Over ethische zaken moet de overheid zo weinig mogelijk bepalen. Geef mensen zoveel mogelijk de vrijheid om keuzes te maken. Op het eerste gezicht lijkt de weerstand tegen de nieuwe donorwet dan ook begrijpelijk. Natuurlijk wil je voor niemand dwingend bepalen wat er moet gebeuren met zijn/haar lichaam na overlijden, dat is iets waar iedereen zijn eigen gevoel bij heeft en respecteert iedereen.

Weet je wat nou handig zou zijn? Als iedereen die er iets van vond, er ook gewoon eens iets over zou zeggen! Registreer gewoon je keuze stelletje apathische wezens! Of je nou voor of tegen bent, het is een persoonlijke keuze die niemand ter discussie zal stellen. Natuurlijk is het confronterend om over na te denken, maar het leven is niet altijd feest en comfort. Op dit moment heeft slechts 40% van de Nederlanders zijn keuze geregistreerd. Ik was oprecht geschokt toen Eva Jinek afgelopen week aan een tafel vol goed geïnformeerde mensen vroeg hoeveel van hen zijn/haar keuze had doorgegeven. Van de 7 gasten had slechts één dame die moeite genomen!

Volgens mij is de 60% van de mensen die ondanks alle campagnes nog altijd geen keuze heeft geregistreerd grofweg onder te verdelen in twee categorieën:

Categorie 1) de oprecht ongeïnteresseerde burger. Hij heeft er op dit moment niets mee van doen, dus het heeft geen prioriteit. Dat het in een minuut geregeld kan worden ten spijt.

Categorie 2) de bange Nederlander. Vindt het een eng idee, maar voelt zich moreel bezwaard om zich als tegenstander te registreren. Ook vindt hij het wat hypocriet dat hij zelf wel donororganen zouden willen in een noodsituatie, en door niets door te geven kan hij braaf excuusjes gebruiken om zijn geweten te sussen.

Voor de eerste groep zou de nieuwe donorwet een uitkomst zijn. De mensen in mijn omgeving uit deze categorie die ik erover spreek geven allemaal aan dat ze het helemaal prima zouden vinden. Tegen de tweede categorie zou ik willen zeggen: kom op, stap over je trots, en als je het niet wil/durft: even goede vrienden, geef gewoon aan dat je geen organen wil afstaan. Als mijn organen je na mijn overlijden kunnen redden mag je ze onverminderd overnemen. Net als de wetgever op dit onderwerp ben ook ik als donor moreel de beroerdste niet. En voordat je ‘automatisch donor’ wordt met de nieuwe wet krijg je meer kansen en herinneringen om je te registreren dan bij het doen van je belastingaangifte.

Een persoonlijke noot

Tot slot wil ik er als nabestaande iets heel persoonlijks over delen. In 2013 is onze twee maanden oude zoon Yún overleden aan een (zo bleek later) aangeboren afwijking. Na drie dagen te hebben gevochten voor zijn leven maakten de artsen de balans op dat verder behandelen niet in zijn belang was. Compleet verslagen en met een gebroken hart vroegen we of zijn organen dan misschien konden worden gered voor andere jonge patiënten. In de korte tijd hebben we in het ziekenhuis veel leed bij andere kinderen gezien. Ons verlies bleek onvermijdelijk, maar misschien kon zijn veel te korte leventje dan misschien toch nog een cruciale betekenis hebben voor een ander.

Waarom precies is me nog steeds niet duidelijk, maar het bleek juridisch onmogelijk om zijn organen af te staan. Nadat onze zoon zijn laatste adem uitblies in onze armen konden we enkel zijn hartklepjes afstaan aan een weefselbank. We hopen dat zijn hartklepjes een tweede leven hebben gekregen, dat zou betekenen dat zijn leven daarmee ook nog een tastbaar verschil maakt voor iemand.

Afgelopen jaar kwam ik onderstaande video tegen, over een vader waarvan het hart van zijn overleden dochter het leven van een andere man redde. Ik houd het daarbij niet droog. Wat zou ik graag het hart van onze Yún nog een keer horen kloppen.

afbeelding: screenshot uit Youtube fragment van WISN 12 News

Tagged with:
 

8 Responses to Laten we niet kinderachtig doen over de nieuwe donorwet

 1. zzzzzzzzzmoooc says:

  Je stelt dat het in een minuut geregeld kan worden, maar de realiteit is dat alles waar je DigiD voor nodig hebt minstens een uur duurt omdat je het wachtwoord altijd vergeten bent omdat je het hoogstens 1x keer per jaar nodig hebt (belastingaangifte) en de idiote zinloze vergezochte wachtwoord-eisen garanderen dat je het gaat vergeten. Dat lijkt me veruit de grootste categorie. Categorie 3: mensen die herhaaldelijk zijn afgehaakt omdat ze hun DigiD-wachtwoord vergeten zijn.

 2. zzzzzzzzzmoooc says:

  Overigens hulde aan degene die Wassenberg ophieldt :p

 3. Jasper says:

  Ik heb aan mijn familie kenbaar gemaakt dat ik best wil doneren. Maar vond een ja beschikking te definitief. (wie weet wat er allemaal bekend wordt en hoe het loopt.) Er isdus sprake van een bewuste stap en niet van een onverschillige. Vind de nieuwe wet ook goed want ik had zoiets van ja tenzij. Echter jouw categorien zijn nogal zwart wit.

 4. Arno says:

  Ik wil het niet vastleggen want ik vertrouw de overheid niet met die informatie en DigID al helemaal niet als barriere tegen openbaarheid. Ik wil dat de nabestaanden beslissen zonder enige druk vanuit de overheid. Die garantie is niet opgenomen in de huidige wet: als de nabestaanden zeggen dat het niet mag en er niet geregistreerd is is er geen enkele garantie dat de organen niet alsnog uitgenomen worden. Dat vind ik een bijzonder ernstige fout aan deze wet.

  En denk niet dat dit het tekort op organen gaat oplossen. De tekorten worden hooguit iets kleiner maar niet veel. En in ruil daarvoor wordt op grove wijze de integriteit van het eigen lichaam geschonden.

 5. Jasper says:

  Wat is het voor een bizar idee dat je het hele tekort aan donoren moet oplossen? Vind jij het redden van een mensenleven niet de moeite waard? Moet dan eerst de hele mensheid het eeuwige leven krijgen. Heb jij niemand lief, die je graag zolang mogelijk ziet leven?

 6. Arno says:

  De hele wet is bedoeld om het tekort aan donoren op te lossen. Waarom zou je anders mensen zo gek willen krijgen hun organen te doneren, en als ze niks zeggen ze toch maar uitnemen???

  Ik heb niks tegen mensen die willen doneren, prima. Alleen moet je geen wetten puur op emotie baseren maar rekening houden met de hele populatie. Dit is een pure emotie-wet waarbij grondrechten blijkbaar ondergeschikt zijn. Er wordt op geen enkele manier rekening gehouden met gegronde bezwaren. Hoe gaat de overheid in hemelsnaam de hele bevolking informeren en hoe zit het met de privacy? Hoe zit het met wilsonbekwamen en wat zijn nu de rechten van nabestaanden wanneer niets geregistreerd is? Hoe borg je dat de organen niet al genomen zijn voordat de hele familie op de hoogte is? Wordt allemaal aan voorbij gegaan. En dat voor íets kortere wachtlijsten.

  • Nederland kan deze wet uitvoeren net zomin als de VS wapens kan verbieden. Slechts vele landen zijn ons succesvol voorgegaan.

   En voor wat betreft de hele wereld redden of slechts een aantal mensenlevens refereer ik graag naar The Starfish Thrower: https://eventsforchange.wordpress.com/2011/06/05/the-starfish-story-one-step-towards-changing-the-world/

  • Jasper says:

   @ arno Allemaal leuke niet met wetteksten onderbouwde kanttekeningen. Maar waar haal jij vandaan dat de wet bedoeld is om het tekort volledig op te lossen??? Hoezo moet je mij gek krijgen om mensenlevens te redden als ik toch al dood ben? Ik doe het graag hoor. Ik heb toen ik nog een meer flexibeler leven had als student een jaar of weet ik hoelang bloed af gestaan aan de gezondheidszorg. En nee ik was niet gek. Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik ben behulpzaam en ik ben blij dat ik niet de enige ben. Sterker de wereld zou er een stuk zwarter uitzien als we nooit iemand een gunst zoude verlenen. Het is niet voor ‘iets kortere wachtlijsten’. Het is voor het menswaardiger en redden van mensenlevens. Het gaat hier niet om de NS ofzo.
   Sinds wanneer is het menswaardiger maken van een bestaan of het redden van levens totaal waardeloos tenzij iedereen het eeuwige leven heeft? Als iemand die jou lief is een orgaan nodig had vond je deze wet zeker ook niks. want ja er zijn andere die geen orgaan kregen? Zit jij dan echt van oh ok mijn kind of broer of weet ik het , heeft een orgaan gekregen maarja wat boeit dat zolang er anderen zonder orgaan dood gaan. Nee ik kan er met mijn pet niet bij dat jij het redden van een mensenleven pas waardevol vindt als de hele wereldbevolking gered wordt en het eeuwige leven heeft. Dan kan je net zo goed zelf de waal inlopen want ja er gaan mensen dood.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.