Opleidingen in het hoger onderwijs mogen geen dure leermiddelen en excursies verplichten. Een student betaalt al collegegeld, en daar moet het onderwijs voor gegeven worden. Als een opleiding toch iets hips en duurs wil, moet het een gratis alternatief aanbieden. In de praktijk werkt dat helaas niet. En zo worden studenten illegaal op kosten gejaagd, terwijl het alleen maar stijgt en de studiebeurs vrijwiel is afgeschaft.

De Onderwijsinspectie doet echter niets. En de minister ook niet:

Ze deelt de mening dat onderwijsinstellingen zich aan de wettelijke voorschriften moeten houden, antwoordt ze afgemeten.

En als studenten nu toch tegen onterechte extra studiekosten aanlopen, kunnen ze een klacht indienen. Krijgen ze bij hun onderwijsinstelling geen gehoor, dan kunnen ze naar de rechter stappen. Mochten ze gelijk krijgen, blijkt uit Van Engelshovens antwoord, dan zal de inspectie de onderwijsinstelling erop aanspreken “en zo nodig handhavend optreden”.

Ja joh. Die student die illegaal een rekening van een paar honderd euro krijgt gaat daarover tot aan de rechter procederen bij de eigen instelling. Want daar heb je tijd, geld en zin voor, als student. Terwijl je voor je afstuderen afhankelijk bent van diezelfde instelling.

Eentje dus voor in de categorie: de verantwoordelijkheid afschuivende overheid. Alles formeel netjes volgens de regels. Er is toch een procedure die gevolgd kan worden? Er is een rechtsgang mogelijk? Dan zijn wij klaar. Dat de burger hier volstrekt niet mee geholpen is, is blijkbaar van nul en generlei belang voor minister Van Engelshoven en deze regering.

János schreef deze voor Sargasso.

 

 

Tagged with:
 

2 Responses to Burger: zoek het lekker zelf uit

  1. Jasper says:

    Beetje net als in de woningmarkt. We hebben regels voor huurprijs. Maar als men een andere huur vraagt dan moet je die eerst accepteren en dan vervolgens een proces aanspannen. Wat is dan de sanctie? De teveel gevraagde huur wordt terugbetaalt. Dus eigenlijk proberen kan altijd.
    en als de woning op papier net een fractie beter is kan de huurprijs ineens 50% hoger. (of eigenlijk wat men ook wil vragen) Onder het mom van het is geen sociale huur meer. waardoor je nog wel gek moet zijn om simpele goedkope woning afte leveren.

    • Janos Betko says:

      Ja, precies! Dit is één van de dingen die ik in mijn achterhoofd had bij het schrijven van bovenstaande. Fijn dat de bredere context herkend wordt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.