Ze hebben heel hun leven krom gelegen
Wat hadden ze het al die jaren zwaar
Ze hebben niets, geen cent, cadeau gekregen
Een leven lang geploeter en geplaar

Ze werkten allen meer dan vijftig jaar
Een zevendaagse week, van vijf tot negen
En geen gezeur, geëmmer, of gemaar
Ze stonden er, in hagel, sneeuw en regen

Nu zijn ze grijs en gaan ze met pensioen
Voorzichtig dooft hun laatste levenslicht
De reis is bijna klaar, ze zien de haven

Toch vinden ze de kracht iets groots te doen
Ze zien het op de valreep als hun plicht
Een diepe generatiekloof te graven

Quirien van Haelen

Dit gedicht verscheen eerder op Krakatau

Tagged with:
 

5 Responses to Polariseerdingetje

 1. Arno says:

  ‘Een zevendaagse week van vijf tot negen’? Dat is wel een paar generaties meer geleden…
  En ‘de generatie die dit land heeft opgebouwd’, na de 2e wereldoorlog, dat zijn de ouders van de babyboomers, niet de mensen die nu met pensioen gaan.

 2. Janoz says:

  @Arno, ik ben het prototype cultuurbarbaar dat zich eigenlijk echt niet moet wagen aan de interpretatie van een gedicht, en misschien is dit een stukje projectie, maar ik meen toch in de citaten die jij aanhaalt wat stijlfiguren als ‘ironie’ en ‘overdrijving’ te herkennen… 😉

 3. Arno says:

  @Janoz: ik ben van het type cultuurbarbaar dat gedichten van na 1900 sowieso niet als cultuur ziet. Maar inderdaad, een tikje ironie zit er wel in, helaas ook een stukje cynisme..

  Verder ben ik van mening dat de generatie die nu met pensioen gaat ons land niet zozeer heeft opgebouwd, maar eerder naar de rand van de afgrond brengt/gebracht heeft.

 4. J. says:

  Dat gaat wel wat ver @Arno. Volgens mij is de welvaart van de Nederlander er de afgelopen 50 jaar flink op vooruit gegaan, over de gehele linie. Aan de andere kant denk ik wel dat de laatste 20 jaar flink wat verworvenheden kapot zijn gemanaged, gefuseerd en getarget.

 5. Janos Betko says:

  Wat ik zo mooi vind aan dit stukje is hoe het de vinger op de zere plek legt. Hoe zeer ik het ook eens ben met bijvoorbeeld een Frank Hemmes dat generatiepolitiek onzin is (http://vrij-zinnig.nl/wp/2013/02/03/generatiepolitiek-is-een-afleidingsmanoeuvre/), dat je niet moet kijken naar jong/oud maar naar rijk/arm als er bezuinigd moet worden, dat groepen niet tegen elkaar uitgespeeld moeten worden… toch kan ik wel glimlachen om het beeld van de generatiekloof die gegraven wordt door de ouderen.

  Want ja, ik weet dat als je niet wil dat groep A en B gepolariseerd worden, het niet de beste tactiek is om met de vinger te wijzen naar groep B en te roepen “DAT KOMT DOOR HEN!!1!”. Maar toch.

  Als ik in de comments op willekeurig welke website in een discussie kijk van een generatiegevoelig onderwerp, zie ik vooral jongeren de nuance zoeken, en veel ouderen virtueel schreeuwen dat die brutale teringjongeren hun vuile bekken dicht moeten houden. Tja. Misschien is het mijn standplaatsgebondenheid, maar in deze discussie zijn de jongeren over het algemeen wat genuanceerder, en staan vooral oudjes de genoemde kloof te graven. Vandaar +1 voor het polariseerdingetje, al ben ik an sich tegen die polarisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.