It is a strange feeling to all of a sudden find yourself in a country where the largest party to be sent to the European Parliament does so with the specific mandate to get rid of you. Nothing in my daily life, my actual existence has changed. And yet I do feel affected by the idea that more than a quarter of Britons voted for a party that despises me.* Not because of anything I have done. Not because of anything I may ever do. But because of something I can never change: where I was born. Because I am an immigrant, a European.

In a strange way, it is an enlightening experience. I am mostly as privileged as you can get: white, male, able, heterosexual, cisgender and of stable and reasonable means. It is not often I find myself part of the target minority. And even then I have it easy. White, tall, with blue eyes and blonde hair, I’m rather too Aryan to immediately register as a foreigner. I don’t think I would be easily mistaken for a Romanian, for instance.

Still, the idea that to a large part of the population the accident of my birthplace is a sin that cannot be redeemed does hurt. For while I am not a British national, I have been here long enough to feel like a British citizen. I work. I pay my taxes and national insurance contributions. I engage with civil society. And, where possible, I vote, which is apparently more than can be said for about two-thirds of this country.** When all is said and done, I do care about this country.

I am fortunate because I don’t think any of the people I know will have voted UKIP and I am not usually confronted about my ‘otherness’. What stings is the feeling that to so many of my fellow citizens, it doesn’t matter how much I can contribute or achieve here. That there will always be a sense that I do not deserve to be here, that I should return to my own country because my mere presence is considered unacceptable.

Politicians of all stripes have of course already started making excuses. This is a ‘protest vote’ of people who need to express their anger at the EU or the political establishment. Yet such statements mean little to me, even if they are true. It would mean that I was not the target of xenophobia, but merely collateral damage. I am not sure if that is any better.

Perhaps what is most difficult is to find a way to do something with all of this. Even if I wanted to, which I categorically don’t, I cannot change my heritage. If anything, the result strengthens me to work harder for the type of society that I believe in. A society that is not suffused of the Daily Mail mentality where everything that is not white, English, able, heterosexual, conservative, royalist and religious is considered deviant, despicable and dangerous, but instead one that is open, tolerant and progressive.

Great Britain is not perfect, but there is much in this society that I have come to appreciate. I feel the least I can do is help prevent this country turning itself into Little England.

Frank Hemmes is vrij-zinnig’s token foreigner foreign reporter. He also posts here.

*I know that it is actually only a quarter of the 34% that voted, but that doesn’t immediately make things better.
** It remains one of my prime frustrations that many people will probably not care to vote in the next general elections, whereas I would very much like to do so, but am not allowed to.

Tagged with:
 

8 Responses to We come in peace

 1. Herman says:

  Schrale troost Frank, maar ik denk dat het de meeste UKIP-stemmers niet om jou als blanke glad geschoren Europeaan gaat. Als jij in Engeland over straat loopt zullen de meeste mensen niet eens zien dat je geen Brit bent. Het lijkt me dat UKIP-stemmers eerder stemmen op een spookbeeld van een slecht geschoren en slecht Engels sprekende Pool, Roemeen of Bulgaar die hun banen komt inpikken.

  Los daarvan heb je natuurlijk wel een heel goed punt dat het belachelijk is dat immigranten volgens UKIP niet welkom zijn. Ook die Pool, Roemeen of Bulgaar levert een bijdrage en verdient het normaal behandeld te worden.

  • John says:

   Zo mogelijk is dat nog beledigender. Als Brit in NL maak ik hetzelfde mee: xenofoben die geen probleem met mij hebben en dus mij maar niet als buitelander willen accepteren. Terwijl degene die in NL geboren is, met NL paspoort en ouders die ook NL paspoort hebben en in NL geboren zijn totaal uitkotst. Omdat hij Ahmed heet…

 2. Arno says:

  Volgens mij is UKIP niet eens zozeer tegen de aanwezigheid van o.a. Polen in het VK, maar vooral tegen het afdragen van bevoegdheden aan Brussel. Zij willen weer een soevereine staat worden, of op z’n minst zeggenschap van de Britse bevolking in het afdragen van soevereiniteit aan de EU. UKIP is heel wat anders dan de PVV. Als het VK zou uittreden uit de EU, dan heb ik nu niet het idee dat UKIP alle Europeanen het land uit zou willen.

  Zij willen vooral zeggenschap terug over het eigen land. Dat kan je goed of slecht vinden, maar het is geen PVV of Front National. Het is echt een anti-EU-partij maar dan vooral tegen het instituut EU zoals het nu functioneert.

  • Frank Hemmes says:

   Ik vind het interessant dat je dit beeld van UKIP hebt Arno, want hier in het VK zelf profileren ze zich wel duidelijk als een anti-immigratie partij van het type PVV. Als UKIP het de afgelopen tijd ergens over heeft gehad, is het de ‘tsunami’ van Roemeniërs die volgens Farage klaarstaat om het Kanaal over te steken.

   Het anti-EU sentiment komt deels voort uit een ouderwets soort nationalisme en een volslagen verkeerd idee van wat ‘volkssoevereiniteit’ inhoudt in de 21e eeuw, maar wordt ook sterk gevoed door het idee dat het de EU is die het VK verhindert een eigen immigratiebeleid te bepalen.

   Waarom ik dit interessant vind, is omdat het suggereert dat UKIP zich in het buitenland anders profileert dan in het VK, en dus in Europa een andere (hoogstwaarschijnlijk redelijkere) rol weet te spelen. Tenslotte moet Farage in Brussel ook gewoon samenwerken met die verdomde buitenlanders. Helaas is hij in feite gewoon een politicus van het slag Wilders en Le Pen, hoezeer hij zich ook als een beschaafdere variant probeert voor te doen…

 3. Arno says:

  Dat de UKIP tegen immigratie is en zeker tegen grote hoeveelheden immigranten uit oost-europa is duidelijk. Maar dat zijn vele partijen hier ook, niet alleen de PVV. Ook o.a. de VVD, PvdA en met name SP hebben grote bezwaren tegen teveel arbeidsmigratie uit oost-europa.

  Anti-immigratie is heel wat anders dan het willen uitzetten van bevolkingsgroepen op basis van hun afkomst. Zeker van mensen die er al hun hele leven wonen, een verblijfsvergunning hebben of zelfs een (Brits) paspoort. Daartoe heb ik UKIP nog nooit horen oproepen. Zelfs de PVV heeft naar mijn weten zoiets nog nooit (openbaar) geroepen, tenzij mensen in het bezit zijn van een dubbel paspoort.

 4. Arno says:

  Ja, nee, idd, meer meer meer! Van dit soort Pakistani dan het liefst..

  http://www.gatestoneinstitute.org/4344/imran-firasat-spain

  Ik hoop zo enorm dat dit niet waar is, dan kan je net zo goed de doodstraf opnieuw invoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.