Wat een geweldig WK tot nu toe! Bloedstollende wedstrijden en een paar grote verrassingen, niet alleen op voetbalgebied. Voor een paar weken zijn we weer met 16 miljoen bondscoaches, al is de algemene mening dat de huidige het best wel aardig doet.

Vanuit Studio Brasil wordt verslag gedaan van het WK. Hartstikke leuk natuurlijk, ware het niet dat de keuze van de gasten me mateloos irriteert. Of je nu oud-sporter, zanger, oud profvoetballer, politicus of wat willekeurigs hebt gedaan, het maakt niet uit. Belangrijkste criterium om mee te praten is dat je een piemel hebt. De vrouwen die aanschuiven mogen een liedje zingen of iets in die categorie. Datzelfde geldt voor voetbalprogramma’s zoals VI Oranje waarbij de enige vaste vrouw in het gezelschap biertjes mag tappen en regelmatig een klap op haar billen ontvangt. Van Johan Derksen nota bene.

Voor de achtste finale tussen België en de Verenigde Staten mochten zanger Jan Smit en ‘mediacommentator’ Cornald Maas aanschuiven, geïntroduceerd met ‘’Ze hebben wat gemeenschappelijk: beiden hebben het songfestival gepresenteerd’’. Vervolgens begon het gesprek met de vraag wat het WK en het songfestival met elkaar gemeen hebben. En vaste stamgast Hugo Borst vond het nodig om Conchita Wurst (de vrouw met de baard) te vergelijken met Grieks voetbalinternational Samaras. De interessante gesprekken over voetbal. Zucht.

Dit WK is er één van stoere mannen en lekkere babes uit het exotische Brazilië. Omdat mannen een tikje beter zijn in voetbal, begrijp ik goed hoe de nationale teams zijn samengesteld. Maar dat mannen kennelijk dan automatisch beter zijn als official, trainer, adviseur, commentator of ouwehoeren over zaken die nauwelijks met voetbal te maken hebben, dat wist ik niet. Toch kan het bijna niet anders, gezien ALLE trainers, hun technische staf en de andere bankzitters, ALLE scheidsrechters en aanhang, ALLE tv- en radiocommentatoren en iedereen die enigszins van belang lijkt te zijn op dit WK, man is. Echt iedereen. De vaders van spelers worden geïnterviewd, nooit de moeders. Met uitzondering van de oma van Suarez, maar dat ging niet over zijn voetbalkunsten.

Voor het deel van de wereld dat geen man is, is een rol bedacht bij dit WK. Heel België loopt te kwijlen vanwege een blonde chick, Rihanna komt uitgebreid in het nieuws omdat ze een rood-wit-blauw jurkje aan heeft en er worden sexspeeltjes voor vrouwen gemaakt na het bijtincident van Suarez. Voetbalzone.nl, dat best leuke filmpjes heeft over de mannen, pakt uit met de 26 knapste presentatrices. Overigens niet alleen voetbalzone. Dit is trouwens niet nieuw; al in 2006 organiseerde Veronica het WK in lingerie. Waarin vrouwen die wél tegen een bal konden schieten niet mee mochten doen, want het was geen gezicht. Dieptepunt was dat na het laatste EK vrouwen – waarbij het Nederlands team de halve finale had gehaald- niet de topscoorder van het team naast aanvoerster Daphne Koster  mocht aanschuiven bij Pauw en Witteman. Die plaats werd vergeven aan Anouk Hoogendijk, die werd gezien als de knapste speelster van het team.

Ik vind het WK te mooi om te boycotten voor een hoger doel. Maar ik hoop toch echt dat het bij het EK vrouwenvoetbal in 2017 (dat misschien in eigen land wordt gespeeld) allemaal ietsje geëmancipeerder is. Met vrouwelijke trainers en scheidsrechter en vrouwelijke commentatoren. En laten we dan uitgebreid aandacht schenken aan de HAB’s en andere lekkernijen van het mannelijk geslacht. Die dan liedjes mogen komen zingen, terwijl de vrouwen het over belangrijke zaken hebben.

Tagged with:
 

7 Responses to WK voetbal: een mannenfeestje

 1. Arno says:

  Tja, een punt heb je wel.. Al is ook Barbara Barend uitgenodigd en een keer zijn twee dames uit het NL-hockeyelftal (Paumen en ??) aangeschoven. Aan hun werden wel degelijk inhoudelijke vragen gesteld.

  Wel een tikje discutabel vind ik jouw definitie van ‘geemancipeerd’. Betekent dat alleen maar vrouwen? In mijn optiek betekent dat eerder 50-50 of dicht daarbij..

 2. Linkse Rakker says:

  Op de dag van Brazilië-Colombia was een Colombiaans-Nederlandse schermster uitgenodigd, maar dat was misschien ook wel omdat er niet echt een bekende Colombiaanse Nederlander te vinden was mét piemel.

  Verder denk ik dat je redenering op te splitsen is in een deel waar ik het mee eens ben, en een deel waar ik het gewoon logisch vind dat de mannen nog de dienst uit maken.
  * Qua commentatoren, analisten, trainers en staf denk ik dat er nog een gat zit tussen de top van de mannen en van de vrouwen. Veel trainers en analisten hebben zelf op topniveau gevoetbald, aangezien vrouwenvoetbal nog niet zo lang op profniveau beoefend wordt en het niveau nog steeds een stuk lager ligt zijn er waarschijnlijk toch minder vrouwen met heel veel verstand van voetbal en veel ervaring in de voetbalwereld. Daarnaast denk ik dat een vrouwelijke trainer niet zo serieus zal worden genomen door de mannelijke spelers, helaas is dat een vicieuze cirkel (vrouwen krijgen geen kans om bondscoach te worden en zich te bewijzen) waar niet uit te komen is.
  * Qua scheidsrechters weet ik niet hoe goed de beste vrouwelijke scheidsrechters fluiten en hoe topvoetballers reageren op een vrouwelijke grensrechter die de vlag omhoog steekt. Het is vechten tegen een vooroordeel, net het als trainer zou zijn.
  * Qua samenstelling van de gasten in de praatprogramma’s, ja, dan ben ik het wel met je eens dat er iets meer relevante vrouwen langs zouden mogen komen. VI Oranje kijk ik nooit, maar als enige vrouw een playmate achter de bar klinkt wel wat seksistisch. Ook was het WK lingerie een ongelooflijk sneue vertoning. Anouk Hoogendijk was misschien ook wel uitgenodigd omdat ze een van de bekendste vrouwelijke voetballers was (wat dan weer het gevolg was van haar knappe snoetje, lastige oorzaak-gevolg-relaties).

  In het voetbal blijft er nog een groot gat tussen de mannen- en de vrouwenafdeling, dat geldt ook voor wielrennen. In andere sporten (hockey, atletiek, volleybal, tennis), is het gat al een stuk minder en in het schaatsen is soms zelfs te zien dat vrouwelijke coaches mannen ondersteunen en dat gaat goed. Toch zal er nog wat tijd nodig zijn, waarbij het vooral van belang is dat het vrouwenvoetbal op een continu hoog niveau terecht komt, dan volgt de rest hopelijk van zelf.

 3. Eline says:

  @Arno: geemancipeerder lees ik hier als: dat er naast mannen ook vrouwen aanwezig zijn. Niet eens 50/50, maar uberhaupt de aanwezigheid van vrouwelijke trainers/scheidsen/commentatoren. Ik ben wel blij dat NL 1 Dionne Stax heeft ingezet. (en schijnbaar ook Astrid en Simone, maar die heb ik tot nog toe gemist)

  Ik hoop dat dit soort voorbeelden een verandering inzetten die we over 4 jaar mogen merken: op alle zenders ook vrouwelijke gasten die serieus aan het woord worden gelaten. En mooie mensen? Prima, maar zonder die seksuele accenten a.u.b.

  Hmm… het WK van 2018 is in Rusland, het land waar meisjes worden opgevoed tot ‘echte vrouwen’ en jongens tot ‘echte mannen’ (i.p.v. tot volwassene naar eigen invulling), en het land waar homofobie hoogtij viert, allemaal als gevolg van seksisme. Misschien dus dat die vrouwelijke trainers nog een WK’tje op zich laten wachten. Go vrouwelijke commentatoren en gasten!

  @Lisa: Ik ga ervan uit dat HAB’s met een knipoog gelezen moet worden? Seksisme bestrijden met meer seksisme, helpt vast niemand vooruit.

  Goed en duidelijk stukje, Lisa! Helemaal met je eens, ik erger me ook kapot.

 4. Linkse Rakker says:

  @Eline: “Hmm… het WK van 2018 is in Rusland, het land waar meisjes worden opgevoed tot ‘echte vrouwen’ en jongens tot ‘echte mannen’ (i.p.v. tot volwassene naar eigen invulling), en het land waar homofobie hoogtij viert, allemaal als gevolg van seksisme. Misschien dus dat die vrouwelijke trainers nog een WK’tje op zich laten wachten. Go vrouwelijke commentatoren en gasten!”

  Het WK van 2022 is toegewezen aan Qatar…..

 5. Lisa says:

  @Arno en Eline, het deel over HAB’s mag inderdaad met een dikke vette knipoog worden gelezen.
  @Linkse Rakker, hmm ik had nog geen rekening gehouden met de landen waar de komende WK’s georganiseerd worden. Maar misschien juist een mooie gelegenheid om als Nederland een statement te maken.

  Mbt je opmerkingen over het ‘gat’ tussen de top van het mannen- en vrouwenvoetbal. Ja, dat is er. Maar zijn mannen echt beter dan vrouwen in het opsteken van een vlag als het buitenspel is? om maar wat te noemen. En is er echt geen enkele vrouw te vinden die mee kan praten met de grijze heren analytici? Ik betwijfel het.

 6. Carin says:

  In 2005 had Angela Merkel in haar nieuwjaarstoespraak een wens voor het Duitse mannenelftal dat dat jaar het wereldampioenschap in Duitsland zou gaan spelen: dat ze net zo goed zouden mogen voetballen als de Duitse vrouwenkampioenen. Helaas niet meer te vinden online, want het glimlachje dat ze daarbij liet zien, was bijzonder raak!

  • Linkse Rakker says:

   Toch heb ik zo het idee dat het vrouwenteam er tegen het mannenteam genadeloos van af zou gaan; daarbij vergeleken is de slachtpartij van gisteren pinda’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.