Je moet het lef maar hebben, als Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De Vegetarische Slager verbieden om Visvrije Tonyn en Kipstuckjes te verlopen. Want ‘misleidend’. Ondanks de koeienletters (pun intended, sorry) VEGETARISCHE op de verpakking. En ondanks het schier oneindige aantal voorbeelden in de overige voedselindustrie (vleestomaat, kikkererwten, slavinken etc.) die blijkbaar wel kunnen. Om het niet te hebben over al die blij kijkende dieren, op verpakkingen van vlees en zuivel. Terwijl de werkelijkheid meestal een diep ellendig leven in de bio-industrie is. Misleiding, iemand? En wat denken jullie van deze?

Ongelooflijke hypocriete waanzin dus. Die bovendien de claim van de Vegetarische Slager dat de vleeslobby vuistdiep in de NVWA zit wel enige geloofwaardigheid schenkt.

Lekker gevoel van timing ook. Dit vindt plaats ruim een week nadat de Correspondent, met een prachtig stukje onderzoeksjournalistiek, een groot voedselschandaal heeft belicht, waarin de NVWA een zeer kwalijke rol speelde. In dit stuk wordt ingegaan op meerdere misstanden bij het orgaan, en de veel te grote afhankelijkheid die er is ten opzichte van de ministeries.

Omdat aandacht in de regel doet groeien, zal de vegaslager waarschijnlijk alleen maar baat hebben bij de aandacht. Dat is dan weer een prettige bijkomstigheid. Maar het is tenenkrommend dat de volksgezondheid beschermen tegen voedselschandalen blijkbaar te lastig is voor de NVWA. En dat het economisch belang blijkbaar zwaarder weegt. Maar het juridisch jennen van een goedlopend en innovatief Nederlands bedrijf, daar zijn blijkbaar wel tijd en middelen voor. Alles voor de vleeslobby.

Collega Westerveld schreef in 2012 al over de absurde vleeslobby tegen de Vegetarische Slager.

Tagged with:
 

One Response to De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

  1. Arno says:

    Zelfs een fervent vleesliefhebber als ik is het hier geheel mee eens. Wat een onzin! Ga misstanden aanpakken ofzo, ze lijken de politie wel.. Volgens mij heeft nog niemand ooit per ongeluk vegetarisch gehakt gekocht door deze ‘misleiding’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *