Afgelopen zomer heb ik drie weken een roadtrip gemaakt door de VS. Hoewel ik enorm heb genoten van het land, de prachtige natuur en de vriendelijke en gastvrije mensen, heb ik ook minder mooie stukjes Amerika gezien. Vooral ‘s avonds, uitgeput aangekomen in een volgende inn, B&B of motel, bij het aanzetten van de televisie. Wat een intens lelijke manier van politiek bedrijven heeft men daar.

Ik was in de States ten tijde van de uitspraak van het hooggerechtshof rond Obamacare. Meer republikeins georiënteerde media, zoals FOX News, lieten een nonstop vuilspuicampagne zien, waarbij de waarheid volledig ondergeschikt was aan “het feit” dat de democraten, Obama en Obamacare slecht zijn. Zo kreeg een republikeins gouverneur in een ‘interview’ minutenlang de tijd om uit te leggen dat er geen westerse staat bestaat die een goed werkend gezondheidszorgstelsel heeft waar de staat een grote rol in heeft. Hij deed dat ongegeneerd en niet gehinderd door enige kritische vraag.

De praatprogramma’s waarin zowel republikeinen als democraten meededen, waren weinig beter. Zonder uitzondering ging het om haantjes (m/v) die met niets anders bezig waren dan het schreeuwen tegen en verdacht maken van de ander. Een debat over de inhoud: no way.  Dan ben ik toch blij dat ik hier in Nederland zit, waar we in de politiek nog semibeschaafd met elkaar omgaan en het – soms – nog om de inhoud draait.

O nee, wacht. Toch niet. Onze premiersdebatten van de afgelopen weken gingen óók nergens over, buiten het scoren van een debattechnisch puntje of het in een hoek zetten van een tegenstander, the truth be damned. Nog buiten het fact free geneuzel, zijn onze lijsttrekkers ook vrijwel zonder uitzondering haantjes met een te grote mond en te weinig beschaving, die elkaar niet laten uitspreken, elkaar in de rede vallen en als het uitkomt proberen wie het hardst door de ander heen kan schreeuwen. Over Wilders, die er een sport van maakt om een opponent in de rede te vallen als hij een zin begint, mag een debatexpert op tv uit komen leggen ‘hoe hij zo goed ontregelt’. In het dagelijks leven ben je een botte hork of gewoon een lul als je je zo gedraagt, maar voor de politieke top in Nederland is het een kwaliteit.

Overigens is dit geen recent fenomeen in de Nederlandse politiek. Eén van de redenen dat Job Cohen het niet redde als leider van de PvdA was dat hij in debatten ‘te lief’ was en zijn opponenten wel uit liet spreken. Dat is slecht lijsttrekkerschap, dat is duidelijk. Toch kan ik me niet herinneren dat ik in de jaren negentig bijvoorbeeld Kok en Bolkestein ooit door elkaar heen heb zien schreeuwen.

De absolute dieptepunten kwamen echter deze week. Eerst was er meneer Raymond Knops, nummer 4 op de lijst van het CDA. Links is een grotere dreiging dan Al-Qaeda, stelde hij. Met een van een wel heel slechte smaak en wanstaltig historisch besef getuigende verwijzing naar 11 september 2001, waarschuwde hij dat 12 september 2012 net zo’n dag zou kunnen worden voor onze militairen. Want het verliezen van je baan is net zo vervelend als het zitten in een flat die ontploft. Voor Knops is het blijkbaar fair politics om het voorstellen van een bezuinigingsmaatregel te vergelijken met het plegen van een aanslag met drieduizend doden tot gevolg. Frappant is dat deze meneer lid is van de partij van de normen en waarden. Als de Christendemocraten een beetje ruggengraat hadden, was meneer Knops dezelfde dag met pek en veren de partij uitgezet. Helaas is de ruggengraat van het CDA inmiddels welbekend (*kuch* Koppejan *kuch* Ferrier).

Vandaag was het de beurt aan onze premier om even lekker angst en verdeeldheid te komen zaaien. Wederom is ‘links’ de vijand: DE OPKOMST VAN DE PVDA BEDREIGT NEDERLAND!!1 Samsom komt dichterbij in de peilingen, dus wat doe je dan, als premier? Je jaagt de bevolking angst aan, natuurlijk, en je komt met verhalen over baanverlies en de terugkeer van de wachtlijsten in de zorg. Ik weet nog hoe half het land over PvdA-premier Kok heen viel, toen hij ten tijde van Fortuyn zei dat kiezers moesten stemmen met hun hoofd, en niet met hun hart. Schandalig! Hij was de premier van alle Nederlanders. Hij had zich nooit, nooit zo mogen mengen in het verkiezingsdebat.

Terug naar Mark en Raymond. Zij kiezen er voor om de Nederlandse politiek naar beneden te sleuren tot een niveau dat je, in het goed Amerikaans, met nog geen ten feet pole aan zou moeten willen raken als integer politicus. Het is het zaaien van angst en haat en het bewust ondermijnen van het vertrouwen in de politiek, in de hoop een extra zeteltje te scoren en je baantje te houden. Het is in moreel opzicht verwerpelijk en Rutte en Knops zouden zich de ogen uit hun kop moeten schamen. Helaas, zoals een opmerkzaam Kamerlid recent opmerkte in een debat: “schaamte is een ondergewaardeerde emotie in de politiek”.

János Betkó volgt de verkiezingen met permanent gekromde tenen

Tagged with:
 

19 Responses to Bangmakers, volksmenners en haatzaaiers

 1. Mark says:

  Het probleem ligt niet bij de politici, maar bij het algemene kiesstelsel. Iedereen met enig verstand en een leeftijd van +18 mag stemmen en als de meerderheid van die groep meer waarde hecht aan het plaatje en niet aan de inhoud, dan is het volstrekt begrijpelijk dat populisten opstaan en dat fatsoenlijke mensen populist willen worden.

  • Hwb says:

   Of het ligt aan de media, die vooral aandacht besteden aan het plaatje en niet aan de inhoud, waardoor dat vooral is wat mensen meekrijgen. Of het ligt aan de politici, die vooral het plaatje geven en (veel minder) de inhoud, zodat de media niet anders kunnen dan het plaatje tonen.
   Er zit structureel iets fout (en de ontwikkeling is bovendien ook de verkeerde kant op) en dat heeft te maken met alle betrokkenen.

 2. Lars says:

  Goed stuk Janos. Ik pleit er nog steeds voor om vanaf de basisschool, iedere leerling, ongeacht het niveau, te onderwijzen in het ‘kiezen’. Dit kan dan verdiept worden naarmate het schooltraject vordert, zodat zij op het moment dat zij 18 zijn, weten waarom ze moeten stemmen, inzicht hebben in de gevolgen van maatregelen die genomen worden door de politiek en hoe zij dit op een democratische manier kunnen beïnvloeden. Ik denk dat dit de enige manier is om het democratische systeem in huidige vorm optimaal te laten functioneren. Ik vind het heel vreemd dat dit er eigenlijk nog niet is.

  • Je_moeder says:

   Toen ik 15 was, dacht ik vooral aan meisjes, en sport, en games, en voetbal. Niet aan politiek. En u?

   Hoewel ik het principieel met u eens ben dat jong geleerd oud gedaan is, moet men niet vergeten dat je ook te maken hebt met een menselijke factor, dat hetgeen u voorstelt minder makkelijk maakt dan u wellicht zou denken.

   • Herman says:

    Toen ik 15 was dacht ik ook niet aan wiskunde. Toch ben ik blij dat ik destijds wiskunde heb gehad op school. Dus nee, misschien zitten die pubers er niet op te wachten, maar als je pubers alleen maar een onderwijssysteem dat pubers alleen maar aanbiedt wat ze graag willen zal hard falen.

 3. Jelle Veraa says:

  Een samenvatting van het probleem: http://9gag.com/gag/5298343

 4. Thijs1973 says:

  Ik deel je weerzin Janos. Vooral de VVD-campagne valt op. Het gaat vooral over het Rode Gevaar en er wordt af en toe iets obligaats geroepen over Geertje, maar een inhoudelijk debat wordt zoveel mogelijk gemeden.

  De kans dat ze me overtuigen is bijzonder klein, maar ik zou graag van Rutte en zijn vrienden – sorry: vrinden – willen weten waarom het zo verstandig is om op ze te stemmen. En dan graag iets anders horen dan: stem op mij want Roemer is dik, Samsom is kaal, Sap is een vrouw, Sybrand komt uit Friesland en Geert is stiekem zelf een allochtoon. Natuurlijk: ik chargeer wat, maar dit de VVD-campagne van 2012, met premier uitgestoken hand als boegbeeld. Kennelijk geloven VVD’ers niet in hun eigen boodschap.

 5. Lisa says:

  Vanochtend werd ook nog eens bekend dat de PvdA Nederland steeds minder veilig maakt: http://www.nu.nl/nieuws/2904834/pvda-maakt-nederland-minder-veilig.html

  Tsja…

 6. Arno says:

  Tja, allemaal misschien niet super-netjes, maar op die CDA-opmerking over al-qaeda na niet bepaald te vergelijken met de VS. Je kan vinden wat je wil over wat Rutte zegt over de PvdA, hij gebruikt in elk geval nog cijfers van het CPB en het verkiezingsprogramma van de PvdA zelf om het te beargumenteren. Dat is nog zeer ver verwijderd van het ongegeneerd los gaan op de ander zonder enige last van feitenkennis of wat dan ook.

  • jasper s says:

   Ik zou bij god niet weten waarom de Vs de maatstaf moet zijn voor eerlijk en fatsoenlijk campagne voeren.
   En verde VVD en CDA maken eerst Wilders uit voor wegloper en de laatste praat zelfs bijna over uitsluiten. VVD wil ook niet met PvdA en SP. Wat wil onze toekomstige leider dan eigenlijk wel?Welke uitdaging wil de dappere man aangaan.
   Tel even met mij mee in de Peiling. 35 PvdA, 20 SP. Das 55. Gl ook niet populair 5. Er bovenop tegen de 20 PVV. Jahoor meneer de leider van ons and. Wat ga je ons brengen?
   Behalve zaken waarvoor jezelf openlijk in je broek loopt te schijten. Hi praat alsof de VVD straks allleen gaat regeren. En staat bij iedere samenwerking straks door zijn eigen woorden 2 stappen achter bij de oppositie. Wat een leider.

 7. Arno says:

  Over niveau-loos campagne voeren gesproken: check deze (waarschijnlijk) SP-actie:

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/09/nep-affiches-maken-kampbeulen-van-vvd

  Sorry maar hiermee gaan ze echt een paar stappen te ver.

  • Die vind ik ook wat smakeloos. En dat terwijl er zoveel leukere VVD reclame rip-offs te verzinnen zijn 😉
   “Vingers naar de ander in plaats van vingers in de neus – zeker nu”
   “Coffeeshoppen is ook zondagsrust – nu nog wel”
   “Meer begrip voor harde werkers met lage inkomens, minder begrip voor bonusgraaiers – hahaha”

  • jasper s says:

   En hoe weet jij zo zeker dat de SP jongeren hier achter zitten. Ht woedt in de link zelf ontkend. Als je over bronnen en kennis beschikt over betrokkenheid van de SP. Waarom geef je dan geen goee bronnen. OF ben jij vooral van het zwartmaken op basis van vage vermoedens.

   Oja om eerlijk te zijn vindt ik dat de slagzin onterecht gekaapt is door de nazi´s. Eigenlijk is het best waar . Arbeid kan mensen een hoop vrijheid geven. Dat zeg ik niet om een poster goed te praten of ten aanzien van de campagne. Ik vind gewoon dat ht jammer is dat de kreet zo ekaaot is terwijl het best een goede boodschap kan zijn in een westerse maatschappij.
   Sterker arbeid is een van de weinige kansen voor de gewone burger om onafhankelijkheid t verwerven. Dus opzich vind ik Arbeid maakt vrij een goedde catchfrase., En ´hoewel het begrijpelijk is, is het uiterst jammer dat er zo´´n taboe aan kleeft.

 8. Stijn says:

  Die posters zijn zeker niet afkomstig van de SP zoals Spits nogal overhaast suggereert. Ik kan dat weten want ik coördineer het plakteam van de SP in Nijmegen. Helaas neemt de journalist niet de moeite om één en ander te checken en is het kwaad al geschied.

  Zowel de JS (PvdA)als ROOD (SP) hebben wel eens ‘ludieke’ posters van de VVD nagemaakt, maar altijd met het eigen logo eronder. De teksten op die posters vormden uiteraard een uithaal naar de VVD, maar deze holocoast-gerelateerde uitlatingen zijn natuurlijk van een totaal andere orde. Waarschijnlijk baseert de ‘journalist’van Spits de verwijzing naar de SP op een Tweet van VVD-raadslid Hayke Veldman die terecht stelt dat: “Als dit van de jonge socialisten afkomstig is, dan gaat die club echt te ver”. De Jonge Socialisten en ROOD worden nog wel eens door elkaar gehaald in de media.

  Los van het smakeloze karakter van de posters zou de auteur van Spits ook zelf hebben kunnen bedenken dat een dergelijke campagnestunt voor de linkse partijen electorale zelfmoord zou zijn en bovendien alle fatsoensnormen overschrijden. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de makers uit de partijpolitieke hoek komen. Wie ze ook opgehangen heeft, het blijft een trieste actie die veel te ver gaat. Slechte poster, slechte journalistiek en slechte grap.

 9. Arno says:

  @Jasper: ik nam aan dat SN een bron zou hebben voor hun beschuldiging, en in mijn bericht stond ook ‘waarschijnlijk’. Maar dat de bron in een extreem-linkse hoek te vinden zal zijn lijkt me logisch, al was het maar dat de posters alleen in Nijmegen gevonden zijn. (Anarchisten, communisten, krakers oid, patato patato to me)

  Verder is de spreuk op zich inderdaad niet zo slecht, ware het niet dat hij nogal beladen is vanwege de historische context. Het gebruik van ‘arbeid’ ipv ‘werk’ is in het Nederlands ongebruikelijk en geeft al aan dat de associatie met de nazi’s wel degelijk gezocht wordt. Smakeloos en vele malen triester dan alle voorgaande verkiezingsretoriek die ik in elk geval tot noch toe gehoord heb.

 10. jasper s says:

  Dat je de bron ergen op links zoekt begrijp ik. Dat je zo snel bij de SP uitkomt vind ik wat overdreven stereotype. Waar staat SN trouwens voor?
  En dat de term te beladen is om zo te gebruiken ben ik met je eens. Ik vind he gewoon jammer van de term.

 11. Arno says:

  Dat was niet mijn conclusie maar die van SpitsNieuws (SN). Verder: eens. Een boodschap die inhoudt dat een baan je ‘vrijheid en positieve deelname aan de maatschappij’ oplevert is niks mis mee, maar zo was deze poster niet bedoeld.

 12. […] vakantie is altijd een goede aanleiding voor een stukje, of een reeks van stukjes. Waar ik vroeger kon schrijven over metalfestivals in […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.