Ongetwijfeld kan het u nog niet het geringste interesseren, maar in de categorie GROOTHEIDSWAAN voelen de auteurs van Vrij-Zinnig.nl zich genoodzaakt hun inzichten over het een en ander te ventileren.

Het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid.

Wie moet het worden volgens…?

Bart Linssen:

PLASTERK
Wat is er nou sociaaldemocratischer dan een linkse professor? Plasterk is bovendien de enige kandidaat met grijze haren. Bij Pauw&Witteman deed hij alles goed. Hij plaatst de PvdA als het realistische alternatief op de SP, en als tegenpool van de VVD. Daarmee zal hij toch vooral kiezers van D66 en het CDA overtuigen. Die zijn immers het meest sociaal, nietwaar Bert?

Willem de Kleijne:

ALBAYRAK
De enige kandidaat de PvdA weer elan kan geven heet Nebahat Albayrak.  Ze heeft ervaring als staatssecretaris en is populair: in 2010 haalde  ze 129.000 voorkeursstemmen. Bovendien is ze de ideale tegenpool van  Wilders: Vrouw, twee paspoorten en niet op haar mondje gevallen. De  PvdA kiest met Albayrak voor de aanval op het kabinet, in plaats van kiezers te stelen bij de die goedlachse Brabo.

Janos Betko:

PLASTERK
Naast de vele kwaliteiten die hij heeft, was hij de minst slechte minister van Onderwijs van de afgelopen decennia, wat een prestatie van formaat is, zeker voor een PvdA’er. Maar wie het ook wordt, alles beter dan Martijn van Dijk Dam, die er samen met Jacques Tichelaar in 2004 voor verantwoordelijk was dat de PvdA de VVD rechts inhaalde op het gebied van hoger onderwijs en het gelijkheidsbeginsel afzwoer. Dan nog liever Jacobi, al heb ik geen idee wie dat is.

Frank Hemmes:

SAMSOM
Diederik Samsom gaat de Partij van de Arbeid redden. Al was het maar omdat hij kenmerken deelt met andere succesvolle leiders. Net als Lenin is hij kaal, net als Merkel een natuurkundige. Samsom is van de traditionele sociaaldemocratische termen: frontlinies, verdediging van de publieke zaak en solidariteit. 1928 is er niets bij. Geen gezwam over ‘instrumenten’ of ‘aanpassen aan een nieuwe tijd’, maar gewoon iets met leraren, wijkagenten en dokwerkers. Jeweetwel, Arbeiders. En een Partij daarvan.

Lisa Westerveld:

VINDT DE VERKIEZING DOM
In 2010 stemden Amsterdammers massaal op Cohen. Natuurlijk niet vanwege zijn inhoudelijke verhaal, maar omdat hij de burgemeester van Amsterdam was. Door deze verkiezing begaat de PvdA dezelfde fout. Het gaat niet meer om de inhoud, maar om het plaatje. Want waarom kunnen leden beter bepalen wie de fractie gaat leiden dan de fractie zelf? Uitgaande van het plaatje kies ik natuurlijk voor de charmante Ronald Plasterk. Maar of dat nu de beste keuze is..?

Joep Bos-Coenraad:

MARCOUCH
Ahmed Marcouch was de enige kandidaat die de PvdA echt uit het slop had kunnen halen. In de twintigste eeuw heeft de PvdA veel knelpunten uit multiculturele dossier verwaarloosd, dat achtervolgt de partij, maar dat maakt een cultureel diverse samenleving nog niet ongewenst. Vergeet “The American Dream“, Marcouch leeft “The Dutch Dream“! Op zijn tiende kwam hij naar Nederland waar hij voor het eerst naar school ging. Door hard te werken leerde hij de taal en werd hij een succesvolle moderne Marokkaanse Nederlander. Marcouch knokt voor de veiligheid op straat en is een moslim die zich krachtig inzet voor de emancipatie en acceptatie van homoseksuelen. Niemand heeft betere papieren om in het publieke debat de de kortzichtige PVV frames te bestrijden.

PLASTERK
Maar helaas, Marcouch heeft zich niet gekandideerd. Tweede keus is daarom Plasterk, bij gebrek aan Timmermans – dus eigenlijk derde keus. Plasterk heeft niet alleen l33t bèta skillz, een type gezond verstand waar het in Den Haag te vaak aan ontbreekt, maar hij weet de PvdA volgens mij ook het beste te profileren waar de PvdA zich werkelijk in het politieke spectrum bevindt: links van het midden, maar weg bij populistische socialisten van de SP.

8 Responses to GROOTHEIDSWAAN: De nieuwe PvdA-fractievoorzitter

 1. Lisa says:

  Ondanks mijn meningloosheid ben ik vandaag wel naar het debat in Lux geweest. Ook op basis daarvan zou ik niet kunnen bepalen wie nu de meest geschikte persoon is om de PvdA te leiden.

 2. Bart says:

  Lisa, is dit kritiek op deze verkiezing of op verkiezingen in het algemeen?

  Er beginnen nu trouwens ook inhoudelijke verschillen naar boven te komen.

 3. jasper van Sprundel says:

  Lisa praat niet zo ouderwets. Nieuwe politiek is dat iedere burger een mening hoort te hebben. Zo wordt er tenminste naar je geluisterd. Hoe je aan die mening komt moet jezelf weten.

 4. Arno says:

  Haha, Samson denkt dat de ideale coalitie PvdA-SP-CDA is…

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/332773/PvdAer-Diederik-Samsom-Geen-paars-kabinet.htm

  Het CDA zal dat NOOIT doen. Met de socialisten van de PvdA samenwerken doen ze alleen in de allerhoogste nood, laat staan met de SP…

 5. Janoz says:

  Kweet niet of ik de combo CDA/SP zou uitsluiten… de antipathie, afkeer en incidentele blinde haat van het CDA naar de PvdA toe heeft me vaak eerder persoonlijk dan ideologisch geleken.

 6. Ik vind het ook niet erg waarschijnlijk, maar als de SP de grootste wordt dan lijkt het me niet vreemd. Iedereen weet dat het CDA met iedereen wil regeren als het de enige mogelijkheid is om te regeren. Regeren gaat bij het CDA immers altijd boven alles. Eigenlijk moet Samsom dus willen dat de SP de grootste partij wordt. Persoonlijk lijkt het me overigens ook een weinig sfeerverhogende conservatieve samenwerking (maar alles beter dan dit afbraakkabinet).

 7. Lisa says:

  @Bart, nee ik ben niet tegen verkiezingen in het algemeen. Wel tegen verkiezingen die meer een soort Idols worden waarbij niet wordt gekeken naar persoon, maar naar uiterlijk vertoon.

  @Jasper, laten we alsjeblieft niet allemaal een mening hebben zeg. Helemaal niet over onderwerpen waar we niets vanaf weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.