Laatst las ik een bericht over ‘bezorgde burgers’. Die burgers waren bezorgd over een asielzoekerscentrum dat geopend zou worden in de buurt. Dus gingen ze protesteren. Ze waren daar echter niet alleen: ook een groepje neonazi’s was op komen dagen, want die moesten ook niets hebben van die buitenlanders. De media schreven daar een stukje over. Tot zover logisch.

Mensen werden echter boos over dat stukje. Want die arme burgers, die daar waren vanuit oprechte bezorgdheid, werden op één hoop gegooid met onwelriekende fascisten. Ik vraag me dan af wat ik zou denken, op zo’n moment, op dat veldje. Sta je daar, uit oprechte bezorgdheid voor de veiligheid van je kinderen die ‘daar’ elke dag langs moeten, op weg naar school… en dan komt er opeens een groepje siegheilende kaalkoppen langsmarcheren. Luidkeels lelijke dingen scanderend over joden en moslims (één pot nat), en piemels die ergens in moeten.

Ik zou me waarschijnlijk af vragen wat ik op dat veldje stond te doen. En hoe goed mijn zaak precies was, als dít blijkbaar mijn bondgenoten zijn. Ja, ik weet bijna zeker dat ik dat zou doen.

Ik vraag me dan ook terdege af wat door het hoofd gaat van veel normaal gesproken weldenkende en redelijke mensen. Die nu op een metaforisch grasveldje staan te protesteren tegen een associatieverdrag met de Oekraïne. Dat niemand gelezen heeft, of begrijpt.

En die dan naar links kijken, en daar het enige lid van de PVV zien staan. Naar rechts kijken, en de roze hordes van GeenStijl zien klappen, joelen en juichen. Naar het podium staren, en daar Thierry Baudet in de coulissen zien, vrolijk lachend. Ja, de jongen vaart wel bij ‘tegen Europa zijn’: over publiciteit niet te klagen. Op het podium staat Jan Roos, en die kondigt hoofdspreker Vladimir Putin aan. Handen rood van het bloed van de slachtoffers van de MH17, maar dat ziet gelukkig niemand; want hij is immers bloedrood tot aan zijn nek, door alle vermoorde Syriërs, Georgiërs, Tsjetjenen, oppositieleden en journalisten. “Goed gedaan, jongens! Ga zo door!”, roept hij.

Ik zou me heel eenzaam voelen.

Juultje

Waarschuwing: bovenstaande tekst kan sporen van ironie, overdrijving en andere stijlfiguren bevatten.

 

Beeld via Wikimedia Commons.

Tagged with:
 

10 Responses to Op een veldje, met de nazi’s

 1. Herman says:

  Weet de auteur ook dat neo-nazi’s over het algemeen voorstander zijn van een verzorgingsstaat, vaak iets hebben met dierenrechten en volgens hun partijprogramma is de Nederlandse Volksunie ook een voorstander van duurzame energie. Genoeg reden om die dingen af te schaffen lijkt me. Je wilt immers geen standpunten innemen waar extreem-rechts het ook mee eens zou zijn. 😉

 2. Arno says:

  Wat een domme column. Ik heb een mening om allerlei redenen maar ik verander niet van mening puur en alleen omdat een stel malloten het toevallig met me eens is.

  Voorbeeldje: Volkert van der Graaf is een veganist, ga jij daarom meteen vlees eten? Of ben jij voor het vermoorden van politici met wie je het niet eens bent? Nee, zo simpel werkt de wereld dus niet.

 3. Jasper says:

  Volgens mij bedoelt de schrijfster vooral dat je op hetzelfde veldje staat als neonazis en in het geval van de Oekraine zonder duidelijk beeld deelneemt aan een volksprotest door wat twijfelachtige oproer kraaiers

 4. Arno says:

  Als ze dat bedoelt moet ze dat zeggen. Overigens zit dat smerig extreem-rechts tuig in de regering van de Oekraine.

  http://www.hpdetijd.nl/2014-09-04/schokkend-de-macht-van-neofascisten-oekraine/

  Sinds wanneer is deelname van vreemde figuren een reden om niet deel te nemen aan een demonstratie? Aan zo’n beetje elke demonstratie lopen bijzonder dubieuze AFA-figuren en ander onguur extreem-links tuig mee. Is dat dan geen reden om het veld te verlaten?

 5. Jasper says:

  Ik ben bij diverse demonstraties geweest over studentenzaken, sociale kwesties en oorlog in Irak. Daar kan ik me geen extremistische leuzen herrineren. Wie er meeloopt kan ik uiteraard niet controleren.

 6. Arno says:

  Nee dat kan niet. En ja ik ben ook ooit bij studentenprotesten geweest begin jaren 2000 (volgens mij tegen inmenging van het bedrijfsleven in de financiering van het hoger onderwijs). Naderhand hoorde je in de media dat er ook allerlei ongewassen tuig bij was dat problemen had geschopt met de politie. Dat was voor mij geen reden om niet meer achter de demonstratie te staan.

  Maar, datzelfde geldt dus voor andere demonstraties. Pegida-deelnemers kunnen er weinig aan doen als neonazistisch tuig vindt dat ze ook moeten komen opdagen. Stuur jij ze even weg? Ik zou het niet durven met dat doorgesnoven tuig met hersenen ter grote van een erwt. Je kan zeggen van Pegida wat je wil, maar ze gooien in hun logo het nazisme letterlijk bij het vuilnis.

 7. Jasper says:

  Dat je het achteraf in de media moet vernemen, is wat anders dan dat ze nadrukkelijk aanwezig zijn. En dat je in problemen komt met de politie vind ik trouwens geen bewijs dat je extreme ideeen aanhangt. Ik weet niet of ik de ME op zijn blauwe ogen moet geloven als ze ten stellligste de verhalen ontkennen dat ze wel eens wat al te graag ruw om gaan met demonstranten.
  Die demonstratie heb ik trouwens niet aan deelgenomen, maar dat terzijde. En Pegida werd zelfs een tijdje geleid door iemand met Hitler sympathien als ik het goed begrepen heb.

 8. Janos Betko says:

  @Arno: die demonstratie die je bedoelt, dat zou (gezien het onderwerp en de tijd), 12 november 2002 zijn in A’dam, of 13 maart 2003 in Den Haag?

  Dan verbaast je opmerking over “allerlei ongewassen tuig bij was dat problemen had geschopt met de politie” me, want beide zijn zeer rustig verlopen. Sowieso zijn vanaf de jaren ‘nul’ deze eeuw alle studentendemo’s heel gemoedelijk verlopen.

  Vandaar mijn nieuwsgierigheid.

 9. Arno says:

  Janos, dat kan zijn maar ik heb geen idee meer. Ik denk eigenlijk eerder, 2000 of 2001? (toen ik nog linkse veren had: jong, naief en geen cent belasting hoefde te betalen 😉 )

  Het was inderdaad voor 99.9% rustig verlopen maar er waren wel opstootjes geweest. Met mensen die geen studenten waren en er ook niks mee te zoeken hadden.

  Het gaat me niet om de aantallen maar om het principe: je weet vaak niet wie er ook meelopen en om wat voor redenen. Dat maakt de demosntratie niet per defintie fout. Je kan om totaal verschillende redenen hetzelfde plan een goed (of slecht) plan vinden.

 10. Jonas says:

  Mooie column. Ik zou me ook eenzaam voelen. Voel ik me ook weleens als ik probeer voor de Goede Zaak te staan (bijvoorbeeld op een TTIP-demo) en mijn stem gekaapt of verdraaid wordt. De Internationale Socialisten en de SP zijn daar heel goed in, evenals de NOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.