De grootste verrassingen komen altijd wanneer je ze het minst verwacht. En afgelopen week was het dan eindelijk zover: Whatsapp kleurt de vinkjes bij gelezen berichten blauw. Het gevolg: totale paniek. Want nu kan je duidelijk zien dat iemand je negeert wanneer hij je berichtje gelezen heeft, maar nog niet heeft gereageerd.

“Heb jij ook blauwe vinkjes?” appte een vriendin. En ja, ik had ze ook. En ze glimden zelfs nog van nieuwheid. De NOS-app berichtte gelijk daarna over de plotselinge verschijning en ook Facebook liep over. Hoe moet je als maatschappij omgaan met blauwe vinkjes?

Gelukkig begonnen waakzame burgers meteen te zoeken naar een oplossing om de blauwe vinkjes te vermijden. Ze bleken eerder al bezig met een project om uit te vinden hoe de vluchtelingen in Syrië het beste om kunnen gaan met honger en ondervoeding nu het Rode Kruis geen geld meer heeft om meer dan 800 kcal per dag in de voedselpakketten te stoppen, maar iedereen begrijpt dat dat nog even kon wachten.

En gelukkig wisten ze onze sociale levens te redden. De oplossing is: zet je internet uit voor je een berichtje leest. Helden! Er rest echter nog wel een belangrijke vraag: hoe moet je omgaan met het gevoel van afwijzing wanneer iemand je berichtje gekregen en gelezen heeft, maar nog niet heeft gereageerd? Je wilt daarnaast ook als ontvanger niet op je geweten hebben dat iemand zich genegeerd voelt. Sinds afgelopen week stop ik dan ook abrupt het gesprek dat ik aan het voeren ben met degene tegenover me, om zo snel mogelijk op berichtjes te reageren. Ik kan het iedereen aanraden: niemand voelt zich door mij genegeerd als ik een berichtje krijg! (Met uitzondering van degene tegenover me, maar ach, dan had die maar moeten appen).

Ook de politiek reageerde geschokt, hoewel premier Rutte enigszins opgelucht leek dat de blauwe vinkjes er nog niet waren, toen hij in oktober al hoorde van de 642 miljoen die Nederland terug moet betalen aan Europa. Dan was hij afgelopen week natuurlijk lelijk door de mand gevallen toen hij zo verbaasd reageerde.

Echter zijn er ook een hoop initiatieven die wel een toekomst zien in het gebruik van de gekleurde vinkjes. Zo zouden ook raketten ermee uitgerust kunnen worden: 1 vinkje wanneer het wordt afgeschoten, 2 vinkjes wanneer het doel de raket ontvangen heeft en 3 vinkjes wanneer de rest van de wereld op de hoogte is. Dit kan veel schelen bij het achterhalen wie nou wanneer op wie geschoten heeft.

Patiëntenverenigingen denken daarnaast dat het mensen bij wie een lichaamsdeel geamputeerd moet worden ook rust kan geven. Wanneer het teken dat op een te amputeren lichaamsdeel gezet wordt met de boodschap ‘deze moet je hebben’ blauw kleurt zodra de chirurg het gezien heeft, kan dit de stress voor een amputatie en de angst dat het verkeerde been geamputeerd wordt verminderen. Dat komt uiteindelijk het herstel ten goede. Echter moet er voor deze toepassing nog wel een oplossing worden gezocht tegen de mogelijkheid om een blauw gekleurd teken te negeren.

Vogeltellers blijken al jaren na te denken over een dergelijk systeem met blauwe vinkjes. Door elk geteld vinkje blauw te kleuren wordt het risico op dubbel tellen aanzienlijk kleiner, zo blijkt uit grondig onderzoek. Mogelijk is er in heel Nederland dus geen ontkomen meer aan blauwe vinkjes.

Sara Struik hoeft niet te verbergen dat ze deze blog heeft gelezen

 

Afbeelding door Rebecka71 (Eigen werk) [GFDL undefined CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

7 Responses to Blauwe vinkjes: leven tussen hoop en vrees

 1. Thijs den Otter says:

  Af en toe heb ik het gevoel dat ik van een andere planeet kom. Ik denk bij blauwe vinken ook na een week vol verhalen over WA nog steeds eerst aan de endemische soort op de Canarische Eilanden. Heb er nog nooit een gezien, maar als ik me een keer op Tenerife of Gran Canaria meld, dan kan ie van mijn lijstje…

  En als u denkt: huh?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_chaffinch#mediaviewer/File:Teidefink.jpg

  Mooi hè?

 2. Arno says:

  Tja, het kleinste nieuws leeft vaak het meest bij de mensen.. Maar als je dit een probleem vindt dan gebruik je Whatsapp toch gewoon niet?? Je zou bijna denken dat het komkommertijd is.

 3. Sara says:

  Dat is inderdaad een hele mooie blauwe vink, Thijs. Misschien kunnen we aan whatsapp vragen voortaan 2 van deze beestjes naast de berichten te zetten :).
  So you vink you whatsapp 😉

 4. Arno says:

  Inderdaad, nu hebben we toch echt een like-functie nodig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.