Afgelopen week werd in de Tweede Kamer het debat over het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking gevoerd. Kort gezegd: er moet wetgeving komen die het verplicht stelt dat mensen met een beperking, zoals werkgevers, managers en politici, volwaardig mee kunnen doen.

Dat is goed nieuws, want er zijn bijvoorbeeld nog steeds werkgevers die aan de kant staan omdat ze onnodig bang zijn voor rolstoelers, blinden of mensen met andere verstandelijke mogelijkheden aan te nemen. Deze werkgevers kunnen er ook niets aan doen dat ze irreële angsten voor deze mensen hebben. Het is goed dat wetgeving komt om hen te activeren en hun huidige situatie te doorbreken. Angsten belemmeren hun sociale en economische groei. En dat maakt ze kwetsbaar.

Deze kwetsbare directeuren, managers en vaak ook hun werknemers, moeten gelijke kansen en ondersteuning krijgen om hun eigen kwaliteiten en talenten te kunnen ontwikkelen. Zolang zij angstig blijven voor mensen met een rolstoel of rollator zullen zij nooit leren om buiten de kaders te denken. En het gevaar bestaat dat ze door hun vermijdingsgedrag uiteindelijk in een isolement raken.

Door het gebrek aan toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer blijft de drempel om andere mensen te ontmoeten voor deze angstige mensen, die vaak ook kunnen lopen, hoog. Het beperkt hen om op voet van gelijkheid met rolstoelers en blinden deel te nemen aan werk, culturele- en sportactiviteiten. Daardoor kunnen ze niet volwaardig participeren in onze samenleving. Het VN Verdrag wil gelijke rechten voor iedereen. Wetgeving is nodig om Nederland zo snel mogelijk voor iedereen goed toegankelijk te maken.

De grote vraag  is of ook de angstige politici in Den Haag de stap voor nieuwe wetgeving durven zetten. Deze politici moeten we ondersteunen en goede begeleiding geven zodat ook zij kunnen participeren en volwaardig, naar vermogen, in onze samenleving mee kunnen doen.

 

April Ranshuijsen vraagt zich af waar het misgaat:

 

Dit blog is een licht gewijzigde versie van het stuk dat eerder verscheen op SiriusMoves.nl

Tagged with:
 

5 Responses to Den Haag: ‘Help!’ Beperkten!

 1. Arno says:

  Wow, een nieuw stuk op vrijzinnig? Mooi.. Wel apart hoe stil het hier is over Keulen en/of de vluchtelingencrisis, maar ok.

  Natuurlijk ben ik ook voor bepaalde verplichte maatregelen zodat basistoegang geregeld is. De vraag is in hoeverre elk bedrijf en op welke termijn en aan welke aanpassingen moet voldoen. Geldt het voor het weghalen van drempels bij winkels? Of verplichte liften? Kleedhokjes geschikt voor rolstoelgebruikers? Of prijskaartjes in braille of…

  En dan kan je voor websites/webwinkels nog een veelvoud van eisen bedenken zoals geschiktheid voor weet ik veel welke beperkingen dan ook. Minimale lettergrootte? Opstellen in simpel nederlands of in vreemde talen of gesproken boodschappen of geschikt voor kleurenblinden?

  Daar ligt volgens mij het probleem: de VVD wil niet dat ondernemers zich voor élke beperking moeten aanpassen, ook als die weinig voorkomt. Is het huidige voorstel daar wel specifiek in? Zo ja, en is de lijst reeel, dan ben ik het helemaal met de schrijver eens. Want zelfregulering is zeker niet zaligmakend.

  • Laat mij in ieder geval namens de vaste redactie melden dat we het de afgelopen maanden helaas te druk hebben gehad om meer content te produceren. Daar zit in ieder geval geen enkel vluchtelingen-politiek argument achter.

   • Arno says:

    Prima. Maar ik had wel een oprechte vraag over het huidige wetsvoorstel. Hoe zit het met die verplichting voor ondernemers: welke beperkingen en welke maatregelen gaat het nu om?

 2. Linkse Rakker says:

  “Wel apart hoe stil het hier is over Keulen en/of de vluchtelingencrisis, maar ok.”

  Volgens mij staat 99% van de blogs op internet al vol met discussies over Keulen en/of de vluchtelingencrisis. Laten er alsjeblieft ook nog een paar websites overblijven die andere dingen aankaarten.

 3. Interessante comments op dit bericht, interessant om te lezen, als mede-ondernemers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.