De plannen van Zijlstra zijn zodanig kortzichtig dat niet alleen de beroepsprotesteerders van de SP zich daar over kunnen opwinden. Helaas bleek dat niet uit de #studierecht onderwijsdemonstratie die op dinsdag 20 maart in Nijmegen plaatsvond. Dat is jammer, en dat had zeker niet gehoeven.

Oké, eerlijk is eerlijk, de gemiddelde magnetron-student – dit kabinet is er gek op – heeft niet zoveel zin om op te komen voor wat belangrijk is. Gewoon zonder weerstand vreten wat er in de schappen ligt is wel zo makkelijk. Toch is niet iedereen die zich buiten de politieke flanken bevindt cynisch of wars van idealisme, zoals D66’er Thijs Kleinpaste de echoboomers treffend beschreef.

Als er iets is waar de protestactie wel in slaagde, dan is dat het afschrikken van strijdbare individuen uit het politieke midden of zelfs rechts daarvan. Ondanks het prachtige weer leek het alsof zelfs alle PvdA-stemmers thuis waren gebleven. Oh ze waren er vast wel hoor, en wie goed zocht kon zelfs een handjevol opgedofte Carolingers onderscheiden, waarvoor hulde, maar het was onvoldoende om het beeld van verongelijkte anarchisten te compenseren. Helaas. Want al zijn alle deelnemers als mensen natuurlijk gelijkwaardig, hun bijdragen in de beeldvorming zijn dat niet.

Hoewel ik de inzet van de organisatie in de eerste plaats waardeer, kan ik als kritisch columnist helaas niet anders dan hier ook een en ander bij op te merken. Vergeef het mij.

Om te beginnen: de posters en de flyers. Voor een perfecte demonstratie is een goede aankondiging een noodzaak. Posters waar een gemiddelde Rus uit 1960 bij denkt “nou nou, dat is wel een heel ouderwets communistisch pamflet” zijn dan misschien niet ideaal. Ook het beplakken van universiteitsgebouwen en informatieborden is niet tof en stoot mensen af. De prominente profilering van (jongeren-)oppositiepartijen op het promotiemateriaal zou ik achterwege laten. Supertof dat zij hun achterban weten te motiveren mee te doen met de demonstratie, daar lenen politieke partijen zich natuurlijk uitstekend voor, maar een stemmer op een ontbrekende partij zal zich hierdoor vaak niet meer aangesproken voelen. En dat is zonde. Er zijn immers ook duizenden Nijmeegse studenten die wel rechts stemmen zodat pappie en mammie ongemoeid op hun zak met geld kunnen blijven zitten, maar tegelijkertijd deze aftakeling van het onderwijs toch wel erg ver vinden gaan.

Dat de SP iedere protestactie kaapt om zichzelf te profileren is bekend. Ook GroenLinks en de PvdA maken zich daar regelmatig schuldig aan. Dat kun je moeilijk verbieden, maar probeer als organisatie neutraal te blijven. Concentreer je op de inhoud, en probeer partijpolitiek als organisatie te overstijgen. Een betrokken “rechts stemmende” student in de organisatie, die ik tot mijn grote verbazing in een SP-hesje aantrof, maakte het plaatje compleet. “Ze hadden mij een neutraal hesje beloofd, maar dat bleek een binnenstebuiten gekeerd SP hesje”. Ohja, nu zie ik het, je draagt ‘m binnenstebuiten, dan telt het natuurlijk niet.

Lieve organisatie. Nogmaals, ik sta achter jullie, daarom liep ik ook mee. Maar ook voor de meeste weldenkende CDA- en VVD-stemmers maakt Zijlstra het veel te bont. Zullen we hen er de volgende keer er ook bij betrekken? De beroepsdemonstranten van de SP en uit de kraakbeweging weten ons toch wel te vinden. Op deze manier maken we het de fopjournalisten met de roze plopkap wel heel erg makkelijk.

(dit artikel verscheen eerder op Radboudnet, het interne nieuwsplatform van de Radboud Universiteit)

44 Responses to Waarom de Nijmeegse #studierecht demo tegenviel

 1. Mark says:

  Toch jammer, zo’n artikel. Het ‘kapen’ van een protestactie om jezelf te profileren, of zij aan zij staan met strijdbare studenten is nogal een verschil. Jammer dat de schrijver van dit stuk voor dat eerste gaat en niet tot de conclusie komt dat de SP misschien de juiste ideeën over hoger onderwijs heeft én strijdbaar is en samen met de studenten op wil trekken om de plannen van tafel te krijgen. En als de schrijver dat zo graag wil; ik zal voortaan als SP’er uit Utrecht die uit solidariteit met de Nijmeegse studenten er gisteren was thuisblijven. Jij je zin.

  • De intenties van de SP op onderwijs stel ik niet ter discussie. Ik vind zelfs dat Jasper van Dijk het erg goed doet. Maar dat is niet mijn punt. Ook de aanwezigheid van parlementarier Jasper van Dijk vond ik (lees reactie op Lisa) uitstekend. Ik vind het zelfs jammer dat hij de enige parlementarier was.

   Als je leest dat ik wil dat je thuisblijft dan heb je het mis. Als je leest dat ik denk dat het meer zin heeft als de protestmars zich manifesteert als een “inhoudelijk breed protest *tegen* Zijlstra’s plannen” dan lees je het goed. Evengoed als ik mij niet wil voegen bij een demonstratie die visueel gedomineerd wordt door PVV’ers, zitten veel individuen uit het midden of rechts daarvan niet te wachten op een socialistische protestmars.

   Dat politieke partijen zich alsnog profileren tijdens de demo zelf is hun vrije keuze. De organisatie daarentegen zou er verstandig aan doen dit zelf tot een minimum te beperken.

 2. Casper H. says:

  Op de Uithof telde ik welgeteld 15 studenten. Het bekende clubje dat normaal rondloopt met borden als ‘Belasting alleen voor de rijken’. Kansloos.

 3. Frank says:

  De impliciete aanname onder het artikel is natuurlijk dat de politiek ‘rechts’ geörienteerde of neutrale studenten wel waren komen opdagen als deze demonstratie minder links was geweest. Ik heb daar mijn vraagtekens bij. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het bijzonder moeilijk is om studenten naar een demonstratie te krijgen. De meeste studenten hebben toch een bepaalde ‘na mij de zondvloed’ mentaliteit.

  Tel daarbij op dat het vaak al moeilijk is om überhaupt genoeg studenten te vinden om de demo te organiseren en in goede banen te leiden, en dan is het logisch dat men uiteindelijk een beroep doet op de lokale afdeling van de SP, omdat daar altijd wel wat activo’s te vinden zijn om mee te helpen.

  Kortom, gezien de moeite die het kost om een demonstratie op poten te zetten en het feit dat je de meeste studenten er haast heen moet slaan, vind ik het wat onterecht dat de auteur de ‘schuld’ voor het linkse karakter van de demonstratie bij de organisatie neerlegt. Mijn indruk is inmiddels eerder dat het buiten de ‘harde kern’ gewoon niet genoeg studenten iets kan schelen om te zorgen voor een meer gemêleerd gezelschap.

 4. Lisa says:

  .. En dan was er ook nog eens zo’n beroerde podiumpresentatie… Dat maakt het verhaal helemaal compleet natuurlijk 😉

  Maar even serieus, volgens mij heeft de organisatie meerdere partijen uitgenodigd, maar was het alleen de SP die een Kamerlid stuurde. En dat bepaalde organisaties prominenter aanwezig waren dan andere, gebeurt op iedere actie.

  • De bijdrage van Jasper van Dijk vond ik een hele goede. Onderwijswoordvoerders uit het parlement zijn wat mij betreft volledig op hun plaats bij een onderwijsdemonstratie als deze. Geen protesteerder zal zich daar aan storen. Dat is iets anders dan het oud-linkse activistische sausje waar deze demo in was ondergedompeld. Daardoor loop je potentieel mis, zo is althans mijn opvatting.

 5. Arno says:

  Zal ik dan maar, als VVD-stemmer en toch pro-onderwijs type reageren? Ja, ik ben niet zo’n voorstander van de bezuinigingen van dit kabinet als het gaat om het hoger onderwijs. Als de SP en andere beroepsprotestanten met tijd teveel afwezig waren geweest, was ik wellicht nog wel gekomen. Al vind ik het ook niet handig zoiets onder werk- en collegetijd te organiseren. Zelfs ik heb ooit gedemonstreerd, in 2002 in Amsterdam, destijds tegen financiering van het hoger onderwijs door de industrie. Volgens mij kan je nog beter niet demonstreren dan op deze manier, want zo neemt niemand behalve de SP je serieus.

  Zoals Joep zegt, bij een demonstratie draait het om beeldvorming. Het zal vast goed bedoeld zijn, maar als in een shot van de demonstratie de meerderheid van de mannen lang haar heeft werkt het gewoon niet.

 6. Matthijs says:

  Ik denk dat Joep terecht het punt maakt dat je meer mensen achter je kunt krijgen als je niet je politieke partij laat zien.
  Het lastige dit jaar was dat het een algehele demonstratie was tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs, waar dat vorig jaar specifieker tegen alleen de idiote langstudeerboete gericht was. Hierdoor zijn voorstanders van bijvoorbeeld de afschaffing van de studiefinanciering vermoedelijk afgehaakt. Hierdoor waren minder partijen en verenigingen enthousiast om te helpen organiseren of helpen promoten.
  De partijen die wel aanwezig waren, zijn dan ook bijzonder te prijzen dat zij zich zo hard maken voor de belangen van studenten en het hoger onderwijs.
  Maar daar zit ook een paradox: door zich zo te profileren, haken anderen weer af die zich niet thuisvoelen bij de SP of GroenLinks.

 7. Joep Karskens says:

  Vanuit de organisatie kan ik zeggen dat élke politieke jongerenorganisatie (pjo) erbij is geprobeerd te trekken. Herhaaldelijk. In het manifest van studierecht zijn zorgvuldig argumenten verwerkt van élke politieke tegenstander die zich heeft uitgesproken over deze maatregelen, uit het gehele politieke spectrum.

  Desalniettemin zijn slechts enkelen daarvan bereid geweest om consequent mankracht te leveren vorm te geven aan die argumenten en standpunten. Hadden we dan maar verborgen moeten houden wie wél helpen? Een reeks organisaties die #studierecht steunen kan herkenning geven en mensen aanspreken die nog niet van ‘#studierecht’ gehoord hadden. Kamerleden werden in eerste instantie inderdaad vanuit meer partijen verwacht, maar die van GL en PvdA hebben af moeten zeggen. Zoals dat wel vaker gaat met kamerleden.

  Wat in mijn ogen eerder een belangrijke reden is, is dat de reeks maatregelen van dit jaar minder duidelijk dan vorig jaar de verontwaardiging van elke student oproept. Waar een ambitieboete van 3000 euro zelfontplooing, en bijv. bijscholing van docenten, onmogelijk maakt, en voor haast elke student onbegrepen wanbeleid was, heeft de afschaffing van de basisbeurs voorlopig simpelweg minder tegenstanders.
  En in eerste instantie lijkt het ook een veel minder verwerpelijk plan, immers wie gaat studeren zal vaak meer gaan verdienen, nou dan kan hij/zij dat ook lekker zelf betalen natuurlijk..
  Maar met die redenering ga je voorbij aan al die mensen die vanwege de torenhoge studieschulden maar makkelijkere, kortere, of uberhaubt geen master meer gaan doen. Hierbij gaat het, méér dan vorig jaar, om de toegankelijkheid van onderwijs. En opkomen voor toegankelijkheid doe je niet zozeer voor jezelf, maar voor generaties studenten ná jou.

  Elke student van gister stond daar niet voor zichzelf, maar uit solidariteit voor een ander. En daarom telt elk van de 500 studenten die gister meeliepen natuurlijk voor twee 😉

 8. notpicnic says:

  (beeld)taal is belangrijk:

  http://bliin.com/#item=v.80336
  http://bliin.com/#item=v.80338

  oftewel, zoals een leerlinge van Het Stedelijk Gymnasium http://bliin.com/#item=p.80333 op de vraag van een van de deelnemers waarom ze zelf niet meeliep terugdeinsend antwoorde dat ze toch ècht niet samen met die anarchisten gezien wou worden!

  Alleen al die oude beeldtaal brak de communicatie klakkeloos af.

  Direkt samenhangend met het vernieuwen van die verouderde beeldtaal zal men op actief op zoek moeten naar spel methodieken waarmee je deze snelle mediajeugd zal kunnen bereiken.Hoe zou kun je hun corporate rootmetaphors kunnen transformeren?

  Jane McGonigal: Gaming can make a better world
  http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html

  http://www.urgentevoke.com

  Hoe maak je ze bewust van de manieren waarop de nieuws media are “manufaturing content” ? http://pear.ly/1AAf
  Hoe leer je ze daar actief op te reageren ?

  http://www.ans-online.nl/blog/aksie#comment-466064427
  http://youtu.be/O49R3Q3w_DI

 9. Nijn says:

  Ik ben het wel eens met wat al eerder gezegd is: dat beeldvorming belangrijk is, zeker bij demonstraties. Natuurlijk is het goed dat politieke (jongeren)partijen zich aansluiten bij het protest, daar ben ik het ook mee eens. Maar moeten hun logo’s dan gelijk ook op de posters? Dat lijkt me niet direct nodig. Leden en sympanthisanten van de betrokken organisaties worden toch wel op de hoogte gebracht, posters zijn vooral nodig voor de willekeurige voorbijganger.

  Overigens hulde voor de reactie van Joep [Karskens, red.]; jammer dat zoveel studenten afhaken omdat ze “belangrijkere dingen te doen hebben”. Want wat is er nou belangrijker dan de toekomst van het onderwijs, en indirect de toekomst van het hele land?

 10. jasper van Sprundel says:

  Posters werven volgens mij uberhaupt amper. Waarom doet AKKUraatd het zo goed met de verkiezingen?

  Omdat er een hele groep studenten met een goed verhaal dagenlang de student aan zijn haren naar het stemhokje trekt. Liefst op de goede knop, maar zorg in ieder geval voor bewustzijn. Een verhaal en betrokkenheid kan je het beste van man tot man verkopen. En dan heb ik het niet eens over flyeren. Collegepraatjes door de juiste personen, oproepen bij activiteiten als een wekelijkse borrel door voorzitters van verenigingen en ga zo maar door. Zorg dat de student het idee heeft dat men samen naar de betoging gaat en dat het dus normaal is voor hem om mee te gaan. En sterker dat meegaan nog leuk en gezellig is ook. Dan nog kan men een rede hebben om niet te komen. Goede redenen zelfs. Echter men zal er wel bewust mee bezig zijn.
  Ik heb geen flauw idee wat er op de campus en daarbuiten is gebeurd. Maar een discussie over logotjes behoort volgens mij bijzaak te zijn als je mensen aan het activeren bent.

  • Pepijn Eymaal says:

   Zelfs bij de JFV lagen de flyers van #Studierecht op tafel, vanmiddag nog. Aan zichtbaarheid op zich heeft het niet gelegen, dunkt me.

   In het betoog van Bos-Coenraad omtrent de profilering kan ik me ook goed vinden; de keerzijde van de medaille is natuurlijk wel dat de faciliterende en betalende organisaties zich – niet onterecht – willen laten zien, zoals Karskens aangeeft. Een vermelding van die organiserende partijen op een poster lijkt me dan ook volstrekt legitiem; de poster met lijm op andersmans eigendom plakken werkt dan echter averechts…

   • jasper van Sprundel says:

    Is dit een reactie op mij of algemeen pepijn? Hij staat namelijk als eerste. Ik zeg juist dat zichtbaarheid en beeld op posters naar mijn idee niet het verschil maken tussen 300 man en 900 man.
    Wat verschil maakt is de wijze waarop je mensen aanspreekt. En tenzij iemand hier weet hoe je een PR boodschap voor een demonstratie nog per video aantrekkelijker maakt dan een radiospotje voor pak hem beet autocarglash gaat die betere flyer zonder dat SP logo het verschil gewoon niet maken volgens mij. En dan is de JFV nog en organisatie die relatief veel aanstoot zal nemen aan de SP.
    De voorzitter van de JFV moet tegen al zijn commissie verantwoordelijke zeggen:
    He jij ben jij overtuigt dat dit kabinet slecht is voor studenten en voor onze vereniging? Ja, nou zorg er dan voor dat jouw hele commissie en al hun vrienden daar staan. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat jij ook wil staan voor de zaak en dit kabinet er ook weleens naast zit.
    En dat dan natuurlijk niet zo direct als ik hier zeg, maar in dezelfdde overtuigende taal als dat die voorzitter de rest van het verenigingsbeleid profileert. Als je de helft of voor mijn appart 1/3 van je actieve leden naar een saaie ledenvergadering kan krijgen. En men vervolgens vaak gewoon ook nog ieder plan aanneemt wat je ter tafel brengt. (Ik heb het over verenigsleden niet over die over kritische zeurende AKKU ALV bezoekende, waar ik als student op zijn tijd ook bijhoorde )
    Waarom krijg je dan zeer gebrekkig dezelfde mensen naar een gezellige betoging op de markt. Kijk naar Den haag is ander verhaal. En als men zich een jaar lang inzet voor een voor een commissie, waarom houdt men dan niet 1 collepraatje dat nog 5 mensen over de streep trekt die niet iedere maand iets met de JFV doen. Gewoon omdat ze het een tof verhaal vonden van een persoon die kennen als een betrokken student.
    Of men is zelfs bij de vereniging niet doordrongen van het belang voor hun leden nu en in de toekomst. Of er mist iets in de organisatie die die mentaliteit teweeg brengt. En dat ligt volgens mij niet aan de poster of aan de flyer. En zo kan je meer mensen aanspreken.
    Als je kijkt hoeveel studenten er in Nijmegen met meer bezig willen zijn dan hun eigen leventje, dan is dat volgens mij meer dan een paar honderd. Het punt is dat ze die betoging vermoedelijk gewoon zien als 1 van de vele zaken die je wellicht in de agenda zou kunnen noteren.
    Verder staat men daar niet voor de basisbeurs alleen. Men staat er zodat kabinetten het voortaan uit hun hoofd laten om bij iedere bezuinigingsronde het onderwijs en daarmee vaak de student te zien als een makkelijke prooi. Als een groep waar je gratis op kan bezuinigen zonder dat het je veel steun in je electoraat kost.
    Een bezuiniging kan namelijk juist mits verkeerd geplaatst een berg zetels kosten.

 11. Irene says:

  Joep ik weet niet waar je het over hebt wat betreft mindere beeldvorming. vgl het filmpje op GeenStijl, als dat het ergste is dat ze in de twee uur dat ze filmden hebben kunnen vinden hebben alle deelnemers aan de demonstratie zich zeer goed weten te profileren.
  Ook het commentaar op de hesjes is onterecht, de link met de opkomst is onjuist, het is niet alsof mensen zijn vertrokken toen ze die hesjes zagen en er waren ons inderdaad politiek neutrale examplaren beloofd. Tien minuten voor aanvang bleken die niet geleverd. Wat moet je als ordedienst in jouw opinie dan doen? compleet onherkenbaar zonder hesjes de demonstratie in goede banen proberen te leiden of roeien met de riemen die je hebt. Overigens je hebt nog geen commentaar gegeven op het feit dat ook op mijn draaiboek een tomaat stond omdat het op door de SP gerecycled papier is gedrukt. Ook slecht en afschrikwekkend?

  • Ik moet het SP tomaatje op je draaiboek over het hoofd gezien hebben.

  • Pepijn Eymaal says:

   Als veiligheidscoördinator moet ik wel vermelden dat enkelen weigerden in een hesje van de SP, ook binnestebuiten gedragen, te lopen. Enkelingen losten dat op door een hesje van de eigen politieke voorkeur binnestebuiten te dragen, anderen heb ik niet meer gezien.

  • jasper van Sprundel says:

   Een stift pakken en de Tomaat doorkrassen
   😛
   Dat soort afspraken hoor je voortaan dus op papier te zetten. Of je moet niet zo naif zijn om erop te vertrouwen door de hesjes pas op die tijd op te vraqen. Had je ze en dag eerder ghad dn had je wellicht actie kunnen ondernemen

   (Als dat niet is gebeurd) OF beter wellicht moet AKKU is zelf Hesjes regelen. Ik ben benieuwd of dat met sponsering erbij zoveel geld kost. Die dingen worden door andere te pas en te onpas uitgedeeld.
   Ik heb inmiddels geloof ik 2 van die oranje kunsttkjes liggen. En heb nog geen orde dienst gelopen.

   • Pepijn Eymaal says:

    Jasper, afspraken op papier zijn leuk, maar je moet in praktijk ook op mondelinge toezeggingen af kunnen gaan. Als ik vraag om neutrale hesjes, en die worden beloofd maar niet geleverd, dan moet ik roeien met de riemen die ik heb. Het wel of niet op papier zetten van die afspraak doet aan het risico op wanprestatie weinig af.

    En ook als ik ze een dag eerder had gehad vraag me af of ik nog actie had kunnen ondernemen. Deze hele demonstratie is in een week of wat opgezet (waarvoor hulde) en ik ga de middag voor de demonstratie niet verspillen met het kopen van neutrale hesjes.

    • jasper van Sprundel says:

     Je hoort af te kunnen gaan op mondelinge toezegingen tuurlijk. Echter het leven is vak oneerlijk. En politieke bewegingen evengoed.
     Als je het op papier hebt staan kan je ze echter makkelijker naar iemands hoofd slingeren. En Tja als jij je middag niet wil gebruiken voor neutrale hesjes heb ik daar alle begrip voor. Echter op dat moment heb je nog wel keus.

     Verder zoals ik al zei. Waarom geen gesponserde hesjes die politiek neutraal aan doen. Die kan Akku zelf regelen. Voor jears to come.

 12. Herman says:

  Ten eerste: Ja, dat met die hesjes was misschien niet handig. De volgende keer kom ik bij je langs voor een donatie om neutrale hesjes te huren. 😉

  Ten tweede nodig ik je bij deze uit om de volgende keer zelf mee te werken aan de organisatie. Goedkoop kritiek leveren achteraf kan iedereen.

  Ten derde ben ik het niet met je eens dat de actie mislukt is. We hebben toch 500 mensen op de been gekregen. Dat daar anarchisten tussen zaten klopt, maar daarvoor is het Nijmegen. Die mensen waren bij de vorige Nijmeegse demo ook aanwezig en nog wel wat opvallender dan gisteren. 😉 Dat jij je beter voelt dan langharige anarchisten sinds je zelf een kort koppie hebt is natuurlijk verder aan jou.

  • Ik krijg wel het idee dat het geschatte aanwezigen nogal aan inflatie onderhevig is. Het lijkt welhaast iedere dag meer te worden. Zou het de toepassing van de 2x multiplier van Joep Karskens zijn wellicht? Zonder optimisme geen zonnigere toekomst 😉

   Daarbij ben ik het volledig met je eens dat het kritiek leveren veel makkelijker is dan het organiseren van een protest. Maar zou het daarom niet moeten gebeuren? Vergis je niet, wij willen grotendeels hetzelfde bereiken. Mijn inschatting is dat een ruime meerderheid van de hoger opgeleide Nederlandse bevolking de meeste van deze idealen deelt. Ik probeer op deze, toegegeven bijzonder luie, manier toch een lans te breken hen er in de toekomst bij te betrekken.

   Dat de actie mislukt zou zijn hoor je mij bewust nergens zeggen. Wel dat het nog een stuk beter kan. Als de kosten of organisatie van neutrale hesjes in de toekomst een probleem zijn is dat zonder meer iets waar je mij voor mag benaderen.

   Laat tot slot duidelijk zijn dat alleen echte mannen lang haar hebben, maar ook alle kortharige wannabe’s zoals ondergetekende wil je vertegenwoordigd zien bij een demonstratie.

   • Herman says:

    We hebben hard ons best gedaan, zoals Joep al aangeeft, ook andere organisaties erbij te betrekken. Helaas kregen we bij bijvoorbeeld de JD nul op het rekest. Als zijzelf onwillig zijn kunnen wij verder niet zoveel doen. De kritiek zou dus ook gericht moeten worden op de organisaties die het niet de moeite waard vinden om te protesteren tegen onderwijsbezuinigingen.

    Wat het aantal demonstranten betreft klopt het wat Irene hieronder zegt. Mij is door oom agent precies hetzelfde verteld.

 13. Arno says:

  Ja, het is inderdaad lastig anderen te vinden die om half 2 tijd hebben voor een demonstratie. Maar als het niet lukt, doe het dan niet. Want je kan wel denken dat je zo een bijdrage levert, maar het werkt averechts. Wat denk je dat de reactie is in de rest van het land? En dan met name op de mense waarop je je richt: VVD, CDA en PVV-stemmers, want die wil je overhalen. Dat het die sympathieke Nijmegeegse communisten zijn die het beste met het land voorhebben? Of dat het een boe-roep-actie van typisch Nijmeegse communisten is? Als neutraal, niet-SP-er ga je bij het zien van die flyers al niet, daarvoor hoef je heus niet de komst van de vestjes 10 minuten voor aanvang af te wachten.

  Dus: protesteer je om het protesteren? Ga vooral zo door. Maar: wil je serieus genomen worden door de aanhang van het kabinet: zorg dan of voor een beeld van normale mensen of doe het gewoon niet.

  • Herman says:

   “wil je serieus genomen worden door de aanhang van het kabinet”

   De student wordt inderdaad heel serieus door dit kabinet genomen.

   Als andere organisaties niet meer op willen komen voor de belangen van de student, betekent dat niet dat het verstandig is om lijdzaam te ondergaan wat dit kabinet met ons van plan is. Ook al verzet slechts links zich, dat betekent wel dat de maatregelen geproblematiseerd worden. Fatalisme lijdt er slechts toe dat het kabinet ruim baan heeft om alle snode plannen die zij hebben door te voeren. Daarom blijf ik de straat op gaan tegen deze rechtse plannen, al zou ik de laatste zijn die het doet.

 14. Irene says:

  Over de opkomst, ik heb persoonlijk van de politie vernomen dat het op het station ongeveer 350 man was, en het hoogtepunt zo’n 500 deelnemers. Niet wezenlijk voor de discussie, maar lijkt onduidelijkheid over te zijn… Ik zie uit naar de bijdrage van Joep in de organisatie van de volgende demonstratie. Hij heeft zoveel goede ideeen dat kan bijna niet meer fout gaan.

 15. Stijn says:

  Hallo Joep,

  Ik ben het met Herman eens dat het jammer is dat je pas achteraf met deze kritiek komt. Net als jij ben ik van mening dat de demonstratie niet is geworden wat we er als organisatie van hebben verwacht. De opkomst was daarvoor te laag, al was het an sich een goede manifestatie en ben ik er razend trots op dat we er in Nijmegen als eerste en vooralsnog enige in zijn geslaagd om een noemenswaardig geluid tegen de landelijke kenniscrisis te laten horen. In relatief korte tijd is deze manifestatie op poten gezet en daar is door een flinke club mensen keihard aan gewerkt.

  Juist door ons te verenigen onder de naam #studierecht hebben we geprobeerd om een breed front te vormen tegen deze idiote kabinetsplannen en alle denkbare studieverenigingen zijn dan ook aangeschreven om zich aan te sluiten. Dat uiteindelijk alleen de drie linkse politieke partijen zich bij initiatiefnemer AKKU daadwerkelijk hebben aangesloten betreur ik dan ook zeer, maar dat is helaas de realiteit.

  Het valt ons moeilijk kwalijk te nemen dat we onszelf als grootste oppositiepartij en ‘beroepsprotesteerders’ profileren tijdens de demonstratie. We hebben veel tijd, materiaal, energie, drukwerk en geld gestoken in dit initiatief en daar willen we natuurlijk wel enige zichtbaarheid en publiciteit voor terug. Overschat echter niet het aantal aanwezige SP-leden. Ik ken nagenoeg alle actieve SP-ers persoonlijk en bijster veel heb ik er dinsdag niet gezien. Wel hebben we veel spandoeken en protestborden meegenomen naar de demonstratie en die hebben we ter beschikking gesteld aan iedereen die dat maar wilde. En dat waren kennelijk veel mensen.

  Overigens ben ik het met een aantal van je kritiekpunten van harte eens. Het idee was om alle aangesloten organisaties te publiceren op de posters en flyers, maar als niet meer zich aansluiten kunnen we er ook niet meer bij vermelden. Daarom heb ik ook zelf voorgesteld om onze logo’s van de flyers af te halen, zodat het protest een minder ‘politieke’lading zou krijgen, maar anderen zagen daar geen bezwaar in en daarom is deze niet aangepast. Dat kunnen we de volgende keer misschien anders doen, evenals het regelen van de hesjes.

  Zoals je weet is het een fikse klus om -daar komt ie- doorgaans luie studenten de straat op te krijgen en dan schieten zulke dingen er nog wel eens bij in. Veel van de materialen die tijdens de demonstratie aanwezig waren zijn van onze partij geleend en dat is niet omdat wij daar zelf op stonden, maar omdat wij dit soort spullen nou eenmaal voor handen hebben en er geen tijd en geld beschikbaar was om alles nieuw aan te schaffen of te produceren.

  Alleen al het podium kostte bijvoorbeeld 450 euro en als arme studenten hebben we niet de luxe dat we onze binnenkort non-existente studiebeurs daar aan spenderen. Ik denk dat de stoet een stuk minder aandacht had getrokken als wij en de andere partijen hiervoor geen middelen en sprekers hadden geleverd.

  Zoals Frank al opmerkte is het een illusie om te denken dat meer rechts georiënteerde studenten zich hadden aangesloten als we het anders hadden aangepakt. Ook bij massale protesten zoals vorig jaar op het Malieveld zijn die immers amper aanwezig. Al was het alleen maar omdat ze zelf (deels) hebben gekozen voor deze plannen en gewoon van mening zijn dat studenten best kunnen inleveren nu er bezuinigd moet worden. Tuurlijk zal een enkele VVD-stemmer niet blij zijn geweest dat we het beeld van de lachende Mark Rutte centraal hebben gesteld binnen #studierecht, maar ik ben nog steeds van mening dat het een schot in de roos was en dit logo werd binnen de organisatie dan ook breed gedragen.

  Afijn, naar aanleiding van deze discussie kunnen we in ieder punten bedenken waar we een volgende keer -en die zal vast komen- beter op moeten letten. Praktische zaken als neutralere hesjes, flyers en een eigen website horen daar wat mij betreft zeker bij.

  Tot slot wil ik alle mensen die met #studierecht hebben meegewerkt aan de demo een dikke veer in de reet steken voor hun harde werk en creatieve ideeën. Ik heb er veel plezier aan beleefd en een hoop toffe nieuwe mensen leren kennen die zich terecht druk maken om een zeer ernstige zaak; betaalbaar en toegankelijk onderwijs.

  Tot de volgende keer!

  Vr. groeten,
  Stijn Vat (SP)

 16. Stijn says:

  Oh ja en Arno: “normale mensen”?? Are you kidding me?

 17. jasper van Sprundel says:

  Wat het wel of niet hebben van de Demo. Veel buitenstaanders horen vooral er was een demo er was een paar honderd man en niet eens in Den haag maar om de hoek in Nijmegen. Dat er anarchisten bij waren gaat bij best wat mensen het ene oor in en het andere oor uit. OF ze krijgen het uberhaupt niet mee.

  Als er geen demo is zegt de harde kern van de achterban. Kijk die studenten vinden het allemaal best. En aangezien er dan geen enkel feit is dat anders uitwijst kunnen ze die boodschap ook overtuigend verkopen ook.

  Of deze specifieke demonstratie in een eventuele reeks handig was kan je over twisten. Maar niks doen is hoe dan ook fataal.

  • Pepijn Eymaal says:

   Zodra je demonstreert en dat niet met minimaal honderd duizend man op een Egyptisch plein doet, is dat al fataal. De kabinetsplannen veranderen heus niet door een demonstratie; het is hooguit uiting van sterke onvrede met de voorgestelde veranderingen.

   • jasper van Sprundel says:

    Pepijn. Je noemt reactie is een statement en discussie wordt nogal langdradig als ik ga herhalen. Verder wel mijn beondering als jij alsnog die flyers naar de JFV hebt gebracht. Kennelijk heb je weinig geloof maar lever je toch je bijdrage.

    • Pepijn Eymaal says:

     Ik heb niet “alsnog” flyers naar de JFV gebracht, sterker nog, ik heb ze de volgende dag weggegooid. Ze hebben er gewoon al die tijd gelegen.

     Overigens heb ik jou niet bij de demonstratie gezien… Was je er? Me dunkt van niet, want dan zou je weten dat mijn bijdrage wel groter is geweest dan je nu inschat.

     En ja, ik heb weinig geloof, want demonstreren is niets meer dan een uiting van onvrede. Je kunt er ook niets anders mee bereiken… Hoogstens zal de zittende meerderheid het gemaakte statement meewegen in de besluitvorming, maar de facto zie je daar niets van terug.

     • jasper van Sprundel says:

      Ik was aan het werk en kon me geen vrije dag permiteren. Daarbij studeer ik niet meer. Moet ik hier dan mar me smoel houden, als ik door omstandigheden er niet bij ben?

      en ik heb nergens iets gezegd overje bijdrage beste jongen. Ik gaf zelfs complimenten en bewondering. De term alsnog sloeg erop dat je gebrek aan geloof niet resulteerde in gebrek aan inzet.

      “Ze hebben er gewoon al die tijd gelegen.”
      Juist en iemand heeft ze er neergelegd en daar was ik blij mee. Oke zoals gezegd flyers alleen leveren maar beperkt wat op maar alles wat iemand kan doen is welkom.

      Volgens mij moet je even afkoelen. Je doet namelijk je best om alles negatief op te vatten.

      Verder zit ik er absoluut niet op te wachten om mijn persoonlijke leven eind maart of welke dag dan ook op internet te gooien. Dus het zou leuk zijn als mensen dit soort persoonlijke statements achterwegen laten.
      Ik lever hier mijn bijdrage omdat ik de organisatie een warm hart toe draag. Echter het is wel graag of niet.

 18. Arno says:

  Een demonstratie is inderdaad onzinnig. Wie zijn 300 man als er bijna 5 miljoen mensen voor dit kabinet hebben gestemd? Beleid mag toch nooit aangepast worden vanwege de mening van enkele honderden of zelfs enkele duizenden mensen? Daarvoor leven we toch in een democratie?
  Al zou de volledige aanhang van de SP, 1-2 miljoen mensen, op het malieveld staan, maar geen aanhang van andere partijen, dan is er geen enkele reden om het beleid aan te passen.
  De enige uitzondering kan zijn wanneer alle groepen van de bevolking aanwezig zijn en in significante aantallen. Als zelfs de aanhang van het kabinet in opstand komt, dan is er reden voor een kabinet om hun beleid aan te passen.

  • jasper van Sprundel says:

   Kabinetten worden niet gekozen door het volk Arno.

   Dat mensen voor het afschaffen van die studiebeurs hebben gestemd is zo mogelijk nog grotere onzin. Partijen hebben een heel programma en het is in hokje kiezen of delen. Niet ik neem het Onderwijs beleid van de VVD, het begrotingsbeleid van het CDa met de immigratie tintjes van Wilders., Of wat wie ook graag zou hebben ingevuld.
   Of heb ik die stembriefjes nou compleet verkeerd gelezen. Er stonden bij mij wat partijen en wat mensen op.

   Ook het kabinet hoeft niet uit te voeren wat 300 man eisen. Dat is echter wat anders dan je oren dichthouden voor wat er in het land leeft. En dat nog onder het mom van democratie ook. Dat is nog erger dan dictatuur van de meerderheid. Dat is verkozen aristrocratie.

   Edit
   Ik zit trouwens te denken. Zo ongeveer aan het eind van Paars 2 zegt rechts Nederland: Er is een politieke elite die niet luistert naar het volk. En als het rechtse kabinet mensen op de been brengt dan hoor je?
   In 2012 Juist jongens het kabinet heeeft toch 50% of vooruit 50% (75 van de 150 zetels) + 1 zetel +2 zetels is 52%. Dus men hoeft zich niks aan te trekken van kritiek die leeft binnen de samenleving. Sorry ik volg het niet meer. IEmand anders wel?

 19. Frank says:

  @Arno: Dat vind ik een nogal beperkte opvatting van democratie. In een fatsoenlijke democratie probeert de toevallige meerderheid ook rekening te houden met de wensen en belangen van de minderheid van het moment. Anders is democratie niet veel meer dan roterende tirannie.
  Demonstraties zijn bij uitstek een manier voor de minderheid om aan te geven welk beleid zij meer of minder acceptabel vinden. Er waren geen grote demonstraties tegen de 130 km/uur regeling, wél tegen ingrepen in het passend onderwijs. De regerende meerderheid kan in zo’n geval besluiten die laatste ingrepen aan te passen, gezien de grote maatschappelijke onrust die erover ontstaat.

  Democratie is, mijns inziens, een manier om op een gelijkwaardige manier de verschillende belangen en wensen in de maatschappij op één of andere manier op elkaar af te stemmen. En dus niet alleen een instrument waarmee een toevallige meerderheid onverkort haar wil oplegt aan de rest van het land.
  Maargoed, deze discussie raakt natuurlijk slechts zijdelings aan het onderwerp.

  • Pepijn Eymaal says:

   Frank schetst de ideale democratie, maar de praktijk is vaak weerbarstiger.
   Democratie is de minst slechte staatsvorm…

 20. Lisa says:

  Bovendien kiezen mensen een partij zonder dat men daarna weet of deze partij in oppositie of coalitie terecht gaat komen en welke plannen men uit gaat voeren. Omdat het heel makkelijk schijnt te zijn om beloftes uit het verkiezingsprogramma te breken, wordt het hele democratische systeem nog minder transparant. Zowel CDA als PVV hebben beloftes gedaan over de studiefinanciering. We zien nu allemaal wat deze beloftes waard zijn…

 21. Arno says:

  Inderdaad, dat idealisme is volgens mij ver te zoeken in de huidige democratie. De meerderheid regeert en dat zou de oppositie niet anders doen als die zouden regeren. Het is nog net niet zo erg als in traditionele 2-partijen landen als de VS, Spanje of Griekenland, waar om de beurt de ene partij het voorgaande beleid van de andere partij weer omgooit.

  Maar inderdaad, CDA en PVV hebben wat gezegd over studiefinanciering. Maar die beloftes waren wel in 2009, toen de economische vooruitzichten een stuk rooskleuriger waren (of ons werden voorgespiegeld). Je kan dit kabinet veel verwijten, maar dat ze niet in de toekomst kunnen kijken en het moeten doen met de middelen die ze hebben lijkt me niet hun fout.

 22. notpicnic says:

  kleine aanvulling tav studenten protesten in Montreal:

  “The images created for the movement by l’École de la montagne rouge, a collective formed of students from UQAM’s prestigious graphic design program, have been particularly striking. Provocative, visceral, experimental and poetic, they provide a visual voice to the demonstrations, and when all is said and done, I’m certain they will become an iconic part of Quebec’s design history.” via

  http://lokidesign.net/2356/2012/04/vers-un-printemps-erable/

  http://ecolemontagnerouge.tumblr.com/#6

 23. […] tegen oplopende studieschuld | Nieuws Acties studenten op komst, aftrap op 13 maart * Waarom de Nijmeegse #studierecht demo tegenviel Nijmegen :: Nieuws :: 20 maart: #studierecht in actie voor betaalbaar onderwijs Studenten gaan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.