Toen ik eerder deze week mijn blogje van schreef over Natuurmonumenten en op zoek was naar voorbeelden van hoe het niet moet met natuurbescherming, surfte ik even naar de website van de VVD. Nu is dat sowieso een mooie bron voor slechte voorbeelden van omgaan met natuur en beesten, maar ik moest toch even dubbelchecken of ik deze zomer niet in de maling was genomen door een jolig Kamerlid dat iets over meeuwen riep.  Helaas: in de strijd tegen de zeemeeuw geeft Kamerlid Rudmer Heerema blijk van humor noch relativeringsvermogen. Wel van een gênant gebrek aan kennis.

In bijlage 2 van de Flora- en Faunawet staat de lijst van beschermde inheemse diersoorten. De meeuw staat volkomen onterecht op deze lijst. Heerema: “De zeemeeuw moet je niet beschermen, die moet je juist bestrijden. Ik wil dat het voor gemeenten mogelijk wordt om de meeuw met alle mogelijke middelen te bestrijden. Gemeenten weten prima wat het beste werkt in hun eigen stad of dorp.”

(bron: http://www.vvd.nl/nieuws/368/meeuwen-bestrijden-niet-beschermen )

De afgelopen weken heb ik serieus gedacht dat de VVD een grap met Nederland uithaalde. Want VVD’ers en ik zijn het over weinig zaken met elkaar eens, maar ik moet bekennen dat ik ze de afgelopen jaren ondanks alles regelmatig heb betrapt op een goed gevoel voor humor en enig relativeringsvermogen. En die zeemeeuw waar de VVD het over heeft is erg boeiend. Ik heb namelijk geen idee over welke vogel Heerema het heeft.

We kennen in ons land een veelheid aan meeuwensoorten. De meest algemene zijn de kleine mantelmeeuw, de zilvermeeuw en de kokmeeuw. Ook ruim vertegenwoordigd maar aanzienlijk schaarser zijn de stormmeeuw en  de zwartkopmeeuw.  Dan hebben we nog de grote mantelmeeuw en de geelpootmeeuw die we regelmatig zien maar hier broeden in zeer bescheiden aantallen. Verder vliegen er in Nederland vaak dwergmeeuwen en drieteenmeeuwen langs de kust, maar ze broeden hier niet. Zeldzame soorten die je toch regelmatig te zien krijgt zijn de grote burgemeester, de kleine burgemeester en de vorkstaartmeeuw. Een vogelaar komt euforisch thuis als hij een ivoormeeuw, een Ross’ meeuw of een ringsnavelmeeuw heeft gezien.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Mijn punt is: de zeemeeuw waartegen de VVD ten strijde trekt, bestaat niet. Dus als een Kamerlid zich zo suf generaliseert, dan mag de linkse schrijver van dit stukje bij wijze van tegenprestatie best een paar platitudes over dit conservatieve clubje kwijt in zijn stukjes.

Overigens verkondigt de VVD kul: van de in Nederland broedende meeuwen staan de meeste populaties onder druk: de kleine mantelmeeuw gaat lekker en de bescheiden populatie van de zwartkopmeeuw groeit, maar alle andere soorten hebben (veel) betere tijden gekend.

In de afgelopen dertig jaar heeft een aantal zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen wel de sprong gemaakt van broeden in de duinen naar broeden op de platte daken in de stad. Omdat de kans op nestverstoring klein is en het eten er in ieder geval voor zilvermeeuwen op straat ligt. Als volksvertegenwoordiger Heerema zijn werk serieus had genomen, dan had hij die informatie vrij makkelijk kunnen vinden in de databank van SOVON  en serieuze Kamervragen kunnen stellen. Hij had ook kunnen denken: laat maar zitten.

Heerema wilde blijkbaar scoren in de zomermaanden. In het reces wordt hij niet overstemd door partijgenoten die zich bezig houden met zaken die de gemiddelde VVD’er belangrijker vindt: geld, economie, geld, olie, geld, lasten verlichten en geld.  En scoren deed hij. Met de schoonheid en precisie waarmee Dennis Bergkamp ze ooit maakte, scoorde Heerema zijn punt. Met een fraaie krul. In de rechterbovenhoek van zijn eigen doel.

Hoongelach was zijn deel. Van andere partijen uiteraard, maar ook op de rechterflank is de dadendrang van de jonge volksvertegenwoordiger volkomen terecht belachelijk gemaakt. Blijkbaar is de fractie het er echter mee eens, want de tekst staat nog steeds prominent op de site van de VVD.

Misschien heeft Halbe Zijlstra geprobeerd Heerema te overtuigen dat hij beter net kan doen of het een grap was en heeft Heerema besloten de gifbeker tot op de laatste druppel leeg te drinken.

Misschien heeft Halbe hem juist voor straf de ‘grapje’- optie ontnomen en moet hij gehuld in pek en veren door de Tweede Kamer tot het AO plaatsvindt waar Heerema staatssecretaris Dijksma wel eens even flink de waarheid zou zeggen.  En wie weet is er nog iemand anders op het Binnenhof te vinden die niet kan omgaan met Google en krijgt Rudmer van een enkele verloren ziel nog gelijk ook. Maar het zou mij niet verbazen als de natuurspecialist van de grootste Kamerfractie op 2 oktober [tijdens het Algemeen Overleg Natuurbeleid, red.] schoolziek is.

Thijs wilde het de meelezende VVD’ers niet nog lastiger maken en heeft een passage over sterns, stormvogels, pijlstormvogels, jagers en jan-van-genten maar laten zitten.

 

Afbeelding: Door Arnstein Rønning (Eigen werk) [GFDL undefined CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

4 Responses to De meeuwen van de VVD…

 1. Nico Lippe says:

  En ik maar denken dat meeuwen iets van de PVV was. :-S

 2. Arno says:

  Haha, idd genant.. en je dacht toch niet dat ik als meelezend meestal-VVD-sympathisant het nu ging opnemen voor Heerema he? 😉

  • Thijs den Otter says:

   Had ik uiteraard wel amusant gevonden, Arno.

   Maar nee: dit is gewoon een miskleun. Ik hoop dat de VVD-fractie zich al eens achter de oren heeft gekrabd: de reacties onder het nieuwsbericht op de site logen er in ieder geval niet om.

 3. Thijs1973 says:

  Eerste ‘zuivere’ broedpaar Pontische meeuwen in Nederland…laat t onze Rudmer maar niet horen:
  https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/eerste-broedgeval-van-paar-pontische-meeuwen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.