als een goede daad

De weg naar Nederland wist ze schijnbaar wel, alleen wil ze niet onze cultuur accepteren.. Dus dan hoor je niet in NL thuis en ga je maar terug, dan heb je er geen last van..

Goed, tot zover de reageerderspanelen van Spitsnieuws. Het is verleidelijk om op te merken dat ‘rechts’ vrij selectief is in het afwijzen van geweld en het voorstaan van de vrijheid van meningsuiting. Dat zou echter te makkelijk zijn, idioten vind je overal. En er zijn genoeg weldenkende rechtsmensen die bovenstaand gedrag en bovenstaande uitspraken verwerpelijk vinden, ook op Spitsnieuws:

Er moet in je verleden toch iets ontzettend zijn misgegaan met je geestelijke vermogens. Iemand die gewoon gebruik maakt van de vrijheid van meningsuiting wordt in elkaar geslagen en dat juich je toe?

Sorry maar ik vind de reacties zielig!!! Als ik op een doodnormale woensdag middag een vrouw zou slaan om een andere ruzie, en het komt in het nieuws dan zou je reacties lezen over hou laf en zwak ik wel niet ben. Ik vind deze reacties wel heel hypocriet of ik nou voor of tegen ben met slaan toon je alleen maar zwakte.

Feit blijft wel dat de volslagen absurdistische discussie over Zwarte Piet het aller-slechtste in mensen losmaakt. Recent spraken enkele bekende Nederlanders zich uit tegen de traditie, waarop één van hen, Peter R de Vries, gelijk enige doodsbedreigingen mocht ontvangen. Minstens zo smakeloos waren de reacties die Anouk vorig jaar kreeg, toen ze zich in de discussie mengde.

De meeste Nederlanders zijn het er gelukkig over eens dat geweld afkeurenswaardig is, en dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Helaas laten sommigen deze principes varen omwille van de mening die een ander heeft over (deel van) een kinderfeestje. Intens treurig.

János Betkó gaat echt niets zeggen over de Piet-discussie. Anderen hebben daar eerder zinnige dingen over gezegd.

 

PS: bij het schrijven van dit stuk kwam ik er achter dat er op Joop.nl al een soortgelijk stuk staat. Ik heb dit stuk toch afgemaakt en geplaatst, om twee redenen.

Ten eerste vind ik dat het stuk op Joop wat al te kort door de bocht gaat tegen de ‘Telegraaf-media’. Hoe Powned deze situatie beschrijft is overduidelijk ironisch en niet kwaadwillend. Ook Spitsnieuws kun je m.i. weinig verwijten, hun stuk is neutraal en zij kunnen er weinig aan doen dat een aantal van hun reageerders niet goed wijs is.

Ten tweede vind ik dit soort stukjes gewoon leuk om te schrijven en inzichtelijk maken wat sommige mensen vinden. Dit past prima bij mijn eerdere stukjes over tatoeages, en over dat geweld blijkbaar best mag als iemand iets over je peuk zegt. Misschien moet ik ze maar een eigen kopje geven, ‘de toon van het debat’ of iets dergelijks.

De foto is afkomstig van Flickr Creative Commons

One Response to Pikzwarte hysterie

  1. Janos Betko says:

    Voor de balans, een stukje idioterie uit het anti-pietenkamp (van alweer een aantal jaren geleden): http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/66225/2008/12/05/Dreigbrief-tegen-Piet-op-scholen-Zuidoost.dhtml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.