Vandaag beslaat de voorpagina van de Volkskrant een artikel over hoe paus Franciscus schoon schip maakt in de katholieke kerk. Volgens Gods plaatsvervanger op aarde lijdt Vaticaanstads bevolking aan zeer ernstige kwalen. Denk aan zichzelf onsterfelijk, immuun en onmisbaar voelen, excessief werken en excessieve planning. In totaal zijn er vijftien stoornissen waar de dienders last van hebben. Wie de lijst leest, kan alleen maar hopen dat deze paus zich ook in andere instituties gaat verdiepen en daar zijn wijsheid aanbiedt.

Bij dagblad Trouw bijvoorbeeld, waar deze paus ongetwijfeld met open armen zou worden ontvangen, zou deze moeten worden gevraagd om de conclusies te schrijven voor de interne onderzoekscommissie die een maand geleden is ingesteld. Mr Ramesar, auteur van fictieve artikelen over een zogenaamde Sharia-driehoek en persoon die het belangrijker vindt om aan te sluiten bij de journalistieke top, advies te geven aan de Tweede Kamer en te verschijnen in talkshows dan eerlijke journalistiek te bedrijven om de wereld te verbeteren, heeft overduidelijk last van Werelds exhibitionisme. Ook lijkt voor hem te gelden dat bij gesloten kringen horen belangrijker is dan horen bij Christus (of in dit geval: de waarheid rapporteren). De redactie, die dit allemaal zo ver heeft laten komen en die niet vies was van een leugentje om een en ander te verdoezelen, zal ongetwijfeld last hebben van spirituele alzheimer.

Misschien zou de paus ook iets kunnen zeggen over de politieke crisis rondom de nieuwe zorgwet (denk aan kwalen als mentale en spirituele verstening, rivaliteit en verwaandheid en existentiële schizofrenie), al denk ik dat nog beter zou zijn om hem aan de slag te laten gaan bij de zorgverzekeraars en hun lobby om de macht van patiënten en doctoren nog verder onderuit te halen. Hoewel, de meeste mensen zullen de Paus niet nodig hebben om te zien dat de zucht naar Wereldse winst in combinatie met totale onverschilligheid naar anderen hier het grote probleem zijn.

Je hoeft de Volkskrant van vandaag amper verder open te slaan om, naast bovenstaande voorbeelden, meer zaken tegen te komen waar deze paus welkom zou zijn: handel met voorkennis door Delta Lloyd, de gang van zaken rondom de wet over topinkomens in de (semi-) publieke sector, vrijwel elke actie van staatssecretaris  Fred Teeven…

Onlangs keek ik de serie The Wire, over politie en drugsbendes in Baltimore. De serie gaat in eerste instantie over mensen, maar hoe verder je komt hoe duidelijker het wordt dat het de instituties zijn die het gedrag van deze mensen vormen, hoe erg ze ook protesteren. Ook wanneer de serie zich uitbreidt naar de vakbonden, de scholen, de politiek en de journalistiek, blijft dit gegeven centraal staan. En er zijn bijna nooit ‘bazen’ die voor echte verandering zorgen.

Deze paus is duidelijk een andere baas. Helaas lijkt hij de uitzondering te zijn. De Katholieke kerk is voor mij altijd al een anachronisme geweest, maar sinds deze paus om een heel andere reden.

Bart Linssen leidt zelf trouwens aan het hebben van een begrafenisgezicht, al was een remedie daarvoor bijzonder dichtbij vorige week… 

 

De foto is afkomstig van Wikipedia Creative Commons. Auteur is Tânia Rêgo/ABr.

Tagged with:
 

One Response to De grootste verandering in de wereld komt van de paus

  1. Janos Betko says:

    Mhhh, ik hoop dat hij goed uitkijkt en zijn eten goed voor laat proeven. Wel bijzonder dat de katholieke kerk nog zo’n leider voortbrengt, en idd op veel punten een voorbeeld voor menig ander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.