Naast tijd voor het schrijven van stukjes geeft een vakantie ook de gelegenheid om weer eens wat muziek te luisteren, die je al een tijd niet gehoord. In dit geval was dat (onder andere) Ancient Rites, en hun CD ‘Fatherland’.

Ancient Rites is een Vlaamse metalband, die begon met black metal, en qua stijl wat melodieuzer werd. Ze zijn uit elkaar gegaan in 2009, maar schijnen sinds 2012 weer  bij elkaar te zijn.

En verder kan ik jullie er weinig over vertellen; in alle eerlijkheid: de hier besproken cd is de enige die ik goed ken. Normaal zou dat niet genoeg zijn om een ‘vdv’tje’ te schrijven, maar ik doe het nu toch. De reden daarvoor: het toch wel heel bijzondere Europese nationalisme dat bezongen wordt.

Ancient Rites werd, in de tijd dat ik er naar luisterde, wel eens beticht van Vlaams-nationalistische of zelfs rechts-extremistische sympathieën. Geen idee of het klopt, of hoe ver dat ging. De titel van de genoemde CD, en de tekst van het bijbehorende (prima klinkende!) titelnummer, wijzen in ieder geval op een flinke dosis vaderlandsliefde.

Maar op die CD staat ook een ode aan Europa en de Europese volkeren. En dat is iets dat je heel weinig tegenkomt. Met evenveel passie wordt een ode gebracht aan de Griekse beschaving, als aan de Spanjaarden en Portugezen, als aan de ‘Scandinavian hordes’ en de ‘sons of Eastern Europe’. Kom daar in deze tijd maar eens om! “Mother Europe, born from your womb, Mother Europe, on your soil shall be my tomb!”

En gelijk hebben ze natuurlijk. Ten minste, als ik een ding geleerd heb op de reizen die ik heb gemaakt, is het wel dat er wel degelijk iets bestaat als een Europese cultuur, ondanks dat dat vaak ontkent wordt. En dat we als Europeanen, hoewel er zeker verschillen zijn, ook best wel op elkaar lijken en veel gemeen hebben. En dat als je in pak ‘em beet Mexico een pak ‘em beet Sloveen tegen komt, het makkelijker is om daarmee op één golflengte te komen dan met de meeste locals (hoe vriendelijk ze ook zijn).

Maar goed, dat is allemaal politiek geneuzel en misschien wat voor een later stukje, dat niet over muziek gaat.

Enjoy!

János Betkó heeft wel een suggestie voor het Europese volkslied, mocht het ooit zo ver komen.

Tagged with:
 

One Response to Voorbij de Vergetelheid (3) – Ancient Rites: Fatherland

  1. ABB says:

    Thanx broertje! Deze cd was ik inderdaad ook vergeten en hij is zeker de moeite waard om weer eens uit de kast te trekken 🙂
    …en wat hun gedachten verder dan wel of niet zijn, uiteindelijk gaat het toch om de muziek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.