Dinsdag 17 april was PVV’er Richard de Mos bij Pauw en Witteman op TV. Richard de Mos is de man die op een strenge winterdag op zijn thermometer kijkt en tot de conclusie komt dat het broeikaseffect helemaal niet bestaat! Wie naar Richard de Mos kijkt en luistert realiseert zich dat we helemaal niet zuinig hoeven te doen met ons drinkwater, want dat komt gewoon uit de kraan! Probeert u het maar eens, draai de kraan wagenwijd open, observeer, en kom tot de conclusie dat het gewoon een oneindige stroom betreft! Wonderbaarlijk genoeg werkt het met aardgas uit het fornuis idem dito en elektriciteit blijkt een magisch onzichtbaar verzinsel uit het stopcontact waarvan het gebruik dientengevolge onmogelijk effecten op de omgeving kan hebben.

Rationeel zou ik een grote afkeer tegen een flapdrol van dergelijk formaat moeten hebben, maar het lukt me niet. Hoe kan Richard de Mos het ooit kwaad bedoelen?

Richard de Mos vertaalt de Jip en Janneke van Geert Wilders naar Nijntje. Een probleem met de complexiteit van de algemene relativiteitstheorie wordt zonder blikken of blozen gereduceerd tot een ‘hondjes zijn lief’.

Wat vindt De Mos van de mogelijke voedingsbodem die de PVV creëert voor psychopaten als Anders Breivik? ‘Ik hoop dat hij zo’n hoog mogelijke straf krijgt!’.

En hoe zit het met de Hedwigepolder uit De Mos’ portefeuille? Hoewel ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat de PVV vooral dwarsligt om weer eens lekker de boel op stang te kunnen jagen, kan De Mos klip en klaar verdedigen: ‘de Universiteit in Groningen heeft voor ons uitgerekend dat landbouwgrond in de Hedwigepolder uitstekend kan worden gebruikt om voedsel op te verbouwen’. Immers: ‘Hoe kun je nou kostbare landbouwgrond in tijden van voedselschaarste opofferen aan de natuur?

En daarmee is de kous af. De PVV vindt het ontpolderen van de Hedwigepolder onbespreekbaar. Wat een therapeutische eenvoud! Niks geen enerzijds dit en anderzijds dat. POF! Eten is goed! Water komt uit de kraan! Volgens onderzoekers uit Groesbeek is koolstofdioxide onzichtbaar! Broeikas schmoeikas!

Als mijn zoontje van bijna 1,5 jaar oud uit nieuwsgierigheid zijn krentenbol in zijn glas met water sopt lees ik de onschuld af uit zijn ogen. Hij bedoelt het niet verkeerd. Het werkt misschien zelfs verlossend: alle zorgen maken even plaats voor een verrassende maffe interruptie. De argumentatie van Richard de Mos is van een vergelijkbare intuïtieve eenvoud als de zompige krentenbol in het glas water. Een rustgevend intermezzo. Even geen zorgen.

Richard is geen slecht mens maar een verademing binnen de rancuneuze PVV-fractie – misschien wel een van de liefste buurmannen die je onder onze parlementariërs zult vinden.

Hadden onze problemen maar de eenvoud van Richard de Mos.

One Response to De therapeutische eenvoud van Richard de Mos

  1. […] 7. Buiten alles is Richard een echt mens. Geen onberispelijk Kamerlid, maar een gewoon iemand zoals u en ik die af en toe blundert, maar te goeder trouw is. Zoals dit weblog eerder meldde: ’Hoe kan Richard de Mos het ooit kwaad bedoelen?’ http://vrij-zinnig.nl/wp/2012/04/19/de-therapeutische-eenvoud-van-richard-de-mos/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.