Nijmegen moet een bord neerzetten. Een groot bord. “Welkom, drugstoerist!” moet er op komen te staan. De Limburgers, Brabanders, Duitsers en Belgen die massaal naar de oudste stad van Nederland trekken om legaal een blowtje te roken en wat wiet te scoren, moeten met open armen onthaald worden.

Het drugsbeleid van kabinet Rutte I was dramatisch: de slechtst mogelijke combinatie tussen christelijk fatsoensgeneuzel, rechts antiliberaal conservatisme en “zie ons eens streng zijn”-retoriek. Dat de wietpas is ingevoerd door een regeerconstructie van drie partijen, waarbij er twee het woord “vrijheid” in de naam hebben, is een gotspe. Het is blijkbaar niet alleen zo “dat de nieuwe fascisten zich antifascisten zullen noemen”, naar een bekende uitspraak (die vaak ten onrechte aan Churchill wordt toegeschreven), maar ook zo dat de nieuwe vrijheidshaters zich liberaal noemen. Ach, zo zij het. Over de merites van de wietpas hoeven we het niet te hebben, dat is hier al eerder gebeurd.

Nee, waar we het over moeten hebben is hoe Nijmegen de helden moet onthalen die tientallen, of zelfs honderden kilometers rijden om daar wiet te kopen! Want dat zijn het. Ze kunnen ook op iedere straathoek van Maastricht, Breda, Venlo, Den Bosch of Roermond hun stuff scoren. Zonder problemen, want de markt is booming! De gevolgen daarvan laten zich overigens raden. Maar goed, die toenemende criminaliteit, die illegale drugs, daar doen de blowers die naar Nijmegen gaan dus niet aan mee. Die negeren de dealer op de straathoek en getroosten zich grote moeite voor een legaal blowtje.

Niet alleen moeten die mensen warm worden onthaald, maar de stad kan er ook nog geld aan verdienen. Misschien hebben Nijmegenaren reserves bij grote groepen blowers die naar de stad komen voor drugs. Maar naast denken aan de nobele inborst van deze mensen, die zich niet in willen laten met criminaliteit, kunnen ze in Nijmegen ook denken aan de kansen die er liggen voor de middenstand. Met een beetje handelsgeest maak je van een nood (als je het al zo wil zien) een deugd. Omhels ze, laat ze hun zooi kopen, en verleid ze te blijven en te consumeren. Denk bijvoorbeeld aan combinatieaanbiedingen: “Vette hap met vette hasj!”, “Drugs & Diner” of “Een spaced out nacht in ons hotel met loungekamers, man“. De mogelijkheden zijn legio. De city branding-afdeling op het stadhuis kan er ook handig gebruik van maken. Na experimenten met ‘altijd Nijmegen’, ‘oudste stad van Nederland’ en ‘city of health’ slaat ‘groenste stad van Nederland’ misschien beter aan.

Ja, Nijmegen heeft een unieke kans, een historische kans zelfs. De stad kan grootse historische daden van het Nederlandse volk middels een bescheiden imitatie eren: de Nijmegenaren kunnen onze VOC-handelsmentaliteit combineren met de tolerantie die onze voorvaderen ten toon spreidden aan de onderdrukten, zoals de Hugenoten die in de zeventiende eeuw naar Nederland vluchtten. Het is een mooie traditie om een veilige haven te bieden aan hen die vluchten voor de tirannie, het zou zonde zijn als de stad die kans laat schieten.

János Betkó vindt het volstrekt logisch dat de regering Rutte het gedoogbeleid sloopt, want goed werkend, internationaal vooruitstrevend beleid moet je toch niet willen.

Tagged with:
 

12 Responses to Drugstoeristen welkom!

 1. Peter says:

  De hele discussie over wiet / hasj ben ik meer dan zat. De hypocrisie inzake het Nederlandse drugsbeleid kent geen grenzen (of toch..). Het massaal gebruik van onze nationale harddrug alcohol leidt ieder jaar tot duizenden ontwrichte gezinnen, vele doden, al dan niet in het verkeer, en jongeren die zich comateus zuipen. Ik (50) gebruik sinds mijn 15de hasj, voornamelijk om te relaxen. Ik lus overigens graag een goed glas wijn. En de overlast die zeker hier en daar gepaard gaat met de handel? Verhuizen naar een industrieterrein waar ook ander vertier (discotheken) te vinden is.
  Er is maar 1 redelijke weg: legalisering.
  Goed voor de staatskas, goed voor de controle op kwaliteit.
  Met name de hoeveelheid pesticiden die ingezet worden om bij de wietteelt ziektes te bestrijden is x maal schadelijker dan de wiet zelf ooit zal zijn.
  Ook fijn als er wat minder ongure types zijn die de handel controleren. Want heel wat coffeeshops kunnen het daglicht nog niet echt verdragen is mijn inschatting. Dat is mogelijk vanwege het schemer / gedoog bestaan van deze handel.
  Ik ben gewoon iemand die het fijn vindt om af en toe zijn zinnen te kunnen verzetten door met mate wat hasj te eten (ik rook niet). Niet meer en niet minder. En die hasj wil ik gewoon in een winkel kunnen kopen. Liefst biologisch geteeld 🙂

 2. Lex says:

  wat een goed artikel! als je het niet erg vindt neem ik het verder niet al te serieus

 3. Arno says:

  Wat betreft de hypocritie tov softdrugs in vergelijking met andere legale drugs ben ik het helemaal eens. Echter vind ik het te onbelangrijk om me er echt druk om te maken. Wel zijn er zeker kansen voor met name de Nijmeegse horeca om hiervan te profiteren, ware het niet dat onze stad per 1-1-2013 ook aan de wietpas moet. Lang profiteren is er dus niet bij.

  • Veel mensen vinden het belangrijk genoeg, ik ben er daar een van (zie mijn vorige blog). Ook onderwerpen die minder opleveren dan vrede in het Midden-Oosten kunnen de discussie waard zijn 😉 Maar vergeet vooral ook niet dat bijv. ook op de capaciteit het politieapparaat een stevig beslag wordt gelegd hiermee.

   We zullen zien of het echt zo ver komt in de rest van Nederland. Het zou me in alle eerlijkheid verbazen. Wedje leggen dat deze wet de jaarwisseling niet haalt of met andere argumenten niet zal worden doorgevoerd in wereldsteden als Nijmegen en Amsterdam? 😉

   • Herman says:

    In een belangrijke toeristische stad als Maastricht, maar ook in Tilburg en andere grote steden in het zuiden is het al doorgevoerd, dus als het beleid niet verandert zou ik niet weten waarom Nijmegen buiten schot blijft. We zullen daarom als we het niet door willen laten gaan moeten hopen op een coalitie na de verkiezingen die deze regels terugdraait. Anders zullen we er in Nijmegen ook aan moeten geloven.

 4. Janos says:

  @Peter: eens wat betreft legalisering
  @Lex: dank, en nee, dat hoeft niet 🙂
  @Arno: NIETS IS TE ONBELANGRIJK OM JE DRUK OVER TE MAKEN!!1!!1

 5. Arno says:

  @Janos: Nee? Ik zag gister op Hart van Nederland dat er in Zwartsluis een katje vast zat in een boom, de eigenaar overstuur en de brandweer was er een uur mee bezig…

  Sorry, maar softdrugs boeien me niet, harddrugs moeten we aanpakken. Softdrugsbeleid mag je best over nadenken en liberalisering heeft mijn voorkeur, maar als er coalitie-onderhandelingen zijn en om belangrijke dingen binnen te slepen (name your favorite) moet je inleveren op softdrugsbeleid, dan zeg ik: doen!

  • Anoniem says:

   Maar als je tijdens onderhandelingen besluit softdrugs te legaliseren, hou je vervolgens genoeg geld over om allebei je favoriete andere punt uit te kunnen voeren!

   • Arno says:

    Niet elk punt in onderhandelingen gaat om geld, soms gaat het ook om voor de andere partij principiele punten, en om de wil om te onderhandelen. Bij een partij als het CDA is softdrugs-legalisering volgens mij zo’n punt.

 6. Janos says:

  @Arno: eh… shit. Ik denk dat ik met ironietekens moet gaan werken.

  “;-)”

 7. Arno says:

  …ik ook blijkbaar… “;-)”

  Edit: En o ja, waarom mogen we niet reageren op “Wie geven we de volgende keer de schuld?”?

  • Willem de Kleijne says:

   Er waren wat technical difficulties met de comments van Bart’s blog. We hebben Rinus de serverboer eens flink met de zweep gegeven, met als gevolg dat de commentsectie wederom een veilige haven is voor al uw op- en aanmerkingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.