Ja, ik hou best wel van Europa. Dat weten jullie. Maar nu twijfel ik toch een beetje. Ja, ik vind het fijn dat de Groenen Europees gezien gelijk lijken te blijven*, dat de Partij voor de Dieren een zeteltje wint in Nederland, en dat links Europees gezien een beetje wint. En ik vind het helemaal niet erg dat in Nederland de PVV voor de derde keer op rij verliest. Sowieso vind ik dat niet zo erg, maar nu helemaal niet. Na de ‘affaire minder’ bij de laatste gemeenteverkiezingen, en de opmerking van Wilders dat partijen als de Oostenrijkse FPÖ en het Franse Front National zouden deugen. Want ach, Geert wil ook wel eens met iemand samenwerken.

Front National, waar erevoorzitter Jean-Marie Le Pen onlangs filosofeerde over Ebola als oplossing voor het ‘immigratieprobleem’. En waarvan de voorzitter van de jongerenafdeling pleit voor een anti-homowet naar Russisch model. En de FPÖ, waarvan de baas homoseksualiteit een ziekte noemde, en waaruit iemand recent moest opstappen… na een wat matig ontvangen vergelijking tussen Europa en Nazi-Duitsland en het uitspreken van de angst dat Europa door massa-immigratie zou verworden tot ‘een verzameling negers’.

Nee, dat Wilders afgestraft wordt na zich gelieerd te hebben met dit soort partijen vind ik goed. Het is alleen zo jammer dat een Front National zelf wél enorme winsten behaalt, en Europees zelfs de grootste partij van Frankrijk is. De FPÖ doet het ook goed en haalt 20 procent van de stemmen.

Ach, het kan altijd erger. In Griekenland lijkt de Gouden Dageraad zo’n 10 procent van de stemmen te gaan scoren. Voor de goede orde: dat is die partij met dat nauwelijks verholen hakenkruis als symbool, die bekend staat om hun geweld tegen buitenlanders*, geweld tegen andersdenkenden, en waarvan een aantal leden mee schijnt te hebben gedaan tijdens de slachtpartijen in Srebrenica.

Dit is ook Europa. De afkeur van buitenlanders, de afkeer van homo’s, de afkeer van alles wat ‘vreemd’ is, onder een substantiële minderheid. En ja, ik snap de omstandigheden, de twijfel over het Europese project, de irritatie over de Brusselse bureaucratie en het slechte luisteren daar (hoewel ik ook weet dat wat mis gaat in Brussel lang niet altijd aan de Europese organen ligt, maar vaak bij de nationale regeringen). Ik snap de zorgen vanwege de economische crisis, zeker in een land als Griekenland, waar het echt heel slecht gaat.

Maar dat is geen excuus voor een keuze voor een partij die zich keert tegen homo’s, buitenlanders, of welke groep dan ook. We zouden ondertussen geleerd mogen, moeten hebben dat achter iemand aanrennen die ‘de ander’ de schuld geeft geen oplossing is en alleen maar leidt tot ellende. En de mensen die stemmen op een partij die zich profileert met nazi-symbolen en geweld… tja, dat is in de eenentwintigste eeuw het eind van de rede.

János Betkó wil graag dat iemand ‘minder idioten in Europa’ gaat regelen

*winst was nog mooier geweest
**vanaf 8.00 min

Tagged with:
 

2 Responses to Eurotwijfel

  1. Arno says:

    Helemaal eens. Ik ben het grotendeels niet eens met hoe het nu gaat in Brussel, maar nazi-symboliek?? Geen geschiedenis geleerd? Een verplicht dagje Auschwitz bezoeken voor dat soort mongolen zou ik goed besteeds belastinggeld vinden. En ja, zij mogen wél terugkomen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.