Het woordgrapje, dat ga ik niet maken, want het is veel te voor de hand liggend. Maar wat was ik verbaasd door de tweets van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), afgelopen week. Het ging, zoals wel vaker hier op vrijzinnig, over de studiefinanciering. Of beter gezegd het afschaffen daarvan.

VVD en PvdA maakten bekend dat ze er wel uit waren: de studiefinanciering gaat verdwijnen en er komt een leenstelsel voor in de plaats. ‘Sociaal’ leenstelsel noemen ze het zelf, maar dat soort newspeak krijg ik mijn strot noch mijn toetsenbord uit, dus we houden het even bij leenstelsel. Om te beginnen met iets positiefs: de politiek lijkt wel enig lerend vermogen te hebben. De langstudeerboete stuitte onder andere op enorm verzet wegens de zeer onredelijke invoertermijn: mensen werden met terugwerkende kracht gepakt voor eerdere keuzes, ‘tijdens het spel werden de regels veranderd’. Het leenstelsel geldt echter alleen voor nieuwe gevallen en wordt ingevoerd per 2014. Dat is redelijker, al zal menig student die net zijn bachelor begonnen is waarschijnlijk toch naar zijn masterstufi kunnen fluiten. Maar dat terzijde.

Gevolg hiervan is dat de rekening voor deze bezuiniging komt te liggen bij de toekomstige studenten, vooral de huidige scholieren op de havo en het vwo. Je zou dus verwachten dat de belangenorganisatie van deze mensen, het LAKS, hier een mening over heeft. Die heeft ze echter niet:

Pardon?

Navraag bij het LAKS leverde op dat ze het inderdaad hun zaak niet vinden maar die van hun onderwijspartner de LSVb. Het LAKS licht toe:

Maar hoe blij zou @studentenbond worden van deze houding van hun goede onderwijspartner het LAKS? Ongetwijfeld heeft het LAKS gelijk dat de LSVb zich hier tegen gaat verzetten, maar de scholierenorganisatie vergist zich als gedacht wordt dat de studentenvakbond hun hulp hier niet bij nodig heeft. Dat is sowieso het geval, ongeacht of de studentenbond(en) gaan lobbyen of demonstreren. Het gaat om het overtuigen van een regering of een parlement om de scherpe randen van een leenstelsel af te slijpen (laat staan om het tegen te houden) is enorm lastig, het gaat om een bezuiniging van (minimaal) honderden miljoenen euro’s. De politiek zal niet genegen zijn om aanpassingen aan te brengen als dat veel geld kost. En als de LSVb de straat op gaat, dan óók hebben ze alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Het vorige kabinet was nauwelijks onder de indruk van de grootste studentendemonstratie sinds de jaren negentig, noch van een ArenA gevuld met 50.000 boze leraren om maar een dwarsstraat te noemen. Dan zal er behoorlijk wat nodig zijn om wel druk te zetten op een regering.

De stelling ‘het LAKS komt op voor scholieren van nu en de toekomst. Studentenbonden komen op voor studenten van nu en de toekomst.’ is nogal wonderlijk. Hiermee zegt het LAKS eigenlijk: zodra iemand geen scholier meer is, hebben wij er niets meer mee te maken. Alsof het niet in het belang van de scholier is hoe het vervolgonderwijs is ingericht en welke voorwaarden daar aan verbonden zijn. De achterban van het LAKS, de huidige scholier, is de student van morgen. Als de LSVb zo zou redeneren, dan krijgen ze een rustig jaar. ‘Studiefinanciering? Ja, heel vervelend, maar studenten moeten straks lenen. Ja, dat is heel erg slecht, maar ja, de draconische consequenties daarvan, daar krijgen ze pas mee te maken na hun afstuderen. Dan zijn ze geen student meer. Wij zijn er voor de studenten van nu en de studenten van de toekomst. Mensen die een rotbaan krijgen en een studieschuld van veertigduizend euro hebben, tja, die moeten maar lid worden van een politieke partij, ofzo, of misschien kan onze goede onderwijspartner de AOb ze wel helpen’.

Het LAKS heeft echter meer redenen om zich hier afzijdig van te houden.

Tja. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, maar ik vraag me af of die problemen ook zo’n €13.000,- per persoon groot zijn. Om hier niets mee te doen lijkt zo ontzettend… nou ja. Dat dus.

János Betkó ziet het afschaffen van de stufi met angst en beven tegemoet, omdat naast de teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs en de bevordering van de ikke-ikke-ikke-maatschappij, zijn voornaamste onderwerp van blogjes verdwijnt.

Tagged with:
 

21 Responses to LAKS?

 1. Nijn says:

  “En die scholieren die besluiten niet te gaan studeren omdat ze die lening niet aan durven, ja, dat zijn geen studenten he, dus dat boeit ons ook niks.”

 2. Irene says:

  Lekker motiverend ook voor de huidige 4/5 VWO en Havo scholieren, waarom zou je nog examens willen halen als je weet dat je daarna toch geen studie kan betalen. Voorkomen is beter dan voorlichten!

 3. Frans says:

  Maak het probleem voor LAKS niet groter dan het is; straks moet zij ook een mening hebben over de vrede in het Middenoosten of de armoedebestrijding in Nederland.

  • jasper s says:

   Ieder Havo/vwo/ doorstuderende MBO scholier krijgt in de toekomst een schuld van vele duizenden euros als dit doorgaat. Lijkt me toch niet zoveel minder relevant als bijvoorbeeld dat gedoe over enkele tientallen lesuren en tussen uren.

 4. Marb says:

  Ik vind het nogal kort door de bocht om op basis van 3 tweets een mening te vormen over de keuze die het LAKS maakt. Het gaat er niet om wat het LAKS vindt van de invulling van het HO/WO; het gaat er om dat het LAKS zich hard maakt voor een goede voorlichting voor scholieren over de invulling van het HO/WO. Daarnaast moet de studiekeuze op scholen verbeterd worden. Hoezo voorkomen is beter dan voorlichten? Het LAKS moet de gebieden aanpakken waar winst te behalen valt op de middelbare scholen. Daarom hebben ze in mijn ogen een goede keuze gemaakt door zich niet uit te spreken over het sociale leenstelsel.

 5. Herman says:

  Misschien moeten wij studenten maar eens niet de straat op gaan. Het gaat onze generatie immers niet meer raken en de scholieren (in ieder geval hun vertegenwoordiging) vinden het blijkbaar niet interessant zich ermee bezig te houden. Het is dat ik zo’n enorme passie heb voor goed en betaalbaar onderwijs, anders zou ik zeggen: Na ons de zondvloed!

  • jasper s says:

   Je bent bij de studentenvakbond Herman. Het is je geraden dat je niet alleen denkt aan de huidige generatie.
   Ik begrijp je teleurstelling maar het gaat hier wel om scholieren niet om volwassenen met bewustzijn van alles in de samenleving.

 6. notpicnic says:

  Probleem is de compleet vercompartimentaliseerde manier van kijken binnen het LAKS bestuur. Door de interne kaderopleidingen heeft zich daar een taal genesteld die hen volledig weet te abstraheren van het eigen belang, ze letterlijk verblind voor dat belang.

  Er wordt daardoor niet gedacht vanuit een direkte beleving: hoe verdedig ik de belangen van mijn generatie maar meer in management / marketing termen van: hoe verdedig ik de belangen van deze doelgroep in de leeftijd van 12 t/m 15-18 jaar. Dat is een kapitale blunder waar ze tijdens de masterstufi perikelen http://pear.ly/_PkH nog mee weg wisten te komen maar waar ze nu ongetwijfeld knalhard , door de ouders en uiteindelijk hun eigen “doelgroep” http://pear.ly/h9H4e , voor zullen worden afgestraft.

  Herman’s strategische overweging was gelukkig niet alleen mijn gedachtenspook . Het betreft een zeer reeele optie. Waarom zou de huidige generatie studenten zich druk maken , tijd en energie steken in het overtuigen van andere studenten om te gaan protesteren, misschien zelfs wel om te gaan staken ,weer uni’s en HBO’s te gaan bezetten, wanneer het LAKS management zich ( het begrip vertegenwoordigers van hun generatie zal ik hier never niet gaan gebruiken ) zich in haar beleidsaamheid blijft wentelen ? Door als studentenbonden af te spreken absoluut niets te gaan doen , echt een na ons de zondvloed strategie, wordt het initiatief en de verantwoordelijkheid weer daar neergelegt waar ze hoort, te weten bij deze huidige managers van de na ons komende generatie. Je mag toch hopen dat er dan wel wat kortsluiting onstaat in die koppies. We zijn solidair met jullie ALS jullie de barricaden opgaan ? https://twitter.com/LAKStweets/status/256031077020352513 mijn reet !!!

  Mocht zelfs dat niet helpen dan rest jullie als studentenbonden niets ander dan de “LAKSloze” startegie. Lak hebbent aan het LAKS maar vooral ook door lak te hebben aan ALLE bestuurlijke conventie’s in ons polderlmodellandje moet je je dan ALS studentenbonden direkt richten tot de scholieren en vooral hun ouders dmv voorlichting en het zelf organiseren van een knalharde landelijke SCHOLIEREN staking.

  na ons de laksloosheid

 7. Lisa says:

  @Frans en Marb, zoals al eerder aangekaart is, gaat het om degenen die nu de directe achterban van het LAKS zijn. Natuurlijk zijn goede voorlichting en al die andere zaken waar het LAKS mee bezig is ook erg belangrijk, maar betekent dit dat het LAKS moet kiezen tussen de activiteiten van nu en zich mengen in de discussie over de stufi? het is erg waarschijnlijk dat de LSVb op dit vlak al een voortrekkersrol aanneemt. En zo moeilijk is het dan toch niet om een besluit te nemen of het LAKS zich wel of niet solidair gaat opstellen?

  Frans, je vergelijking slaat natuurlijk nergens op. Het LAKS zegt over haarzelf: “Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een organisatie van, voor en door scholieren. Het LAKS organiseert verschillende activiteiten, informeert en vertegenwoordigt scholieren. Dit moet je heel ruim zien.”

  Ik lees hier wel iets over belangen van scholieren, maar niets over vrede in het Midden-Oosten.

  • Frans says:

   @Lisa: Hoe ver moet de expertise (Thema: studenten) van LAKS (Doelgroep: scholieren) reiken? Bestaande overlegstructuren met voldoende capaciteiten en middelen zijn m.i. beschikbaar in Nederland.

   Ik weet niet hoe LAKS haar taak opvat, maar het lijkt mij niet wenselijk een groot log bureau te creeren.

   Op dit forum komen echte vergadertijgers aan het woord, dus vermoed ik dat mijn opmerking niet erg in de smaak zal vallen. So be it.

   • jasper s says:

    Nogmaals duizenden en duizenden euros aan strop voor de mensen die nu tot hun doelgroep behoren. Veel groter hebben we het in jaren zoniet decenia zoniet ooit niet gehad. 1000den die hun middelbare school diploma niet omzetten in een startkwalificatie.
    Het laks staaat niet alleen. Hulp van de LSVB en de HBO r is welkom en wellicht krijgen zij terecht de hoofdrol. Maar zeggen dat het je niet aangaat is in feiten jezelf als onnodig verklaren en rijp voor opheffen. Uitzonderlijke belangen voor je achterban wordt als niet de moeite waard beschouwd.
    En wat Mauro betreft. Daarover bestaat geen publieke consensus. Het is niet aan Frans om ons te vertellen wat wij van die zaak moeten leren lijkt me. Ik leer ervan wat ik wil Frans. En dat is dat je instanties als het min. van Leers of het Laks af en toe best mag wakker schudden. En het lijkt me niet aan jou om te bepalen dat wij iets anders moeten leren wat jij hebt opgesotken van MAuro. En te zeggen dat zij die wat anders vinden niks hebben geleerd ofwel hebben zitten slapen.

 8. jasper s says:

  Het LAKS moet ingaan op wat er speelt. En wat er speelt is dat de huidige scholieren duizenden euros aan schuld naar hun hop krijgen zonder duidelijke aanleiding in het systeem. Veel groter heb je het in jaren niet gehad. Kijk de zorg wordt duurder, maar wordt niet ineens een eigenbijdrage van 1000 euro ingevoerd.
  Het Laks staat hierin gelukkig niet alleen. Echter door angstig in een hoekje weg te kruipen en te doen alsof het jou niks aangaat maak je de belangen van de huidige generatie scholeiren wel heel kwetsbaar.

  Ik mis trouwens in deze lijn wel de LSVB in de pensioen kwestie. De NL overheid heeft de afgelopen jaren massaal het pensioen van de jongeren risicovoller gemaakt. Pas nog door de rekenrente te veranderen. En er is geen haai onder de jongeren generatie die ernaar kraait. De babyboomers bij de vakbond lachen zich bewijzen van spreken rot. Je zou zeggen het is een teken aan de wand dat de LSVB zich niet solidair heeft verklaart met de groep die protesteert tegen het uitkleden van de pensioenen. Echter de realiteit is dat er niet echt iemand is waarmee men zich solidair had kunnen verklaren.

  • jasper s says:

   hm voor alle duidelijkheid ik doel op deze quote =”Iets geleerd van De Zaak Mauro ?”
   Antwoord ja, vraag onbegrijpelijk en arrogant.

   • Frans says:

    Arrogant was een woord dat me op de lippen lag toen ik schreef over het m o e t e n reageren van LAKS. Het is zo makkelijk andere op te dragen te moeten reageren. Je hebt me wel begrepen, op Mauro reageer je – terecht – op een vergelijkbare manier ;-).

    • jasper s says:

     Dus alleen kinderen en ouders mogen ooit kritiek hebben op de prioriteiten van het Laks?? En de LSvB en de HBO raad moeten niet vreemd opkijken als zij zonder veel rugdekking hun handen in het vuur steken voor mensen die deze maaatregel uiteindelijk gaat treffen?

     Tja je zou zowat zeggen dat eventuele schade aan de kennis economie dan he enige argument is. Zij zijn toch de belangengroep voor de mensen die worden getroffen. OF wat zijn ze eigenlijk, die lakse 😉

 9. Lisa says:

  @Frans, het is inderdaad een interessante vraag met welke onderwerpen een belangenbehartiger zich moet bezighouden. Op twitter kwamen er ook al een aantal opmerkingen over de LSVb en de onderwerpen waar zij zich mee bezig houden voorbij.

  Toen ik in het bestuur zat hebben we ook keuzes gemaakt. Voorheen had de LSVb namelijk de neiging zich met allerlei onderwerpen en projecten bezig te houden die vaak niets te maken hadden met hoger onderwijs of belangenbehartiging van studenten. Vandaar dat we toen besloten hebben onze medewerking/steun niet meer te verlenen aan een antiracisme-demonstratie en een actie voor basisschoolkinderen in Afrika, om maar twee voorbeelden te noemen. Hier waren een aantal oudbestuurders het niet eens mee kan ik je vertellen. Wel hebben we ons hard gemaakt voor een OV-kaart voor afgestudeerden en tegen campuscontracten omdat we van mening waren dat belangenbehartiging niet direct ophoudt wanneer iemand een diploma ontvangt en strikt genomen niet meer tot je achterban behoort. Onze huidige achterban heeft namelijk wel iets aan dit soort zaken.

  Natuurlijk moet je keuzes maken en is het een hellend vlak. De keuze om je afzijdig te houden van een onderwerp dat verregaande consequenties heeft voor een groot deel van je huidige achterban vind ik volstrekt onbegrijpelijk. Niet alleen omdat deze discussie enorme gevolgen heeft, maar ook omdat het wel degelijk samenhangt met thema’s waar het LAKS zich nu mee bezighoudt zoals studiekeuze. Bovendien geeft het een verkeerd signaal af naar de politiek wanneer de vertegenwoordigers van scholieren aangeven dat ze eigenlijk nog helemaal niet bezig zijn met de nabije toekomst. Een gezamenlijk optreden zou zoveel sterker staan.

  • Frans says:

   Lisa, je laat goed zien waartoe ongebreidelde groei bij een bureau kan leiden (noem het groepsdynamiek). Gelukkig vertel je ook hoe de LSVb de weg terug heeft gevonden.

   Kennelijk speelt dit ook bij LAKS. Misschien hebben ze zich afgevraagd of de HBO-raad en andere (grotere) instituties de perikelen rond de StuFi niet op effectievere manier kunnen aankaarten.

   De verontwaardiging op dit forum over de beslissing van LAKS vind ik nogal kinderachtig (LAKS *moet* dit of dat). Iets geleerd van De Zaak Mauro ?

 10. jasper s says:

  Ik zou opzich kunnen googlen maar onder het mom van begrijpelijke communicatie.
  Wat zijn campus contracten?

  Googlen wees trouwen uit dat ik zelf een campus contract heb gehad. En dat ik door gunstige omstandigheden vrij goed kon doorstromen in de sociale huursector.
  Dit kwam overigens vooral omdat ik in mijn tijd nog 2 studies kon volgen en dit ook achter elkaar heb gedaan. En dus meer wachttijd op kon bouwen dan de gemiddelde student die er naar 1 jaar extra uit moet. Al hanteert de SSHN geloof ik ook een leeftijdsgrens die zegt dat ieder onder de 25 jaar mag blijven. Maar dan nog is plus minus 8 jaar wachttijd die je in Nijmegen nodig hebt voor een woning vrij veel.

  En voor alle duidelijkheid ik heb na eruit gekicked te zijn onvrijwillig 1 maand particulier gewoont. Dus ik weet exact waar de grens in mijn geval lag. Want dat echt een hoop gedoe.

 11. notpicnic says:

  zoals voorspelt: een 15 jarige scholier die gewoon zelf het initiatief neemt en in een mum van tijd een site in elkaar knutselt:

  http://ans-online.nl/nieuw/nu-al-veel-verzet-tegen-verdwijnen-ov-studentenkaart/

  zal LAKS geheid niets van leren

 12. Janoz says:

  Ik had ’em al getekend… mooi, dat initiatief 🙂

  • jasper s says:

   Ik wilde hem tekenen, maar ik doe niet aan prive internet petities. Voor wat ik weet is het een jongere die graag email adressen ophaalt en dan zit je ermee.
   Wel een goed initiatief en hopelijk heeft hij binnen notime een groter platform dan het LAKS. Verder pakt mijn PC de link in het ANS artikel ook niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.