Vanmiddag wordt er gestemd over het voorstel collegegeldvrij besturen. Een onderwerp dat in ieder debat over het hoger onderwijs naar voren komt. Terecht dat in deze tijd van fikse bezuinigingen, goed wordt gekeken waar alle tijd en aandacht naartoe moet gaan. Naar de studenten die het meeste ondersteuning nodig hebben natuurlijk: de fulltime bestuurders, meestal bestuurders van gezelligheidsverenigingen.

Als bestuurder van een gezelligheidsvereniging heb je immers veel meer verantwoordelijkheden dan studentbestuurders van studie-, sport-, culturele verenigingen of medezeggenschappers. Geen marginaal gedoe over boekenverkoop, wedstrijdreglementen, culturele activiteiten of gezeur over de kwaliteit van het onderwijs. Om te beginnen heb je vaak een eigen sociëteit in beheer met alles wat daarbij komt kijken, zoals onderhandelingen met de brouwer, beheer en onderhoud van het pand. Daarnaast draai je een enorme omzet en heb je de verantwoordelijkheid de rijke traditie van je club in ere te gehouden. Dit betekent veel verplichtingen waar je als bestuur niet onderuit komt. En dan is er natuurlijk nog de persoonlijke aansturing van commissies, aanwezigheid op borrels en feesten, de verantwoordelijkheid voor een paar honderd dronken mensen in jouw sociëteit en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Neem zo’n introductie. Dat kan altijd mis gaan en dan is het maar goed dat er een bestuur is dat de regels kent en de verantwoordelijkheid neemt om maatregelen te treffen.

Het is logisch dat studenten die zich een jaar lang in het zweet werken om op iedere gelegenheid acte de présence te geven en die bovendien pas als laatste mogen vertrekken bij feestjes, de volgende ochtend niet in de collegebanken kunnen zitten. Een beetje slaap heeft ieder mens nodig. Terecht dat zij worden vrijgesteld van studie en vaak een beurs krijgen voor een jaar. Een beurs die overigens over het algemeen geen vetpot is. Terwijl er ook collegegeld betaald moet worden voor onderwijs dat niet wordt gevolgd.

Zeer terecht dus dat er aan de bel werd getrokken, toen bleek dat meneer de Praeses en mevrouw de Ab Actis bijna onvermijdelijk tegen een langstudeerboete aanlopen. Immers, bij vertraging van iets meer dan een jaar heb je ’em al binnen. Daarom is collegegeldvrij besturen een prachtig plan om deze studenten te ontzien. Geen collegegeld, geen langstudeerboete, iedereen blij. Nouja, in ieder geval die paar honderd studenten die een gezelligheidsvereniging besturen.

Extra voordeel is dat onderwijsinstellingen kunnen besluiten zich te profileren op het actieve studentenleven. Qua gezelligheidsverenigingen bedoel ik dan, want kleinere verenigingen bestaan over een paar jaar niet meer. Deze worden immers parttime bestuurd en voor parttimers geldt een langstudeerboete onverkort. De misgelopen inkomsten voor de instellingen zijn natuurlijk geen probleem, aangezien iedere instelling een profileringsfonds heeft. Gelukkig maar dat veel studie-, sport-, en culturele verenigingen zullen verdwijnen en dat gehandicapte en chronisch zieke studenten steeds minder middelen krijgen. Zo blijft er tenminste genoeg geld over voor collegegeldvrij besturen van de corpora…

Lisa Westerveld heeft een fascinatie voor alles wat te maken heeft met collegegeldvrij besturen en is begonnen aan een serie.  Lees eerdere stukken hier en hier. Overigens zijn voorstanders van het plan nog steeds welkom om een inhoudelijke reactie te geven.

11 Responses to Investeren in corpora. Juist nu!

 1. Herman says:

  Je zou er toch niet aan moeten denken dat die knorren bij hun culturele clubjes gelijk worden gesteld aan leden van het corps. Het is wel een old boys network wat de corpora aan het kweken zijn hoor. Dat is een serieuze taak. Dat soort netwerken zijn immers onmisbaar om het een beetje leuk te houden in Aerdenhout.

  • Willem de Kleijne says:

   Ik zou graag een ‘like’ knop toegevoegd zien worden voor dit soort reacties.

 2. Pepijn Eymaal says:

  –In de laatste alinea ontbreekt de link naar je eerdere blog 😉 —

 3. Lisa says:

  Is er eigenlijk wel gestemd over collegegeldvrij besturen? Behalve een paar tweets kan ik er weinig over terugvinden. Iemand?

 4. jasper s says:

  Lisa je stukje staat op de verkeerde plek. Uit de eerste 4 reacties blijkt dat iedereen het met je eens is 😉
  Oja welicht kun je de volgende keer ook denken aan bijvoorbeeld maatschappelijke verenigingen. Of hoe je dat clubje ook wil noemen die een gezellige vereniging met inhoud runnen. En dan heb ik het over meer dan die van het bierglas. Zegmaar mensen die denken dat het academisch klimaat meer is dan het aantrekken van goed betaalde docenten.

 5. Lisa says:

  @Jasper, wat moet ik vinden van maatschappelijke verenigingen?

 6. jasper s says:

  Ik zeg van niemand wat ze moeten vinden Lisa. Ik zie alleen een rijtje met vernigingen die jij noemt, namelijk sport, studie, cultureel en zelfs kleine clubjes als de medezeggenschap.
  Ik zie geen objective rede om maatschappelijke verenigingen als Trivium, unicef, Aegee en nog een reeks andere die er vast ook wel bij moeten ergen in het anonieme onbekende te laten zweven.Laat staan ergens bij de pure gezelligheidsverenigingen met een corporaal karakter.

 7. Lisa says:

  De bedoeling van dit stukje is geenszins om studentenclubs in een hokje te duwen en vandaar dat ik het ook niet relevant vind om iedere soort vereniging in te delen en te noemen.
  Collegegeldvrij besturen is in mijn ogen een bizar voorstel omdat het een selecte groep studenten sponsort. Nog vreemder is dat het voorstel afkomt van een organisatie die symbool staat voor alles wat het kabinet juist wil tegengaan.

  • jasper s says:

   Het is inderdaad niet van levensbelang voor je stuk. Echter ik vond je lijst opzichzelf wel zodanig uitgebreid dat ik het passend had gevonden. Je hebt daarentegen gelijk dat je zo ook goed je punt maakt.

 8. jasper s says:

  Denk dat men eerder niet de noodzaak ziet om wat te doen aan de langstudeer boete.
  Ik heb er opzich trouwens geen bezwaar tegen als de 2e kamer mensen niet bestraft voor het full time tijd steken in het verenigingsleven. Probleem is dat verenigingen die geen full timers regelen zo het slachtoffer zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.