Vorige week werd een nieuw ‘dieptepunt’ in het Nederlands voetbal bereikt en de superlatieven waren niet van de lucht. Fora werden overladen door duizenden ‘kenners’ die het voorval omschreven als ‘verschrikkelijk’ en ‘een nachtmerrie’. De supportersvereniging van een van de betrokken clubs spreekt van een trieste avond  en kranten smijten met kreten als ‘Ouders van W. ondergedoken’. Ook Den Haag laat van zich horen. Zo vertelde minister Schippers ‘enorm geschrokken te zijn’  en zelfs onze minister-president moest even laten weten dat hij een mening heeft over het voorval. Wie niet beter weet zou denken dat er op z’n minst een paar doden zijn gevallen. Maar nee hoor, het gaat om een verstoorde voetbalwedstrijd.

Het incident werd de dagen erna alleen maar meer opgeblazen. Zo werd afgelopen week bekend dat Ajax een ‘enorm zware straf’ krijgt. Niet alleen de club, maar ook de supporters worden massaal gedupeerd. Volgens de site van Ajax zijn er weinig middelen om de uitsprak van de KNVb aan te vechten, dus de club legt zich er onder protest bij neer. En nee, we hebben het nog steeds niet over een moordzaak, maar over de verstoorde wedstrijd. Want wat is het geval? De ‘zware sanctie’ bestaat uit het in het  geheel moeten overspelen van de wedstrijd zonder publiek. Ook moet Ajax een boete van maar liefst 10.000 euro betalen. Man, wat hebben die Amsterdammers het zwaar. In de voetballerij is het immers ook recessie.

De KNVB bewijst bovenal weer eens een club van laffe (vooral) mannetjes te zijn, die graag  vriendjes blijft met iedereen. Van tevoren diskwalificeert KNVB-directeur Bert Oostveen zich al door aan te geven dat er drie opties zijn. De eerste twee waren geen optie en ‘dus’ werd er gekozen voor de derde. Nogal wiedes ja. Maar laten we eerlijk zijn, daadkracht is niet iets wat bij de voetbalbond past. In plaats van geweld in het amateurvoetbal echt aan te pakken print de KNVB enkele duizenden ‘trots-op-onze-club’ stickers uit als – ik verzin het niet- campagne om fair play te bevorderen. Onsportief gedrag kan gemeld worden en dan mogen de betreffende clubs het onderling oplossen. Scheidsrechters worden bij wanprestaties (en een wanprestatie leveren lukt je niet zomaar bij de KNVB) niet geschorst, maar mogen een klasse lager fluiten en pas wanneer een speler moedwillig iemands been breekt loopt ie de kans geschorst te worden.

Niet alleen had (volgens de reglementen nota bene) de wedstrijd gestaakt moeten worden ook had de KNVB eens een keuze moeten maken. Of men besluit geen sancties op te leggen om welke reden dan ook, of men besluit dat er wel iets gedaan moet worden om een van beide clubs te bestraffen, of om na-aapgedrag te voorkomen. Kennelijk vindt de KNVB dat tweede, maar in plaats van maatregelen te nemen wordt enkel voor de bühne een toneelstukje opgevoerd. Op heel veel manieren had de KNVB kunnen laten zien haar eigen rol wel serieus te nemen. Zo had Ajax, in navolging van het ‘staafincident’, uit de bekercompetitie gezet kunnen worden, of had er een bedrag geëist mogen worden dat meer is dan het dagloon van een speler. Of misschien kan de KNVB zich meer gaan toeleggen op het verzinnen van campagnes en de echte keuzes aan een onafhankelijke commissie toevertrouwen. Dat lijkt me minder schadelijk voor het Nederlandse voetbal.

Tagged with:
 

9 Responses to De KNVB is laf

 1. jasper vs says:

  Ik vind het een lastige zaak. Het enige wat je Ajax kan kwalijk nemen is dat de uitvoering van het veiligheidsbeleid faalde. En wel op 2 punten, namelijk het binnenlaten van een supporter met verbod en het niet afdoende bewaken van het veld.
  Mishandeling, bedreiging of wat die supporter ook van plan was kan je de voetbalclub Ajax niet op aankijken. De KNVB heeft naar mijn idee terecht AZ schadeloos gesteld. En dat kon alleen door de wedstrijd over te spelen. Ook heeft de burger rechter terecht de werkelijke schuldige aangepakt.

  Blijft over hoe zwaar je Ajax moet straffen voor dit incident in falende veiligheid. Een vrij onhandig incident, maar op 17 competitiewedstrijden, een stuk of 10 Europese wedstrijden en zeg 6 bekerwedstrijden noem ik het wel een incident.
  Volgens mij kan er bij iedere competitiewedstrijd, waarbij er extra kaartjes niet op naam worden verkocht, wel eens iemand tussendoor schieten. De groep met een verbod is flink groot dus de controleur kent ze niet allemaal van gezicht. Dit had ook Feyenoord, PSV en een reeks andere clubs kunnen gebeuren. Alleen zijn de supporters die er tusendoor schieten vermoedelijk gewoon onzichtbaar gebleven. Enige manier om dit te voorkomen is alle gasten zonder ClubCard langs een vingerafdruk controle ofzo.
  Nu het veld. Uiteraard ligt de prioriteit van de bescherming daar, maar kan je dit waterdicht maken? Ik herriner me zelfs bij WK kwalificfatie ik meen een Ier die het redde tot de ´vijandige´ spelersbank. Dus als we eerlijk zijn zijn incidenten daar mogelijk. Ze moeten geminimaliseerd worden, maar mogelijk ullen ze vrees ik wel blijven.

  Moet Ajax dan een boete krijgen Natuurlijk de veiligheid bleek niet afdoende dus volgt er een sanctie. Maar dat deze niet de proporties te boven gaat vind ik ook normal. Er zijn maar weinig aanwijzingen dat de veiligheid in het stadion echt zwaar onder de reguliere norm ligt.

 2. Janos says:

  Tja, de echte straf is natuurlijk dat ze hun 1-0 voorsprong kwijt zijn… maar hoe werkt dat qua ‘jurisprudentie’ (hoewel dat misschien geen goede term is als het gaat om interne procedures bij een club). Wat gebeurt er als ploeg A tegen ploeg B met 0-1 achter staat, en dan een supporter van A het veld op rent om een speler van B te molesteren? Wordt dan gekozen voor een van de andere opties?

  Op zich ben ik het wel met Lisa eens dat 1) de retoriek rondom het DRAMA een beetje overtrokken is, en 2) dat als je dit soort incidenten wil beperken, het misschien helemaal niet gek is om de club waarbij dit gebeurt wat harder aan te pakken. Misschien is de veiligheid bij zo’n club niet onder de norm, want wat dat betreft heeft Jasper denk ik gelijk (en je wil supporters ook niet in een kooi zetten), maar er gaat denk ik wel een preventieve werking van uit als je als supporter weet dat als je zoiets flikt je niet alleen de bak in gaat, maar ook je club dupeert.

  Maar ja, dan is het wachten op de AZ supporter die in een Ajax-shirt een AZ-speler een ram voor zijn harses geeft 😉

 3. jasper vs says:

  Als ik me de verklaring van de KNVB goed herriner dan is het intrekken van die 1-0 geen reglementaire straf. (Zou competitie technisch gezien ook vreemd zijn om een overtreding van een supporter te laten meetellen in wie er door gaat) Het overspelen is het gevolg van een uitzonderlijke situatie en als je een wedstrijd overspeeld geldt voor de reglementen de situatie die voor de 1 sec vast stond.

  De verklaring van de KNVB luidde grofweg er zijn een klein aantal mogelijkheden.
  1. Az stapte van het veld zonder deugdelijk overleg met het corps der arbieters. Dat betekent reglementair verlies met ik geloof 3-0.
  2. We spelen de wedstrijd uit (omdat we niet verder konden), vanuit het laatste fluitsignaal. Op dat moment stond Ajax voor en stond Az met 10 man. En belangrijker men stond met een Estaban die voor de overige minuten zegmaar geschorst was door het incident.
  3. Je beschouwt het incident als zo uitzonderlijk dat de wedstrijd wordt overgespeeld. Alles wedstrijd technisch is vergeten bij de 1ste seconde, dat betekent dus zowel dat men start bij 0-0 als dat er geen geen extra kaarten uitgereikt die relevant zijn voor de wedstrijd. Logisch gevolg van geen extra rode kaarten vanwege zegmaar overmacht bij AZ en het corps is dus spelen vanaf de reguliere beginstand en met 11 tegen 11.
  Ofwel zoals gezegd. Het wegstrepen van het doelpant is geen sanctie . Het is een reglementair gevolg van de situatie die zich afspeelde op het veld of nouja in het stadion.

  Vraag is natuurlijk wel waarom een kaart in deze situatie niet gewoon kan worden kwijtgescholden. Daarvoor moet je bij de commissies van de KNVB zijn.

 4. Huub says:

  De KNVB meet met twee maten, Zulke incidenten bij amateurclubs leveren niet zelden een uit de competitie halen op. Of minimaaal een echte boete. Een BVO, beursgenoteerd zelfs, wordt de hand boven het hoofd gehouden.

  Mensne die zeuren over dat de hele wedstrijd overgespeeld moet, worden, zijn te domme supporters, die er niets van snappen. Ajax supporters moeten die KNVB danken (zie boven).

 5. jasper vs says:

  Kan zijn Huub. Maar welke Eisen zou men aan Ajax moeten stellen?
  Dat het onmogelijk is dat een ´tot dan toe brave supporter´ een kaartje koopt voor iemand met een stadion verbod?
  Hoe handhaaf je dat. Dat het onmogelijk is voor iemand om het veld op te komen. Vraag bij hoeveel clubs is dat momenteel afhankelijk van de goodwill van de supporters.

  Natuurlijk is het niet vreemd dat we de hele wedstrijd over spelen.
  Echter de vraag die speelt is: wat je Ajax kan kwalijk nemen en wat de gepaste straf is. Als er zoals destijds een ´gek´tussen door schiet wat meer clubs kan overkomen. En ja wellicht is men in het amateur veld strenger, Maar het is ook een ander speelveld.

 6. Lisa says:

  Het voornaamste punt dat ik wil maken is niet dat Ajax harder gestraft moet worden, maar dat de KNVB een club van laffe schoothondjes is. Kennelijk vindt men dat er een zware overtreding is gemaakt, dus handel daar dan naar en leg een echte straf op.

 7. jasper vs says:

  Volgens mij vindt de publieke opinie dat het een schokkend incident is. De KNVB is wellicht te laf om daartegen in te gaan. Echter zij is volgens mij niet de oorzaak van de ophef. Ik vind de straf dan weer vrij proportioneel gezien de lastige situatie van veiligheid in het voetbal.

 8. Arno says:

  Tja, dat heb je met de KNVB. Ik ben het er helemaal mee eens, maar ja, het is wel Ajax he.. Het lievelingetje van de KNVB en ook nog hofleverancier van het bestuur ervan. Reken maar dat wanneer het NEC of een andere (top)club had betroffen, die club gewoon uit het toernooi was gehaald.

  Want nu heb je inderdaad een belachelijke situatie gecreerd. Staat jouw club achter, en wil je dat de wedstrijd wordt overgespeeld? Ren dan het veld op en schop een willekeurige speler onderuit. Kijken of de KNVB dan nog zo blij is met hun uitspraak.

 9. […] In eerdere blogs gaf ik felle kritiek op de KNVB, die naar mijn mening harder zou moeten optreden tegen geweld op en buiten het voetbalveld. Aanleiding was toen dat eind 2011 AZ-keeper Esteban Alvarado Brown een karatetrap kreeg van een idioot die het veld op rende. Toevallig ook tegen Ajax. Een ‘zware sanctie’ volgde, bestaande uit het overspelen van de wedstrijd (ze stonden met 1-0 voor) zonder publiek en een boete van 10.000 euro. Nou, nou. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.