Je moet het lef maar hebben, als Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Vegetarische Slager verbieden om Visvrije Tonyn en Kipstuckjes te verlopen. Want ‘misleidend’. Ondanks de koeienletters (pun intended, sorry) VEGETARISCHE op de verpakking. En ondanks het schier oneindige aantal voorbeelden in de overige voedselindustrie (vleestomaat, kikkererwten, slavinken etc.) die blijkbaar wel kunnen. Om het niet te hebben over al die blij kijkende dieren, op verpakkingen van vlees en zuivel. Terwijl de werkelijkheid meestal een diep ellendig leven in de bio-industrie is. Misleiding, iemand? En wat denken jullie van deze?

Ongelooflijke hypocriete waanzin dus. Die bovendien de claim van de Vegetarische Slager dat de vleeslobby vuistdiep in de NVWA zit wel enige geloofwaardigheid schenkt.

Lekker gevoel van timing ook. Dit vindt plaats ruim een week nadat de Correspondent, met een prachtig stukje onderzoeksjournalistiek, een groot voedselschandaal heeft belicht, waarin de NVWA een zeer kwalijke rol speelde. In dit stuk wordt ingegaan op meerdere misstanden bij het orgaan, en de veel te grote afhankelijkheid die er is ten opzichte van de ministeries.

Omdat aandacht in de regel doet groeien, zal de vegaslager waarschijnlijk alleen maar baat hebben bij de aandacht. Dat is dan weer een prettige bijkomstigheid. Maar het is tenenkrommend dat de volksgezondheid beschermen tegen voedselschandalen blijkbaar te lastig is voor de NVWA. En dat het economisch belang blijkbaar zwaarder weegt. Maar het juridisch jennen van een goedlopend en innovatief Nederlands bedrijf, daar zijn blijkbaar wel tijd en middelen voor. Alles voor de vleeslobby.

Collega Westerveld schreef in 2012 al over de absurde vleeslobby tegen de Vegetarische Slager.

Tagged with:
 

5 Responses to De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

 1. Arno says:

  Zelfs een fervent vleesliefhebber als ik is het hier geheel mee eens. Wat een onzin! Ga misstanden aanpakken ofzo, ze lijken de politie wel.. Volgens mij heeft nog niemand ooit per ongeluk vegetarisch gehakt gekocht door deze ‘misleiding’.

 2. Kaat Schille says:

  En wat te denken van Jodenkoeken, Negerzoenen, Zigeunersaus en Koninginnesoep.. (met echte stukjes jood, neger, zigeuner of koningin?)

 3. Jasper says:

  Los van dat de vwa wat doorslaat doen de voorbeelden dat ook. De De vegetarische slager verkoopt producten die lijken op vlees en pretenderen te smaken als vlees. Met al die producten die hier is voorbeeld genoemd worden is dat niet het geval. vegetarisch vlees wordt gemaakt om eruit te zien als vlees en niet als soja. Jodenkoeken zien er niet uit als Joden. etc.
  En dan geld ook je wilt andermans argument (wat misschien niet sterk is) ook gewoon niet snappen. en leuk zijn. Die manier van discusieren is behoorlijk makkelijke afleidingsmanouvre van waar het om gaat.

  • Kaat Schille says:

   Nee beste Jasper, dan begrijp je mijn sarcasme niet; de NVWA heeft zich nooit bekreund om het mis/gebruik van discriminerende en neerbuigende benamingen voor voedings- en genotsmiddelen door de voedselindustrie. Maar nu er in eigen vlees gesneden wordt (pun intended) staat de vleesindustrie op zijn achterste benen gedekt door de NVWA.

 4. Jasper says:

  Zoals ik heb uitgelegd is er een duidelijk verschil tussen jouw voorbeelden de producten van een vegetarische slager. Deze verkoopt producten die eruitzien als vlees en vlees nadoen. Jouw voorbeelden hebben alleen iets in de naam, maar hebben feitelijk niks van doen met het argument. Ik vind de vegetarische producten niet zo’n probleem. Maar jouw voorbeelden bagataliseren het argument dat vegetarisch vlees zich in uiterlijk en toespeling met zijn voordoen en pretendeert met kenmerken van vlees. Er ligt niet gewoon een hoopje sojabonen met het etiket vegetarisch vlees. Er ligt een product dat in uiterlijk zich voordoet als dat in het vleesschap. Jij draait dus nog steeds om de brij heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.