Oef. Dat was even schrikken, afgelopen vrijdagmiddag. De Volkskrant berichtte dat de nummer 19 op de kandidatenlijst van GroenLinks, Isabelle Diks, de Kamer in komt. Dat is natuurlijk heel mooi (ik ken haar niet, maar het is ongetwijfeld een goede kandidaat). Maar: dat zou betekenen dat onze collega stukjesschrijver Lisa Westerveld niet in de Kamer zou komen. En dat zou heel erg zijn, want slim, supercompetent en keiharde werker met hart voor de goede zaak.

Wat was er precies aan de hand? Mensen vonden dat er op een vrouw gestemd moest worden en voerden daar actief campagne voor op social media. Op zich goed, het streven naar een meer evenredige verhouding tussen mannen en vrouwen in ons parlement. Echter, in de campagnes die gevoerd zijn, lag de nadruk bij het stemmen op de eerste vrouw op de lijst die op basis van de peilingen net niet in de Kamer zou komen. Omdat GroenLinks gepeild werd op rond de 16-18 zetels, werd veel campagne gevoerd voor de vrouw op nummer 19.

Uiteindelijk haalde GroenLinks 14 zetels. Net genoeg voor Lisa, op plek 14, voor een zetel. Tenzij iemand met voorkeursstemmen in de Kamer zou komen. Het voelde toch even wat wrang, dat door de campagne ‘stem op een vrouw’ onze eigen vrij-zinnige topvrouw Lisa niet in de Kamer dreigde te komen.

Dreigde, gelukkig, in verleden tijd. Want enkele spannende uren later bleek ook Lisa genoeg stemmen te hebben voor een voor voorkeurszetel. En dat is best wel knap, want de ‘stem op een vrouw’-campagne richtte zich in eerste instantie op vrouwen die buiten de boot dreigden te vallen.

Lisa lijkt haar stemmen dus voor een groot deel te danken te hebben aan het goede werk dat ze heeft gedaan*: als voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, als voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar de manier waarop de UvA democratischer en decentraler kan worden georganiseerd, en als voorlichter van de Algemene Onderwijsbond. En op nog vele andere posities, last but not least hier op Vrij-zinnig.

Het is je gegund Lisa: gefeliciteerd, en ga vooral door met gave dingen doen, daar in Den Haag!

 

János Betkó hoopt dat Lisa af en toe nog tijd heeft om een stukje te tikken.

 

*Nou ja, de eerlijkheid gebied me te zeggen dat vrouwen op de lijst bij GroenLinks sowieso veel meer stemmen krijgen dan mannen. Dat zal Lisa ook geholpen hebben.

One Response to Even schrikken

  1. Mijn gedachten gaan hier nu ook uit naar Paul Smeulders, de nummer 13. Isabelle en Lisa zullen in de Kamer overigens hun mannetje staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.