De afgelopen dagen speelden zich vrij bizarre taferelen af in mijn timelines op diverse social media. Grote opschudding, over wat een aantal mannen (‘versiercoaches’, opiniemakers, stukjesschrijvers) verkondigt over ‘hoe om te gaan met vrouwen’ en over ‘hoe vrouwen zijn’. Nu is het zelden een fraai schouwspel als er grof gegeneraliseerd wordt, en dat geldt des te meer als iemand uit groep A gaat vertellen over hoe ze denken in groep B.

Bovengenoemde mannen verkondigen (geparafraseerd) het volgende verhaal. Vrouwen willen geen lieve jongen met wie ze kunnen praten, maar een dominante klootzak die hen vertelt wat ze moeten doen. Versier- en relatietechnieken bestaan uit beledigen, emotionele chantage, bij de keel grijpen. Vooral niet respecteren of aardig doen, want daar wordt misbruik van gemaakt en dan word je niet voor vol aangezien. Een meisje dat nee zegt bedoelt eigenlijk ja, en dan moet je als man gewoon een beetje aandringen en doorzetten. Vrouwen en meisjes zijn wreed en slecht, jongens die gevoel tonen worden uitgelachen. O ja, en het is voor een groot deel natuurlijk ook de schuld van het feminisme en (tatatata) soms ook nog eens van LINKS!!1!

Het geheel suggereert een beetje treurige gefrustreerdheid, een eenzame jeugd en een matig vervullend liefdesleven. En een gebrek aan argumentatieve vaardigheden, want hoe zit het nou, vinden vrouwen dat nou fijn, als mannen agressief dominant tegen ze doen, of hebben ze het ‘verdiend’ omdat ze zo wreed en gemeen zijn? Maar goed, laten we op de inhoud maar niet in gaan.

En neen, ik ga niet linken naar alle filmpjes, stukken en comments waar bovengenoemde rotzooi te vinden is. Die zoekt u maar zelf. Of beter nog, bespaar u de moeite, want het is geenszins verheffend. Of lees hetgeen collega Westerveld er al over heeft geschreven. Het is in ieder geval verbazingwekkend hoeveel mensen het voor het vrouwenhatende gebral opnemen, onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’. Dat iets gezegd mag worden, betekent m.i. niet dat je het een groot podium (De Wereld Draait Door, ffs!) moet geven. Bovendien zit een aantal van de gedane uitspraken dicht aan tegen ‘aanzetten tot geweld’, wat gewoon niet mag.

Het toeval wil dat ik, terwijl de afgelopen week het hele circus aan abjecte meningen en weerwoorden daarop* voorbij kwam, ik de laatste cd van Body Count aan het luisteren was. Ja, Body Count, de metalband van gangsterrapper Ice-T. Voormalig pooier, crimineel, ‘foute jongen’… het type waar alle meiden en vrouwen massaal voor schijnen vallen, volgens sommigen (en waardoor er niemand meer over blijft voor de arme, gevoelige jongens, die daarom een cursusje moeten volgen over hoe je een vrouw versiert door haar keel dicht te knijpen en te dreigen met zelfmoord als ze bij je weg gaat. Maar dat terzijde.) Tot mijn verbazing bleek Ice-T echter zinvol advies te hebben voor de gefrustreerde mannenbrigade! In het nummer 99 problems and the bitch ain’t one zegt hij:

if you’re having girl problems I feel bad for you, son
I got 99 problems and the bitch ain’t one

Zijn advies over vrouwen?

And I love them all, I love them crazily
And they love me back, that’s why they stay with me

Wat een wereld… dat er opiniemakers en ‘versiercoaches’ zijn, die betreffende het hebben van ‘respect voor vrouwen’ een voorbeeld zouden kunnen nemen aan een gangsterrapper / voormalig pooier die zingt over zijn bitches. En daar uitgebreid het podium voor krijgen. Het zegt iets over deze tijd, en wat het zegt is niet fraai.

János Betkó heeft altijd gewoon normaal en aardig gedaan tegen meisjes en vrouwen, gewoon, alsof het mensen zijn, en gek genoeg werkte dat soms ook!

* Nou vooruit, één link dan; Youp vat het goed samen.

 

Afbeelding door J. Howard Miller, via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

3 Responses to 99 problemen

 1. Arno says:

  Goed stuk, helemaal mee eens.. Ik vind het nogal een middeleeuws zwaktebod als je blijkbaar niet in staat bent om te gaan met moderne, zelfstandige vrouwen. En wie wil er nou zo’n zwak, volgzaam type als vrouw/vriendin??

  Kan iemand dit stuk toevallig vertalen in het Turks en opsturen aan toekomstig EU-lid/dictator/kalief/grijze wolf Erdogan?

  http://www.nu.nl/buitenland/3936700/turkse-president-erdogan-vindt-vrouwen-en-mannen-niet-gelijk.html

 2. Rian says:

  Ah, een PUA in het extreme. Helaas is het verschijnsel niet nieuw. De afgelopen jaren ben ik ze in toenemende mate tegen gekomen. Uiteraard is het misogyn, misbruik en in het geval LeBlanc ook aanranding. Je zou zeggen, hier is het klassieke glas ijswater in het gezicht voor uitgevonden en ik moet toegeven dat ik daar ook gebruik van heb gemaakt. Maaaaaarrrrr… Ik ben niet zo jong meer en wel in het bezit van een grote mond en een behoorlijke lengte. Er zijn veel meisjes en vrouwen die anders zouden reageren dan ik. Dat is niet hun schuld en ook zeker geen excuus voor dit gedrag.

  Een artikel over dit verschijnsel las ik een tijd geleden hier http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/27/your-princess-is-in-another-castle-misogyny-entitlement-and-nerds.html

  en dit stuk beschrijft het een stuk mooier en beter dan dat ik dat zou kunnen. Het zou niet zo moeten zijn dat wij als vrouwen PUA literatuur moeten lezen om ons te bewapenen tegen het soort gedrag dat geadverteerd wordt en het zou niet zo moeten zijn dat een nee van een vrouw een andere waarde heeft dan dat van een man die toevallig in de buurt is (of dat nou een broer, vriend, geliefde is of een onbekende ‘redder in nood’).

  De petitie om Julien uit het land te houden heb ik getekend https://secure.avaaz.org/nl/petition/Minister_Opstelten_en_burgemeester_Van_der_Laan_Zeg_NEE_tegen_Julien_Blanc_en_RSD/?dYnzScb&pv=0d

  maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Zoals Janos al zegt, zolang meisjes en vrouwen niet gezien worden als mensen, gelijken, dan blijven dit soort knullen succes hebben. Laten we hopen dat het ooit bijdraait, niet voor enkelen, maar voor allen.

 3. […] die mijn stukjes lezen weten dat ik best gecharmeerd ben van Body Count, de metalband van rapper Ice-T. Maar uiteindelijk is dat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.