De van corruptie verdachte Jos van Rey speelde vertrouwelijke informatie over een sollicitatieprocedure door aan zijn maatjes bij de VVD. Dat is een van de beschuldigingen tegen hem. Zijn reactie tegen de aanklacht: “iedereen doet dit”.  Die reactie is misschien nog niet eens zo vreemd binnen een bestuurlijke bubble van een zekere bloedgroep.

Gelukkig is niet iedere bestuurder het met Van Rey eens. Als minister van Binnenlandse Zaken, en met veel ervaring bij dergelijke aanstellingen, is Ronald Plasterk bij uitstek de persoon om de burger te informeren dat deze vanzelfsprekendheid “niet waar” is.

De advocaat van Van Rey beschuldigt Plasterk nu van uitlatingen over een lopende rechtszaak. Als Plasterk zich had uitgelaten over de beschuldigingen aan het adres van Van Rey dan was dat hartstikke terecht geweest. Echter, in dit geval doet onze minister precies wat ik van hem verwacht: buitenstaanders informeren over hoe zo’n procedure normaliter verloopt, ongeacht de gedragingen van een beschuldigde.

De arrogantie om nu met de beschuldigende vinger naar Plasterk te wijzen is tekenend voor instelling van een corrupte bestuurder die zijn hachje probeert te redden ten koste van anderen.

 

Afbeelding door Eugene Pivovarov (eigen werk) [Public domain], via Wikimedia Commons

One Response to De norm binnen een corrupte bestuurlijke bubble

  1. Arno says:

    Ik ben het helemaal met je eens dat dit niet kan en vervolgd moet worden. Ook komt het veel teveel bij de VVD voor.

    Maar reken er maar op dat dit in alle kleine gemeentes voorkomt waar men de wethouder persoonlijk kent en men dingen “wel even regelt”. Dat is niet alleen in Limburg, ook in Brabant en waarschijnlijk overal ‘op de dorpen’ komt dit voor. In grote steden is het gewoon lastiger omdat men elkaar niet kent en de controle beter is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.