~ column ~

Als Nijmeegse student ontkom je er niet aan: veel van mijn studievrienden komen uit Brabant. Of Limburg, dat is mij om het even. Ik bedoel… Zweden en Noorwegen: ze weten zelf ongetwijfeld precies waarom ze totaal verschillend van elkaar zijn, maar voor de rest van de wereld zijn het natuurlijk gewoon “die gasten daar linksboven”. Enfin, zo ook de Brabanders. Waarmee ik natuurlijk op de Noord-Brabanders doel, niet die zotte Belgen. Waarom noemen ze Noord-Brabant niet gewoon West-Brabant, dan kunnen we wat nu Limburg heet Oost-Brabant noemen.

Anyway.

Brabanders dus. Meestal sympathieke mensen die wel van een pilsje, een hapje en een grapje houden. Ik ook, dus dat is mooi. De hoog opgeleide exemplaren spreken over het algemeen aardig Engels, dus daarmee verstaan we elkaar prima.

Toch is mij de afgelopen jaren een ontwikkeling opgevallen. Een jaar of tien geleden waren Brabanders nog openlijk trots op hun roots. Op hun gezellige levensstijl met hun Bourgondische eetgewoontes.

Het kan aan mij liggen, maar ik heb het idee dat de Brabander minder trots op zijn achtergrond is geworden. De eerste scheurtjes ontstonden voor mijn gevoel nadat het Brabantse genie Theo Maassen de PSV-supporters vakkundig degradeerde tot “de domste supporters van Nederland“, met hun “Eindhoveuhh Eindhoveuhh Eindhoveuhhh, Eindhoveuhh Eindhoveuhh Eindhoveuhhheuhhh“, “een lied waarin het enige woord verkeerd beklemtoond wordt“. Niet helemaal eerlijk natuurlijk, want ook veel figuren van boven de Brablandsgrenzen komen op PSV af.

Toch is de degradatie van het merk Brabant de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarvoor zijn twee belangrijke redenen. De eerste is ook al niet helemaal eerlijk, omdat het bijna uitsluitend uit Oost-Brabanders (voorheen Limburg) bestaat, maar dat is de politiek. Bij Brabant denkt de Noordelijkere Nederlander tegenwoordig vooral aan alle CDA-ministers en parlementariërs die elkaar en alle andere boeren in Nederland op slinkse wijze iedere bal toespelen. Om natuurlijk nog te zwijgen over prins carnaval van dit kabinet: de grote dwaze blonde Geert.

Al met al is Oost-Brabant niet verantwoordelijk voor het absolute nekslagje van het gezellige Brabantse imago. Dat heeft de Brabander namelijk te danken aan de nieuwe Oost-West-Brabantse hoofdstad van het verenigde Brabant: Maaskantje. De ordinaire “New Kids” maken een karikatuur van de Brabander waar Koot en Bie nog een puntje aan konden zuigen. Durf daarmee als academicus in je sollicitatiebrief aan het KNMI nog maar eens te vermelden dat je een gezellige Brabander bent.

Maar lieve Brabanders. Niet getreurd, er komen betere tijden. Het CDA is kleiner dan ooit en ook de New Kids hebben een eindige houdbaarheidsdatum. Het imago van de groep wordt meestal verziekt door een klein maar luidruchtig groepje, maar de Brabander kan gelukkig tegen een stootje.

Volgende week is het carnaval, en dan bloeit de Brabantse cultuur weer even op zoals men dat hen nergens anders nadoet. Daarna wordt het nog even stiekem in de avonduurtjes ABN oefenen voor die mooie baan, maar neem er gewoon een lekker wijntje en dito kaasje bij, want het komt allemaal weer goed. Kut!

Tagged with:
 

8 Responses to Het openlijke Brabanderschap

 1. jasper van Sprundel says:

  Joep je beseft je neem ik aan dat Nijmegen onder de Waal ligt. En van oorsprong katholiek is. Als jij Limburg onder Braband schaart. Nou dan ken ik er nog wel 1.
  Oja en wat Noorderlingen van deze provincie vinden zal mijn voorvaderen echt worst wezen. Wij zijn dit soort commentaar gewend uit hilversum en omliggende provincies. wij weten van welke kant de beschaving Nederland is binnengekomen zo´n 2000 jaar terug.

 2. Pepijn Eymaal says:

  “Eindige houdbaarheidsdatum” is een pleonasme.

 3. Ilse says:

  Leuk psychologisch trucje haal je uit Joep. Ik moest me inhouden om niet direct beledigd te roepen ‘Limburg hoort niet bij Brabant!’. Eerlijk gezegd vind ik de Limburgers die ik ken prima mensen waar ik het goed mee kan vinden. Het enige moment dat ik me schaam voor de provincieburen is wanneer al generaliserend de link wordt gelegd met Wilders. Dan wil ik écht niet dat Brabant gelijk wordt gesteld aan Limburg. En al helemaal niet als deze meneer wordt aangesteld als prins Carnaval. Dan vrees ik dat zowat het hele zuiden op wintersportvakantie gaat de komende week. Wat zal de rest van Nederland dan spijt hebben van hun gebrek aan nuance als elke piste zwart ziet van de mensen. Nouja. Kunnen ze wel zeggen dat ze op de zwarte piste hebben geskied. En ja, ik ben me volledig bewust van het feit dat ik heb gehapt. Ik verwacht dat er nog zo weinig comments zijn omdat de rest zich vreselijk loopt in te houden.

 4. Willem de Kleijne says:

  “Rayonhoofden van Brabant hebben twee vingers tegen het bierglas gelegd. Het schuim was dik genoeg. Carnaval gaat door!”

 5. wouter says:

  @jasper van Sprundel…je bedoelt toch niet uit België he?

 6. jasper van Sprundel says:

  In die tijd lagen dergelijke grenzen er nog niet. Ik dach t meer aan windrichtingen.
  Maareh ik kan het vinden met Belgen dat wel. Goed leven begint met eten

 7. Arno says:

  Tja, ik ga er maar niet te hard op in, maar de grenzen van ‘verenigd Brabant’ liggen wel heel anders. Verreweg het grootste deel van Brabant ligt in Belgie, met Brussel als hoofdstad.
  Ennuh, Carnaval gaat altijd door! Ook als het bier onverhoopt dood slaat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.