‘Notaris gaat strijd aan met HEMA-worst’, lees ik op The Post Online. Mooie stunt natuurlijk: een notaris-kantoor dat rookworsten verkoopt als protest tegen de verkoop van standaard-samenlevingscontracten en testamenten door de HEMA – goed voor een behoorlijke portie goodwill en media-aandacht.

Op het eerste gezicht hebben die notarissen hartstikke gelijk; over testamenten en samenlevingscontracten moet niet lichtzinnig worden gedaan. Net zo min als over hypotheekakten en statuten. Allemaal erg belangrijke documenten voor respectievelijk erfgenamen, een (al dan niet scheidend) samenlevend stel of een vereniging. Maar tarieven van diverse kantoren verschillen nogal, en zijn bovendien niet transparant.

Toen ik bij het kopen van een huis op zoek ging naar een notaris, viel me na een rondje offertes opvragen op hoeveel die tarieven verschillen. De onderzochte opties varieerden van 800 tot 1600 euro en als ik beter had gezocht behoorde een duurdere prijsklasse ook tot de opties. De relatief goedkope variant was overigens alleen mogelijk als ze niet de gehele koopakte hoefden voor te lezen, maar dat leek me niet zo’n probleem. In het kantoor ter oppervlakte van mijn huis was niet bepaald te zien dat notarissen ook last hebben van de crisis en na 20 minuten stond ik weer buiten om er achter te komen dat er een klein – maar duur – foutje was gemaakt in de factuur…

Dit is geen pleidooi om alle notariskantoren af te schaffen, maar wel wil ik de oprechte vraag stellen waarom dergelijke contracten zo vreselijk duur zijn. En waarom is er per se een
notaris nodig voor bijvoorbeeld het opmaken van statuten? Nu hoeven HEMA-filialen geen knisperende grindpaden te onderhouden, maar dat kan het verschil tussen het warenhuis en de kantoren waar ze mee samenwerken toch niet verklaren?

Zijn de notarissen met wie de HEMA samenwerkt prutsers of zijn de overgekwalificeerde worstenverkopers misschien bang voor het beetje marktwerking waar het in de sector aan ontbreekt? Ik ben heel benieuwd, maar hoop stiekem dat ik over vele jaren, bij de eventuele aankoop van een nieuw huis, ook koopaktes van de HEMA kan meenemen in mijn prijsvergelijking.

Tagged with:
 

4 Responses to Rookworstverkopende notarissen

 1. Bas van den Broek says:

  Toen ik, na een persoonlijk relaas over een slechte ervaring met een notaris, de vragen ‘waarom die hoge prijzen?’ en ‘waarom mag alleen hij statuten opstellen” zag dacht ik: gelukkig mag een slager geen operaties op mensen en dieren uitvoeren, en tegelijkertijd had ik de factuur in herinnering die ik van het ziekenhuis kreeg na een kleine, poliklinische ingreep. Omdat statuten ook belangrijk zijn voor de juridische positie van partijen die zaken doen met een rechtspersoon, is het belangrijk dat er een deskundig persoon naar gekeken heeft. Het tarief kan mede verklaard worden omdat een notaris niet, zowel vaak gedacht, een stempelmachine is, maar als hoger opgeleid, beëdigd ambtenaar veel controlewerk moet doen, ook de nodige verzekeringspremies voor beroepsaansprakelijkheid moet betalen en vrij veel kosten heeft aan het op peil houden van de kennis van hem en zijn staf.

  Ik kan me de frustratie van de worstverkopende notaris wel voorstellen. Stel je je eens voor dat de lokale slager stunt met cosmetische operaties, die uitgevoerd worden bij de zwager (met privékliniek) van de slager. Voor je het weet denken mensen dat je voor medische zorg ook terecht kunt bij de slager; daar gaat je aanzien als beroepsgroep. Daarnaast is het een ludieke manier om als notaris duidelijk te maken dat zijn dienstverlening op maat gesneden is, en de producten van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij (Hema) eenheidsworsten zijn.

  De laatste jaren zijn er regelmatig berichten in de pers dat allerlei notariskantoren gedwongen zijn om de deuren te sluiten, omdat ze het niet meer redden. Vroeger, toen er minimumtarieven opgelegd werden door het Notarieel Broederschap gebeurde dat niet. Deze ontwikkeling lijkt te onderschrijven dat er echte concurrentie is ontstaan op de markt voor notarisdiensten.

  Waarom zijn de akten van de Hema nog goedkoper dan de laagste tarieven? Ik heb eens goed gekeken naar de site waarop deze akten aangeboden worden. Dit zijn echt standaardakten, die niet in diverse belangrijke situaties voorzien. Bovendien ontbreekt hierbij de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen, om vast te stellen of zo’n akte wel echt geschikt is voor jouw situatie. De koper van een Hema-akte die er pas later achter komt dat deze akte niet helemaal is wat hij nodig heeft, kan later weer een nieuwe, wel op maat gemaakte akte, op laten stellen. Zo kan goedkoop uiteindelijk duurkoop worden.

 2. Janos Betko says:

  Tja. Ik weet natuurlijk niet hoe het overal is, maar ik weet dat er meerdere landen zijn waar ze iets als een notaris überhaupt niet kennen. Ik heb ooit een vereniging mede opgericht in Zwitserland (of beter gezegd, een bestaande vereniging helpen verplaatsen naar Zwitserland) en daar moet je gewoon zelf zorgen dat je statuten in orde zijn en ze deponeren bij een bank. Klaar. Geen bijkomende kosten. Eigen verantwoordelijkheid (wat ook best prima is).

  En laten we wel wezen: zo moeilijk zijn statuten / verenigingsrecht niet. Ieder hogeropgeleide en / of iemand met een beetje gezond verstand kan wel opzoeken wat er in moet staan en bedenken wat verder wel of niet handig is. De keren dat ik bij een notaris heb gezeten voor verenigingsstatuten waren de vragen die daar gesteld werden (overigens meestal door de juniornotaris in opleiding) van stukken minder kwaliteit dan de vragen van ‘leken’ die eerder op waren gekomen in vergaderingen van statutencommissies en ledenvergaderingen.

  Overigens, óók elke keer dat ik bij een notaris heb gezeten zat ik in een huge ass monumentaal fuckin kasteel van een pand. Ik weet niet hoor. Ik heb het idee dat de bedrijfstak toch enigszins misbruik maakt van hun monopoliepositie en het feit dat de wet in Nederland regelt dat allerlei handelingen door een notaris gedaan MOETEN worden.

 3. Pjotr says:

  Of het nu wel of niet handig is om bij de HEMA naast je nieuwe pennenbakje ook je statuten te halen, is inderdaad de vraag.

  Maar ongeacht dat, is het wel een mooie manier van de HEMA om te vragen of het tarief van de notaris misschien niet iets naar beneden mag.

 4. Marcel says:

  Ja, want de HEMA heeft als missie om het leven voor de hardwerkende hemalanders goedkoper te maken. NEE, ze willen gewoon shit verkopen. Als een goede notaris een keer een gebrekkig contract van de HEMA aanschaft en vervolgens een HUGE ASS rechtszaak tegen ze begint omdat ze niet aan hun zorgplicht hebben voldaan, eens zien of Anneke Blok dan ook zo vrolijk commentaar komt geven.

  Lekker coherent ben ik vandaag he.
  Alles wat hierboven gezegd is, is waar. En alles wat hierboven gezegd is, geldt voor veel meer bedrijfstakken. Accountants? Idem dito. Verzekeraars? Yep, en het zijn nog smerige schoften ook. Bankiers? Aan de hooogste boom! Makelaars? Mafia! Bestuurders van woningcorporaties en onderwijsinstellingen? Aan die andere boom!

  Het leuke (en het lastige) van het werk van heel veel hoger opgeleiden is dat het zelfs voor een andere hoger opgeleide best lastig te controleren is. Laat staan voor een worstenmaker. Laatst vroeg een vrij briljant persoon aan mij “hoe kan ik weten of jij goed werk geleverd hebt?”
  Dat vond ik een vrij briljante vraag. De meeste mensen kunnen dat van hun notaris niet beoordelen. Erger nog: als ze in de stront verzuipen omdat hun notaris slecht werk levert, kunnen ze er ook niks aan doen. Dat is eigenlijk veel erger.

  De tarieven kunnen vast omlaag, maar het is al een race to the bottom aan het worden. En daardoor zal het aantal notarissen waarschijnlijk flink afnemen. In echt ingewikkelde situaties kan een notaris – denk ik – goede diensten bewijzen, maar die komen gewoon niet zo vreselijk vaak voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.