Ingestuurde reactie van Joost Verhoeks op Willem de Kleijne’s Bèta-maffia

Het bètabashen is begonnen. Nu zijn wij bèta’s over het algemeen wel gewend dat we als een aparte groep worden weggezet en dat hebben we waarschijnlijk ook wel voor een gedeelte aan onszelf te danken. De reacties op het plan van FME hebben mij echter verbaasd. Na het presenteren van het plan werd een nationale discussie ontstoken met een polariserende toon waarbij je zou denken dat de regeling voor weigerachtige en onvindbare ouders wordt afgeschaft. Het nieuwste argument in de discussie: ontkennen dat er een probleem is met een felheid die doet denken aan het ontkennen van de eerste maanlanding. Blijkbaar hoeft bij bepaalde personen alleen genuanceerd gedacht te worden als dat hun zelf uitkomt.

De Kleijne stelt in zijn betoog dat er helemaal geen tekort is aan bètastudenten. Dit is 1 groot complot. Waarom worden bèta’s anders onderbetaald en waarom werken ze anders onder alfa’s in bedrijven? Als klap op de vuurpijl wordt gesteld dat de roep slechts uit 1 organisatie komt: de “bèta-maffia”, geleid door een VVD’er die nu ook invloed heeft bij de PvdA. Dit roept natuurlijk de vraag op, wat kan deze bèta-maffia nog meer? Hebben zij Michael Jackson vermoord zodat artsen in een slecht daglicht kwamen te staan? Zijn zij in het geheim degenen die de economische crisis geïnitieerd hebben zodat er meer bèta’s nodig zouden zijn en alfa’s passé werden? Hebben zij 9-11 georganiseerd zodat bèta’s daarna konden laten zien wat voor mooie nieuwe gebouwen ze daar konden bouwen?

Alhoewel het natuurlijk altijd leuk is om de zwarte piet naar slechts één iemand toe te spelen, is deze bewering natuurlijk compleet verwrongen van de waarheid. Stellen dat FME de enige is die dit roept en daarom geen stem van de samenleving verwoordt is stellen dat een persbericht van de LSVb een mening van één individu is. Ik zou verwachten dat een oud voorzitter van AKKU de noodkreet van een belangenorganisatie beter op waarde schat dan dit.

Daarnaast wordt de roep om meer bèta’s breder gedragen dan alleen door FME (en alle bedrijven die zij vertegenwoordigen). Instellingen, professoren, het kabinet, studenten en last but not least zelfs buitenlandse bedrijven zien problemen als de groei van bètastudenten uitblijft. Een tekort van 170.000 bètastudenten over de gehele linie in 2016. Mocht de economie tegen die tijd herstellende zijn, kan iedere econoom vertellen hoe killing het is als er wel banen zijn, maar geen werknemers. En economen zijn geen bèta’s.

Natuurlijk kan je het oneens zijn met het idee van FME. ScienceGuide zette er vraagtekens bij en ook Joep Bos-Coenraad deed dit. Desalniettemin zou het goed zijn als het maatschappelijk probleem dat FME aankaart serieus genomen wordt, zoals de laatst genoemden dit wel doen. Doen we dit niet dan zou het de kenniseconomie op de korte en lange termijn ernstig kunnen schaden.

De heer De Kleijne schreef een ongefundeerd stuk over een onderbuikgevoel dat nergens op gebaseerd is. De roep om meer bèta’s verdient het om in iedergeval serieus genomen te worden, of je het nou eens bent met de oplossing of niet. Wellicht staat het stuk van de heer De Kleijne symbool voor de verschraling van het wetenschappelijk onderwijs, maar ik kan slechts de hoop uitspreken dat hij gefundeerder omgaat met zijn eindscriptie dan dit.

Joost Verhoeks is student Life Science and Technology en beschouwt polemiek als doel

Tagged with:
 

20 Responses to De brede roep om bèta studenten

 1. Jonas says:

  Schitterende polemiek inderdaad. Smakelijk om gelachen!

 2. Hester says:

  Wow, “bètabashen” wel aan elkaar schrijven maar “bèta studenten” (in de titel nota bene) niet… Dat zou een alfastudent toch beter doen 😛

  • achja, als alfa’s het niet kunnen winnen op de inhoud, dan maar op de vorm he? 😉

   Toch zou je de spatie kunnen verdedigen volgens mij. Waar bètastudenten studenten aan bètastudies zijn benadrukt te spatie juist de kwalificatie van een type student, zoals “geniale studenten”, of “woest aantrekkelijke studenten” ook met een spatie geschreven worden. En da’s ongeveer hetzelfde toch? 😉

 3. Lisa says:

  Ben eigenlijk vooral benieuwd wat nu de ‘kenniseconomie’ is volgens de auteur. En waarom kennelijk alleen of vooral mensen met technische studies hieraan bijdragen.

  • Barend says:

   dit: http://www.yesdelft.nl/OverYESDelft.aspx en http://www.youtube.com/watch?v=y2lSmMFuPA4

   Verder wens ik alle politicologen van deze wereld veel plezier om nieuwe producten uit te vinden.

   • Jonas says:

    Wat is het doel des levens? Nieuwe producten uitvinden?

    • Arno says:

     Alpha’s zijn ook nodig, maar daar zijn er meer van. Verder is er groeiende vraag naar beta’s nemen de studentenaantallen relatief af en was het al krap. Ze vinden niet voor niks allemaal een baan. Alpha’s zitten er nog genoeg aan te komen en een aardig aantal zit nu ook nog werkloos thuis, niet snel een tekort aan dus. Verder is een alpha makkelijk bij te scholen, bij een beta duurt dat wat langer en is er ook meer aanleg nodig.

     En inderdaad, wanneer heeft een alpha voor het laatst een nieuw product verzonnen? O ja, hypotheken en allerlei andere ingewikkelde financiele constructies zijn allemaal verzonnen door: alpha’s. Doe mij dan maar een technisch hoogstandje a la iPhone ofzo. Verder tellen banen gecreerd in de publieke sector niet mee, die kosten de samenleving alleen maar geld.

     • jasper s says:

      Ik zat te denken wat vinden de mensen hier van een beurs systeem. Dus niet gratis voor iedereen, maar vergoeding van studiekosten naar prestatie. Alleen voor studies waarvoor arbeidsmarkt danwel maatschappelijk tekort is uiteraard. Zo pluk e de echte talenten en gemotiveerde mensen er flink uit.

    • Barend says:

     Diepe vraag, hoor.

     Het doel der Nederlandse economie in elk geval wel (innoverende producten is iets waarmee in Nederland kan geconcureerd worden)

     Een betere economie = betere levensstandaarden

     betere levensstandaarden = tijd overhouden om over het doel van het leven na te denken, niet dat je daar per sé gelukkiger van wordt maar misschien worden er dan meer antwoorden gevonden.

     • Arno says:

      en stel: ik vind nadenken over het doel van het leven totaal niet interessant, en met m’n luie reet in de zon van Salou liggen het mooiste dat er is.

      Uiteindelijk zijn beide wensen te realiseren met meer geld: of je kan je een extra vrij dag veroorloven om na te denken, of je kan je die extra vakantie veroorloven.

 4. Frank says:

  Kenniseconomie. Dat is toch dat je alleen maar over dingen mag nadenken die geld opleveren?

  • Jonas says:

   Nee, dat is dat een land economisch iets zou hebben aan de kennis die het ontgint. Maar met vrij verkeer van kennis, goederen en mensen hebben we het als land niet echt makkelijk gemaakt direct iets te verdienen aan de kennis die we hier maken. Natuurlijk wel doordat er allemaal innovatieve ondernemers aan de slag kunnen met die kennis, die hier dan weer belasting betalen. Maar de kenniswerkers zelf leveren ons direct nog niks op.

 5. jasper says:

  Arno, in veel functio omschrijvingen voor de complexe bankproducten worden ook beta opleidingen genoemd. Dit vanwege het analtisch vermogen, de wiskunde
  en natuurlijk het sociaal onvermogen om de complwecaties in te zien 😉

  Oja en dat iemand geen beta opleiding doet betekent niet dat hij geen aanleg heeft.
  verder ben ik het wel met je eens.

 6. Arno says:

  Ik bedoel ook niet te zeggen dat alle alpha’s geen beta-aanleg hebben. Als dat zo was had het ook geen zin om pogingen te doen meer mensen te verleiden tot een beta-studie. Echter, je kan alleen die alpha’s met beta-aanleg omscholen en dat zijn ze niet allemaal.

  Inderdaad zie je tegenwoordig dat wiskundigen dit soort werk zijn gaan doen, dus de scheidslijn is zeker niet zwart-wit, maar ik denk niet dat het grijs gebied zo groot is.

  edit: verder zijn voor de ontwikkeling van bijv. iPhones ook alpha’s nodig, voor gebruikersgemak en intuitieve indeling etc. De basis is echter alleen mogelijk met de huidige chip- en batterij-technologie, typisch beta. Maar mijn punt blijft: alpha’s zijn zeker nodig, wsl veel meer in aantal dan beta’s, het verschil is dat er geen tekort aan is en dat het aantal groeit.

 7. This is my first time go to see at here and i am genuinely impressed to read all at alone place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.