Bert Bukman: ‘Kiezers van CDA en D66 worden asocialer’
Hopelijk heeft u vandaag allemaal het opinieartikel gelezen waarin Frans Weisglas zich druk maakt om de laffe houding van Mark Rutte ten opzichte van de PVV. Er verscheen echter ook een minder goed stukje op de site van de Volkskrant, al was het misschien prikkelend: ´Kiezers van D66 en CDA zijn het meest sociaal´. Vooropgesteld: dit zou best wel eens waar kunnen zijn, al verwacht ik dat Mauro hier anders over denkt. Het bewijs dat door auteur Bert Bukman wordt geleverd, is echter zo merkwaardig dat het kolderiek wordt.
Bert Bukman kwam tot zijn conclusie naar aanleiding van deze peiling van Maurice de Hond. Hierin beantwoordden potentiële kiezers een aantal vragen, onder andere over dit voorstel over de door Wientjes voorgestelde nullijn en over de nieuwste steunperikelen voor Griekenland.
De eerste uitkomst: kiezers van D66 en het CDA staan positiever tegenover het bevriezen van lonen en uitkeringen dan de kiezers van de SP en PVV. Bukman trekt enkel op basis van deze uitkomst de volgende conclusie: “CDA-stemmers zijn in hoge mate bereid om iets in te leveren ten bate van een economisch herstel, terwijl SP-stemmers dat categorisch weigeren.”
Uhm… wat?
Een nullijn heeft voor de grote groep mensen met een lager inkomen die op de SP of de PVV stemmen natuurlijk een veel grotere impact. Daarnaast is het nog maar de vraag of een nullijn echt helpt. Anderen beweren dat juist door te consumeren een economie op gang kan worden geholpen.
Maar dan komt de volgende. Maurice vraagt: “Vindt u dat als de komende week Griekenland een akkoord sluit met de banken van een schuldsanering van 70%, dat Europa dan de toegezegde bedragen moet overmaken?” SP-ers en PVV-ers zijn in meerderheid tegen, CDA-ers en D66-ers staan positiever tegenover deze steun. Volgens Bukman heeft dit er mee te maken dat CDA-ers en D66ers ´bereid zijn hun eigen belangen opzij te zetten ten bate van een ander, in de veronderstelling natuurlijk dat het eigenbelang daarmee op termijn is gediend´.
Behalve dat dit een wel erg wonderlijke definitie is van sociaal zijn, is het nogal zwart-wit gesteld. Kan het misschien niet zo zijn dat SP-ers en PVV-ers deze vorm van steun gewoon niet zien zitten? Zo pleit de SP al tijden voor het stoppen van het dwingen tot bezuinigen in Griekenland, in combinatie met schuldsanering en corruptiebestrijding.
Voor één minuut wil ik Bert Bukman’s wonderlijke logica wel volgen, gewoon om aan te geven hoe bizar deze is:
Maurice de Hond geeft ook weer hoe het percentage CDA-ers dat de huidige vorm van steun aan de Grieken ziet zitten zich ontwikkeld. Sinds 2010 is dit percentage teruggelopen van 73% naar 49% in 2012. Bij D66 liep dit percentage terug van 78% in 2010 naar 50% in 2011. Met andere woorden: volgens Bert worden de kiezers van het CDA en D66 steeds asocialer. Ongetwijfeld Bert.
Bart doet verder heel erg zijn best om niet op dit soort ik-moet-mijn-boekjes-verkopen-dus-aandacht artikelen te reageren..
6 Responses to Bert Bukman: ‘Kiezers van CDA en D66 worden asocialer’
Leave a Reply Cancel reply
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Laatste reacties
- Lelijke woorden - Sargasso on Vermeende linkse hypocrisie
- Jan on Le Pen had best een beetje gelijk
- Max on Le Pen had best een beetje gelijk
- Afsennah on Archief
- lmgikke on Bladblazers
- Closing Time | ZnöWhite - Sargasso on Diversiteit in de metalscene
- Waarom heb je zoveel tattoos? - Nathaliekriek.nl on Tuig met tattoos
- Janoz on Nederlandse betutteling op festivals
Please like us on facebook!
Administratief
Ja, wat is de definitie van sociaal gedrag? Volgens de SP zullen SP-ers vast de sociaalsten zijn, want zij zijn de socialisten. Maar ben je per definitie asociaal als je voor een liberaal systeem met beperkt vangnet bent?
Asociaal is in elk geval een term die veel zwaarder is dan alleen ‘niet-socialistisch’, lijkt me.
Bart laat natuurlijk niet voor niks in de eerste alinea in het midden of D66ers en CDAers ook daadwerkelijk socialer zijn of niet, maar de analyse van Bert Bukman is wel echt een hele slechte. Dat mocht gezegd.
Je was me net voor :-p
Ik stel voor dat we de baan van Burkman aan een stagair geven. Een student 2e jaars bachelor Politicologie kan ook makkelijk deze conclusies trekken. En hij kan over de jaren heen nog groeien ook.
Sterker nog. Als ik bij een van m’n politicologiedocenten met een dergelijk slecht onderbouwd broddelwerkje was aangekomen in het tweede jaar, had ik het waarschijnlijk over mogen doen.
lolz @ jasper, ik ben voor!