In het heetst van de strijd zie je wie je echte vrienden zijn. Ik weet niet of de Eurocrisis vergeleken kan worden met iets dat heet is – het is eerder een soort lauwe, uitzichtloze brei – maar menig politicus liet hier toch mooi zijn ware aard zien! Zo ook de Engelse premier David Cameron. Zijn poging om de rest van Europa te chanteren is mislukt, maar de bankiers van The City (het koosnaampje voor het bankencentrum in Londen) hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken over hun politieke vertegenwoordiging. De rest van het land ook niet trouwens, want het belang van The City is het belang van de Britse burger. Toch?

Nou, nee. In dit (wel een beetje oude) rapport kun je er alles over lezen. Het werpt een compleet ander licht op The City dan dat we gewend zijn, waardoor aangenomen waarheden overtuigend worden aangevochten. Laten we enkele simpele vragen bekijken:

 • Levert de City banen op? Volgens Cameron wel, maar volgens dit rapport toch lijkt het daar niet op. Er werken best veel mensen in de financiële sector (als je zeer creatief rekent kun je tot een max. van 6.5% van het totaal komen), maar eigenlijk vooral in de kleinhandel. Opvallend is ook dat zelfs in de jaren dat het goed ging er hier geen banen bij zijn gekomen.
 • Levert de City geld op? Je zou denken van wel, maar ook dit ziet er niet goed uit. De directe kosten van de bail-outs in 2006-2007 zijn een stuk hoger dan de integrale belastingopbrengsten over de vijf jaar daarvoor (inclusief belastingen over lonen). En hoe hoog de kosten van de bail-outs uiteindelijk uitvallen is nog niet bekend.

Natuurlijk is het allemaal wat ingewikkelder dan dit, het rapport gaat dan ook uitgebreid op veel relevante details in. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat we goed moeten nadenken wanneer sectorbelangen als algemeen belang worden aangenomen. Hopelijk doen de Britse burgers dit ook. Kunnen ze bij de volgende Parlementsverkiezingen mooi weer kiezen voor The City stroman van de andere partij. Of zou er dit keer wel eens een premier voor alle Britse burgers gekozen worden?

7 Responses to ‘Cause London is drowning, but I live in The City

 1. Frank says:

  Willem was me voor maar inderdaad, ik dacht ook al ‘Goh, Bart leest vast de Guardian’. Prima krant overigens.

  Verder legt het artikel achter het bovenstaande linkje ook direct uit waarom Cameron het nationaal belang gelijkstelt aan het belang van de City. Ze financieren immers voor de helft zijn partij…

 2. Bart says:

  heren, ik ben bang dat het gewoon toeval is! Ik had het artikel niet gelezen. Ik ken het rapport omdat ik vorig jaar tijdens mn master iets heb geschreven over de bankensector, en toen door een docent werd gewezen op dit rapport. En met de ontwikkelingen in Europa was dit natuurlijk een uitstekend moment om daar weer eens naar te verwijzen. Wel een beetje pijnlijk nu dat the guardian me voor is, magoed, liever de guardian dan iemand anders 😉

  • Joep says:

   Excuses Bart. @Frank en Willem: Bart heeft me zijn blog al enkele dagen geleden voorgelegd, maar wegens een overvolle agenda was ik er niet eerder aan toe gekomen. Bart was zeer waarschijnlijk echt eerder!

 3. jasper vs says:

  Hoewel ik het met de algemene strekking best eens ben wel 2 opmerkingen.
  1. Hoezo beoordeeel je de kosten voor een bailot over 5 jaar aan opbrengsten De financieel sector draait al een heel tijdje en lang niet altijd op bailout.
  2. Het reden van banken wordt gedaan met leningen en investeringen. Hoe heeft men de kosten darvan nu al vastgesteld als je nog niet weet wat er terugkomt. Kijkt men dan niet gewoon naar wel geld erin is gestopty.

 4. […] is goed voor de Nederlandse burger, want dat levert banen op’ (waar hebben we dat vaker gehoord?). Economisch beleid betekent vervolgens dat je de omstandigheden voor deze investeerders zo […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.