Waarom accepteert het bedrijfsleven in Nederland dat zij worden vertegenwoordigd door een onbehouwen, lompe boer? Dat het gezicht van hun organisatie bijna een karikatuur is van de negentiende-eeuwse, bolhoeddragende slavendrijvende opperkapitalist? Dat uit de mond van hun hoogste vertegenwoordiger ofwel volslagen wartaal, ofwel gescheld klinkt tegen iedereen die het niet ‘gemaakt’ heeft volgens de norm van het grote geld.

Het gaat natuurlijk over de voorman van VNO-NCW, Hans de Boer. Voor wie het gemist heeft: bijstandstrekkers moeten verdorie gewoon eens aan het werk! Asperges steken of zo, want werken is niets mis mee. De uitkeringen moeten gewoon omlaag. En immigranten die geen baan hebben, zijn ‘labbekakken’. O ja, en hij mag geen ‘bijstandstrekkers’ zeggen, dus noemt hij ze maar ‘uitkeringsgenieters’. En Poetin moet sorry zeggen over de MH17. Kunnen we daarna weer gewoon zaken met hem doen. Want er moet wel geld worden verdiend!

Dat er geen banen zijn, dat negeert De Boer. Dat veel van zijn grootbedrijf alles in het werk stelt om banen te verplaatsen naar het goedkopere buitenland of te automatiseren, of weg te saneren door de overgebleven werknemers zich in de burn-out te laten werken, maken zijn woorden een gotspe. De suggestie dat mensen in de uitkering ‘genieten’ is van de vileinste soort. Deze nieuwspraak suggereert dat een uitkering een feestje is, in plaats van een bestaansminimum, en dat de mensen in een uitkering het allemaal wel prima vinden. Suggestief en schandalig.

Waar bemoeit VNO-NCW zich eigenlijk mee? Ga banen scheppen, verdikkeme!

Wij wachten met smart op de eerste bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen, en aangeven niet op deze manier vertegenwoordigd te willen worden.

Auteurs bij Vrij-Zinnig zijn over het algemeen keigenuanceerd en houden niet van schelden. Maar bij dit stukje over Hans de Boer kostte het bijzonder veel moeite om niet af te dalen naar het niveau van de hoeder van het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Afbeelding door Stephan Mosel uit Gießen, Germany (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

5 Responses to De huislomperik van het grootbedrijf

 1. Jasper says:

  Hij heeft Al sorry gezegd. Bedoelde het niet zo. Wilde niemand kwetsen. Zou wat zijn als hij in het Lobyen ook zo subtiel is.

 2. Arno says:

  Sorry zeggen is zo overgewaardeerd. Hij heeft gewoon een (in die kringen helaas gangbare) mening over uitkeringsgerechtigden, dat is echt niet ineens veranderd. Hij had gewoon dit nooit moeten zeggen en eigenlijk is hij niet houdbaar voor deze positie.

  Wel heeft VNO-NCW (die vertegenwoordigen vooral grote, veelal internationale bedrijven) maar beperkte invloed op banencreatie: dat heeft vooral met arbeidskosten, beschikbaarheid van goed geschoold personeel en wetgeving te maken. En met name in vergelijking met regelingen in overige landen. Dan komt NL meestal niet positief uit de vergelijking dus blijft banen groei uit.

 3. Jasper says:

  West Europa kent genoeg succesverhalen op de internationale markt Nederland niet uitgezonderd trouwens. Er zijn juist voorbeelden genoeg die laten zien dat er ruimte is voor concurrerende banen zonder lage lonen in welvaartstaten als Nederland en andere westerse landen. Dus ik zie weinig feitelijke rede waarom er in Nederland geen ruimte is voor arbeidscreatie. Je kan hoogstens zeggen dat VNO er weinig eenvoudige instrumenten voor heeft.

  Maar dan nog vraag je je af waarom hij een zondebok zoekt in de uitkeringsgerechtigde inplaats van aan zelfreflectie en ondernemingsvisie doet. Ik weet ook niet waarop jij baseert dat dit de algemene mening is in die contreien. Ik zou eerder denken dat de gemiddelde topmanager niet eens bezig is met de bijstandsgerechtigde. Men doet ook bij mijn weten weinig moeite om bijvoorbeeld de Oosteuropeanen te vervangen door bijstandsgerechtigde.

 4. Arno says:

  Natuurlijk is er in NL ruimte voor arbeidscreatie, maar het gaat me inderdaad om de middelen van het VNO-NCW. Die hebben het te doen met de huidige wetgeving. En het gaat dan om banen voor de huidige werklozen, met hun type opleiding en allerlei andere omstandigheden. En juist een groot bedrijf kan dan makkelijk kiezen om in een ander land met betere omstandigheden te investeren.

  Daarom verwacht ik veel meer van het MKB qua banengroei in de komende jaren, grote multinationals zijn niet aan NL gebonden en investeren hier al jaren niet meer (fors). Kent iemand het laatste geval van een nieuwgebouwde fabriek in Nederland? Nee, ik ook niet.

  Ik zeg niet dat alle directeuren en hoge functionarissen van NL zo denken over werklozen. Echter, ik proef wel een ‘gebrek aan affiniteit’ of medeleven met hen en soms een groot gebrek aan respect. Ga maar eens voor de grap naar een hockey- of golfclub en vraag naar het beeld dat zij hebben bij een bijstandsgerechtigde. Dan hoor je wsl iets over kratjes bier voor de voordeur en weinig over ambitieus solliciteren of ondernemingsdrang. Even voor de duidelijkheid: zo denk ik er niet over.

 5. Jasper says:

  Ik denk dat je ook wel een flink grote fabriek moet bouwen om landelijk nieuws te halen. Zelfs bedrijven als NXP of Scholten Awater lees je nooit wat over. Terwijl ze toch behoorlijk draaien in omzet. Okee het zijn geen banen colossen maar er werken wel wat mensen.

  De Nederlandse economie haakt traditioneel goed aan bij Duitsland en ik zou toch denken dat ook VNO-NCW bedrijven daar een graantje mee kunnen pikken.

  Verder kom ik niet op de golf en bij het hockey maar ik hoop dat die ook wat meekrijgen van hoe hard de banenmarkt momenteel is. De jeugd werkeloosheid en de 50+ werkeloosheid is inmiddels zo wijdverbrijd dat een flink aantal van die personen op familie feestjes en dergelijke toch wel een schaap tegen moet komen die ondanks flink zoeken en best aanwezige potentie veel bot vangt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.