Toen Greta Thunberg door Trevor Noah geïnterviewd werd sprak ze veel rake woorden. Maar toen het even niet over harde wetenschap ging, maar over een sociaal verschijnsel, zat ze er volgens mij even naast.

Is het niet opvallend, dat mensen die waarschuwen voor klimaatverandering vaker jong zijn? Toen Greta werd gevraagd waarom, zei ze dat haar generatie klimaatverandering veel meer als een directe bedreiging ervaart dan oudere generaties. Volgens Greta zouden ouderen vaker denken: ‘ik leef dan toch niet meer’.

Op dat punt ben ik het met haar oneens. Niet per se over de levensverwachting, sommige ouderen zullen de heftigste misère wellicht niet zien of noch overleven. Maar volgens mij heeft ze het mis over de betrokkenheid van de oudste generaties bij hun kinderen of kleinkinderen. Volgens mij is daar weinig mee aan de hand en speelt er iets anders.

Mijn generatie – ik kom uit ‘82 – en iedereen die na mij geboren is, heeft op school en via het jeugdjournaal en klokhuis uitgebreid geleerd over de beginselen van klimaatverandering. Het is voor ons inmiddels vrij vanzelfsprekende kennis, net als de gezondsheidseffecten van roken, de werking van vaccins, en hoe de ronde aarde vooral om de zon draait en niet vice versa.

Voor een groot deel van de oudste generaties geldt die vanzelfsprekendheid niet. Hun welvaart steunde lange tijd op olie, aardgas en kolen, in onwetendheid van de ecologische risico’s. En nu komen anderen, snotneuzen zo je wil, hen plotseling vertellen dat wat ze altijd deden niet goed is. Het is best menselijk om dan verontwaardigd te reageren.

De mens is heeft van nature weerstand tegen verandering: het kost ons enorm veel moeite om nieuwe werkelijkheden te accepteren, en met de jaren worden we er meestal niet flexibeler op.

Volgens mij zijn ouderen niet minder begaan met de volgende generaties, maar zijn ze wel langer verkeerd geïnformeerd. Het accepteren van een nieuwe werkelijkheid krenkt en roept weerstand op. Zij denken heus niet ‘na mij de zondvloed’, maar ironisch genoeg is dat wel het scenario als we niet tijdig omschakelen.

* afbeelding uit de Netflix docu ‘Chasing Coral‘, over koraal dat wereldwijd in noodtempo afsterft als gevolg van klimaatverandering.

 

One Response to Klimaatontkenning komt niet door het egoïsme van ouderen

  1. […] Dit blog van Joep Bos-Coenraad verscheen eerder op Vrij-Zinnig. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.