Opeens werd er in mijn twitter-timeline schande van gesproken. Rutte wist niet wat de “Hollandsche Schouwburg” was! Als premier!! En als historicus!!! Schande!!!! Na een klacht ingediend te hebben bij het meldpunt tegen het misbruik van uitroeptekens, heb ik maar eens gevraagd aan vriend wiki wat dat nou eigenlijk is, die Hollandsche Schouwburg. Voor de andere onwetenden: het blijkt, aldus wikipedia, te gaan om een gebouw in Amsterdam dat in 1942 en 1943 door de Duitsers is gebruikt als deportatieplaats voor Joden.

Ergens is het wel herkenbaar. Een historicus kan nauwelijks op een feestje zijn zonder lastiggevallen te worden met vragen over de meest uiteenlopende zaken. “Ja, die derde kruistocht, hoe zat dat, waar was die beslissende veldslag ook al weer? En die eerste feministische golf in de VS, hoe heetten de kopstukken daarvan nou toch? Jij weet dat toch, jij hebt toch geschiedenis gestudeerd?” De lieve mensen schijnen zich niet te beseffen dat geschiedenis zo’n beetje alles is dat ooit ergens gebeurd is. Zou bijvoorbeeld collega Westerveld ook op feestjes aan haar mouw worden getrokken over hoe dat ook al weer zat met wat Nietzsche zegt in Jenseits von Gut und Böse, en wat Kant zijn punt ook al weer was in zijn Kritik der reinen Vernunft?

In ieder geval, NEEN, een historicus weet niet alles. In die zin vind ik de kritiek op Rutte ook onzinnig. De Holocaust is natuurlijk één van de bepalende gebeurtenissen uit de twintigste eeuw. Kamp Westerbork, vanwaar uit heel Nederland meer dan honderdduizend Joden gedeporteerd zijn, mag ook nog bekend worden verondersteld bij iedereen met een beetje algemene ontwikkeling. Maar de plek in Amsterdam van waar mensen naar Westerbork gingen? Dan vraag je mijns inziens te veel, ook van een historicus. Zeker een historicus als Mark Rutte, die afgestudeerd is op een onderwerp als de patriottenstrijd in de 18e eeuw. Het verbazingwekkendst is misschien nog wel waarom mensen gedetailleerde, historische feitenkennis verwachten van een politicus. Persoonlijk ben ik bij menig politicus al dolblij als hij of zij beschikt over wat basale feitenkennis over het onderwerp waar hij of zij over gaat.

Stiekem ben ik een beetje nieuwsgierig naar de woonplaats van alle schanderoepers. Want, zonder over te willen gaan tot al te grove generalisaties, ben ik toch menig Amsterdammer tegengekomen die de oprechte overtuiging heeft dat Amsterdam het middelpunt van de aarde is. Of ten minste van Europa. Vanuit dat perspectief zou het me ook niet zo veel verbazen wanneer het met name inwoners van onze hoofdstad zijn, die het verschil tussen lokale geschiedenis en Dingen Die Iedereen Moet Weten wat minder scherp op het netvlies hebben.

János Betkó heeft net zo lang over zijn studie geschiedenis gedaan als Mark Rutte, en is vol verbazing dat, van alle dingen die Rutte verweten kunnen worden, de Telegraaf terechtkomt bij een hiaat in zijn geschiedeniskennis.

Tagged with:
 

11 Responses to Schande! Rutte slechte historicus en premier!

 1. Suushi says:

  En zo is het. Maar leg dat inderdaad maar eens uit op een familiefeestje..

 2. Herman says:

  Van iemand die gestudeerd heeft mag je naast vakkennis ook een stukje algemene ontwikkeling verwachten. Rutte hoeft van mij niet precies te weten hoeveel joden er gedeporteerd zijn vanuit de Hollandsche Schouwburg of wie er aan het hoofd van die operatie stond. Maar als je als premier die afgestudeerd is in geschiedenis echt geen idee hebt waar het over gaat bij de naam Hollandsche Schouwburg, dan mag dat toch wel beschouwd worden als een blinde vlek in je algemene ontwikkeling.

 3. Janos says:

  @Herman: tja, ik heb het nav mijn stukje nog bij een stuk of 5 collega-historici nagevraagd, maar niemand wist wat de Hollandsche Schouwburg was. Ik vind het erg ver gaan om dat te beschouwen als blinde vlek in de algemene ontwikkeling. Maar goed, mensen zijn zich vaak niet bewust van hun eigen blinde vlekken, dus laten we de proef op de som nemen.

  Lieve vrij-zinnige lezers, wie van jullie wist wat de Hollandsche Schouwburg was?

 4. Hester says:

  Ik wist het niet.

 5. Angela says:

  Ik had ook geen idee..
  (en ja.. die Nietzsche- en Kantvragen komen inderdaad voorbij op feestjes. Bizar!!)

 6. Stijn says:

  Ook nooit van gehoord. En dat terwijl ik al van kinds af aan een fascinatie voor WOII heb.

 7. {verwijderd door de redactie}

  Zou u het nog eens zonder CAPS willen proberen, en met losse zinnen die van elkaar gescheiden worden door punten? Zie onze huisregels

 8. Mikayla says:

  CURSO DIÁRIO DE UMA MAQUIADORA COM BIANCA ANDRADE. https://parentingunion.co.uk/article.php?id=37393

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.