Er zit een interessant patroon in de verkiezingsretoriek van de PVV. Zoals Wilders zelf al toegeeft is de PVV een one-issue partij, en zal dat ook blijven. Dat dat ene issue vervolgens elke verkiezing weer anders is, moeten we dan maar even voor lief nemen. De islam is als issue schijnbaar alweer helemaal uit (zóó 2008) en ook de AOW figureert niet meer zo prominent in het programma sinds Wilders dit punt in 2010 sneller liet vallen dan je ‘breek-punt’ kon zeggen. En nu is het dus Europa (en stiekem alsnog een boel andere zaken).

Daarmee heeft Wilders toch wel het meest stompzinnige en onuitvoerbare issue geadopteerd tot nu toe. Ik ga hier niet beweren dat je als partij niet kan voorstellen om uit de EU te treden, of dat alle Eurosceptische geluiden allemaal onzin zijn, dat is niet het geval. Maar uittreden uit de EU lost niet alleen niets op, maar berooft Nederland ook nog eens van de enige wijze waarop ze invloed op de koers van Europa kan uitoefenen. Wilders is naar wij inmiddels weten intelligent genoeg om zich daar ten volle bewust van te zijn, en staat zijn potentiële kiezers dus glashard voor te liegen. Hij weet dat uittreding onrealistisch is, en zijn anti-EU programma is dus niets anders dan een cynische methode om verbitterde kiezers naar zijn partij te lokken om deze vervolgens moedwillig teleur te stellen. Tenslotte plaatst hij zichzelf met deze opstelling buiten elke mogelijke nieuwe coalitie. De Grote Leider kent blijkbaar zijn Lenin wel en ziet zijn kiezers als weinig meer dan bruikbare idioten. Dat zijn issue niet de hunne is, doet hem dan ook weinig.

Wilders kan Nederland bovendien wel uit de willen EU halen, maar haal de EU maar eens uit Nederland. Onze wetgeving is inmiddels enorm vergroeid met de Europese. En met reden. De hele interne markt functioneert alleen maar omdat binnen de EU de regelgeving overal gelijk is. Voor handel met de EU, onze grootste handelspartner, zal Nederland dus moeten blijven voldoen aan Europese regelgeving. Om Nederlandse komkommers naar Duitsland te exporteren, moeten deze nog steeds aan EU regelgeving voldoen, of Nederland nou in die EU zit of niet. Hetzelfde geldt voor tulpen naar Litouwen of kaas naar Polen.

Het antwoord van Wilders hierop is toetreding tot de Europese Vrijhandels Assocatie (EVA), een gezllig clubje met onder andere Noorwegen en Zwitserland. Wilders zal wel verkondigen dat het met deze landen ook prima gaat. En dat is ook waar. Maar daarbij verzwijgt hij dat Noorwegen ook lid is van de Europese Economische Ruimte, en als zodanig haar wetgeving in sterke mate met de EU harmoniseert om op de interne markt te kunnen handelen. Er is dus nog steeds sprake van gelijkschakeling met de EU. Nu kan Wilders daar ook wel tegen zijn, maar de volgende stap is dan al snel dat Nederland op het niveau van Moldavië en Oekraïne komt te staan, als een geïsoleerde enclave aan de Noordzee. In tegenstelling tot Zwitserland kan Nederland immers niet overleven op het faciliteren van belastingontduiking en de export van koekoeksklokken en zakmessen. En dat al helemaal niet als Nederland zich van de ene op de andere dag opeens buiten alle handelsbarrières van de EU bevindt.

Ik zal de laatste zijn om te verkondigen dat uittreding uit de EU pertinent onmogelijk is. Het blijft tenslotte een politieke keuze. Maar laat Wilders dan vervolgens wel openheid van zaken geven over de alternatieven. Want die komen feitelijk neer op schijnonafhankelijkheid op z’n Noors, of economische isolatie op z’n Moldovaars. Maar de rest van Wilders programma, waarin er opeens voor van alles op magische wijze genoeg geld beschikbaar is, belooft weinig goeds als het gaat om het eerlijk voorleggen van een keuze aan de kiezer. Wilders heeft z’n mond vol van het beschermen van het ‘zuurverdiende’`geld van zijn achterban. Maar het is nogal de vraag hoe deze mensen überhaupt nog geld gaan verdienen, zuur of niet, als Wilders zijn zin krijgt en de bruggen met ons economisch achterland verbrandt. Voorlopig ga ik er maar vanuit dat dit eigenlijk geen verkiezingsprogramma is, maar een vroegtijdig en ietwat koddig uitgevoerd oppositiepamflet.

Tagged with:
 

3 Responses to Wilders kan Nederland wel uit de EU halen, maar de EU niet uit Nederland

 1. jasper s says:

  En wie zegt Dat Wilders tegen een deelname is aan regels rondom de Europese vrij ruimte Frank.

  Ik ken het verdrag niet zo goed, maar Wilders doet weinig met regels rondom handel. Waarschinjnlijk vindt hij dat maar ingewikkeld voor Henk en Ingrid.

  Hij vecht vooral tegen de Euro en de Tsunami der moelanders. Vraag is natuurlijk ook onder welke voorwaarde Nederland mag toetreden tot EVA. Die stoten hun EU parnet namelijk behoorlijk op en pijnlijke plaats (en nu bedoel niet voor het hoofd ;).

 2. Arno says:

  Hoe onzinnig Wilders’ betoog ook is, er zijn best valide argumenten om tegen verdergaande Europese integratie te zijn. Ook is het niet onmogelijk om de euro weer af te schaffen, zonderd dat de hele EU uit elkaar hoeft te donderen. Ook de SP ageert tegen de steeds verdergaande integratie. Je kan best met de europse landen blijven samenwerken, zonder een te worden.
  Wilders weet zelf vast ook prima dat hij niet zijn hele programma zal kunnen uitvoeren. Wel kan je de soep heter opdienen dan dat ie gegeten zal worden.

 3. Para Creatina Universal é uma Creatina Mundial, é considerada entre melhores do Mundo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.