Vandaag maakte de KNVB bekend maatregelen te nemen als reactie op het overlijden van de grensrechter die afgelopen weekend is doodgeschopt door een paar idioten. Hoog tijd natuurlijk dat de KNVB optreedt tegen geweld en hier paal en perk aan stelt. Een aantal goede tips  zijn voor handen.

Helaas bestaan de maatregelen van de KNVB niet uit het harder aanpakken van geweld in en rondom voetbalwedstrijden. Het besluit uit maart 2011 om teams eerder uit de competitie te halen werd immers enkele maanden teruggedraaid omdat voetbalclubs bezwaar maakten. Te veel teams zouden zijn verwijderd. Dus besloot men voortaan spelers sneller ‘aan te spreken’ op wangedrag.

Zowel het besluit teams uit de competitie te halen als het schorsen van spelers en het opleggen van boetes, is nooit onomstreden. De eigen club is immers altijd het beste en heeft altijd gelijk. Daarnaast is in het amateurvoetbal de arbitrage vrijwel altijd vrijwilliger bij een club. Zelfs scheids- en grensrechters die naar eer en geweten handelen, hebben altijd de schijn tegen. Wanneer echter een team het veld verlaat omdat een van de spelers een ‘karateschop’ kreeg en ‘de sfeer agressief was’, volgt een punt aftrek door de KNVB.

Maar wanneer heel Nederland kritiek heeft, wordt het toch tijd voor echte maatregelen, zoals het afgelasten van de wedstrijden in het amateurvoetbal het komende weekend. Meer dan 3000 clubs en – naar schatting – rond de miljoen Nederlanders die niets met het voorval te maken hebben, moeten nu hun plannen voor komend weekend aanpassen. Ook in het betaalde voetbal worden ‘maatregelen’ getroffen: een minuut stilte voor de wedstrijden en rouwbanden voor teams en arbitrage… dat is geen half werk.

De beroerde handelswijze in reactie op het incident  zegt wederom iets over het amateurisme waarmee de KNVB omgaat met incidenten in en rondom het veld. Als de KNVB echt een daad wilde stellen, had men het betaald voetbal er ook uit gegooid. Helaas weegt het commerciële belang van de grote jongens zwaarder voor de KNVB, dan de belangen van de sporter die in het weekend gewoon een lekker potje wil ballen.

 

Lisa Westerveld bedankt altijd netjes de scheidsrechter (behalve als hij partijdig fluit natuurlijk). Een eerdere tirade over de KNVB is hier te lezen.

Tagged with:
 

8 Responses to De KNVB is laf (deel II)

 1. Arno says:

  Dat de KNVB laks optreed in het amateurvoetbal ben ik volledig met je eens. Dat een goed besluit wordt teruggedraaid onder druk van (waarschijnlijk beruchtte) clubs is absoluut een teken van gebrek aan ruggegraat.

  Echter, ik zie hier niet direct de link naar het afschaffen van betaald voetbal. Veel geweld vindt buiten de stadions plaats door mensen die eigenlijk niks met de clubs te maken hebben. Natuurlijk moet eindelijk begonnen worden met het controleren van stadionverboden, maar mijn eigen ervaring is dat er in en rond het stadion weinig gebeurt. Het gaat mis op de pleinen en in de kroegen, maar wat kan een club, en dus de KNVB, daar aan doen? En moet je dan echt zo’n 8 miljoen Nederlands mannen duperen voor het misdragen van enkele honderen of hooguit duizenden mongolen? De knuppel erover, lijkt me een stuk betere oplossing.

 2. Henno says:

  De KNVB is zeker laf! Met de titel ben ik het dus volledig eens, maar het aflassen van (al het) voetbal vind ik nergens toe dienen. Ten eerste is het een vrij makkelijke maatregel. Daarnaast zal het niet ten goede komen aan het doel. De KNVB heeft in al zijn naïviteit het idee dat in de voetbalkantines praatclubjes ontstaan om de debatteren over de verruwing van de maatschappij. In werkelijkheid zullen spelers gaan trainen, gaan winkelen of er zullen vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd worden (heb ik al vernomen – volstrekt belachelijk).
  Een beter idee is om voorafgaande aan alle wedstrijden met een stiltemoment te starten: dan móet iedere voetballer er bewust bij stil staan. Nu is dat niet het geval.
  Wat betreft het optreden/straffen. Als een team (of eenling) die zich misdraagt dan moeten alle teams van een club puntenaftrek krijgen. Dan ontstaat er discussie binnen een club en zullen teams worden aangesproken. Andere maatregelen zijn gewoon niet effectief:
  -Affgelopen jaar is er een Amsterdamse club gesloten (nav dodelijke trap geven aan toeschouwer); je schrijft je met je team gewoon in bij een andere club.
  -Speler(s) (levens)lang schorsen houdt het probleem klein en blijft het onbesproken. Dat geldt ook voor het schorsen van een team.

  Daarnaast is het ook vreemd dat op de website van over amateurvoetbal (www.voetbal.nl) niets (prominents) te vinden is waarop de KNVB een statement maakt tegen geweld en een oproep doet om dat tegen te gaan. Iets met boter en hoofd…

 3. Hwb says:

  Niet alleen de KNVB overigens, clubs ook. Welke club treedt er nou écht op tegen agressie? En dan heb ik het niet over excessen, maar over leiders, ouders en spelers die boos worden op tegenstanders, grensrechters of scheidsrechters?
  Waarom wordt er in geval van geweld vaak geen aangifte gedaan?

  Daarnaast moet de KNVB echt harder op gaan treden. Bij elk volgend geweldsincident een club harder straffen, spelers, zeker recidivisten, sneller levenslang schorsen en clubs met veel incidenten dwingen om programma’s op te stellen om dit terug te dringen (en daarbij begeleiden). Levert dat geen resultaat, dan licentie ontnemen (= club opheffen).

 4. Arno says:

  Vaak wordt er geen aangifte gedaan omdat het geweld juist van de ouders, begeleiders en publiek komt. De spelers zijn vaak nog relatief onschuldig, al is dat in dit geval niet zo natuurlijk..

  Er moet inderdaad harder gestraft worden, ik denk aan clubs staffen maar zeker ook de spelers in kwestie. Want een geschorste speler kan ook niet bij een andere club gaan spelen. Wel apart, dat juist op dit blog opgeroepen wordt tot zwaarder straffen ;).

  • Hwb says:

   Ook tegen ouders, begeleiders en publiek kan aangifte gedaan worden. Ik ben voor het doen van aangifte van elke vorm van bedreiging en geweld op en rond het veld.
   Onder geweld op het veld vallen uiteraard geen stevige duels, ook niet als iemand daarbij een trap tegen zijn poten krijgt, maar dat begrijpt iedereen wel neem ik aan.

   Verder denk ik dat ook op dit blog best (veel) mensen voor strenger straffen zijn, zolang het maar niet als enige oplossing en/of heilige graal gebracht wordt. Ik heb absoluut niets met de PVV&VVD-manier van presenteren, maar strenger straffen kan ik mij zeker in vinden.

 5. Arno says:

  Ik ben het met je eens dat er aangifte gedaan kan en moet worden. Maar, het gebeurt vaak niet omdat dat ook de mensen zijn die de aangifte zouden moeten doen. Verder is men ook vaak bang voor repressailles, ook omdat clubs elkaar elk jaar meerdere keren weer tegenkomen.

  • Hwb says:

   Repressailles klopt. Maar clubs kunnen ook gewoon aangifte doen. Het lijkt mij prachtig beleid om te zeggen (liefst met meerdere clubs samen) ‘wij doen aangifte van alle gevallen van bedreiging en geweld op ons sportpark’.

 6. […] eerdere blogs gaf ik felle kritiek op de KNVB, die naar mijn mening harder zou moeten optreden tegen geweld op en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.