Hehe, het werd tijd. De overheid gaat eindelijk weer haar eigen schoonmaakpersoneel in dienst nemen. Het is al sinds jaar en dag bekend dat personeel in de schoonmaaksector beroerd behandeld wordt. En dat dit ook bij de (semi)overheid het geval werd, toen de eigen schoonmakers ontslagen werden en het werk werd uitbesteed aan het bedrijfsleven. Gevolg: misstanden. Schoonmakers kregen te maken met zeer hoge werkdruk en werden niet langer doorbetaald bij ziekte.

Omdat de overheid toch geacht wordt het goede voorbeeld te geven, is het niet meer dan logisch de schoonmaak weer in eigen beheer te nemen.

Zou je denken. Maar nee hoor, niet volgens iedereen. Lees bijvoorbeeld wat Roel Bekker hierover te zeggen heeft. Hij is voormalig hoogleraar Arbeidsverhoudingen en secretaris-generaal (dus: de hoogste baas) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dus zou verstand moeten hebben van dat soort dingen.

‘Als je hoort waar de schoonmakers zich momenteel over beklagen, dan weet je precies waar het gaat knellen. Zo moeten ze bij wijze van spreken in 60 seconden een wc schoonmaken, terwijl daar eigenlijk 10 minuten voor nodig is. Ik ben bang dat de werknemers het idee hebben dat ze bij de overheid er wel 10 minuten over mogen doen. Maar dan ben je wel 10 keer minder efficiënt. …’

Ok… dus, het gaat knellen, omdat overheid mensen niet meer gaat dwingen om het werk waar ze eigenlijk tien minuten voor nodig hebben in zestig seconden te doen.* Ja, dat gaat verschrikkelijk mis, ik zie het. Fnuikend voor de efficiëntie.

Met dank aan dit soort grote denkers hebben mensen in de verpleging nog maar vijf minuten voor de verzorging van een bejaarde, als ze eigenlijk een half uur nodig hebben om  hem of haar goed te helpen en ook een praatje te kunnen maken. En hebben docenten vijfendertig leerlingen voor hun neus, inclusief drie stuks die eigenlijk speciale aandacht nodig hebben. Terwijl ze eigenlijk optimaal les kunnen geven aan een klas van twintig kinderen. Efficiënt!

Boze tongen zullen beweren dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het werk, en leidt tot gestreste en overspannen medewerkers. Maar dat is onzin. Een matig schoongemaakte wc is niet te kwantificeren in een prestatie-indicator, en bestaat dus niet. En overspannen medewerkers staan op een andere regel van de begroting, onder ‘arbeidsverzuim’. Die doen dus niets af aan de teruggebrachte loonkosten. En de maatschappelijke kosten zijn helemaal nergens terug te vinden. Daar hoeven we ons allemaal niets van aan te trekken.

Namens de samenleving: bedankt Roel Bekker en gelijkgestemden, voor de zegeningen die u over ons neer heeft doen dalen. Heel veel dank!

János Betkó laat het hier maar bij, omdat meer zeggen ten koste kan gaan van zijn reputatie als vrolijke, vriendelijke jongen.

*Meestal kregen schoonmakers overigens 90 seconden voor het schoonmaken van een wc. Waarbij ik me dan toch afvraag wanneer Roel Bekker voor het laatst zelf een wc heeft schoongemaakt, en hoe lang hij daar over deed.

Tagged with:
 

9 Responses to Efficiëntie

 1. Ilse says:

  Zelf tel ik mijn zegeningen met een werkplek waar we wél voldoende tijd hebben voor onze cliënten, maar ik heb veel plekken in de gehandicaptenzorg gezien waar het geen feestje is. Nog los van de 20 minuten die er soms gegeven worden voor uit bed halen, douchen, aankleden, toiletgang én eten voorzien van iemand die minder valide is, stikt het er van de slecht ingewerkte invallers (ik was er één van) en is de extra begeleiding die iemand zo nu en dan naast de doorsnee tijd nodig heeft vaak niet eens meegerekend in de tijd. Die waren dan bij lange na nog niet zo erg als de plekken waar ik in de media over hoor praten.

  Nu heb ik me eerder verdiept in het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een gewone werkvloer om daar resttaken over te nemen van het vaste personeel. Dit is efficiëntie ten top. De verzorgende in het bejaardentehuis hoeft zich niet meer druk te maken om waskarren, eten klaarzetten, drinken inschenken, kleren klaarleggen, mindervalide ouderen van a naar b brengen… want dat doet onze afstand tot de arbeidsmarkt-medemens! (die daarmee tegelijk een goede, zinvolle, leerzame, gelukkigmakende en goedkope daginvulling heeft, maar dat terzijde) Onze verzorgende heeft nu wél de tijd voor die terugrollende of afzakkende steunkous, of het omkleden van iemand die net zijn schone broek heeft volgeknoeid met yoghurt.

  Ik denk dat het tijd wordt dat we mensen met beperkingen, psychische problemen, verslavingsgeschiedenissen en langdurig werklozen in de tweede kamer en bestuurskamers neer moeten zetten. Dan gaan de knappe koppen hun tijdsberekeningen misschien wat zorgvuldiger uitvoeren.

 2. Alex says:

  Ik geloof dat de auteur van dit stuk het geschrevene van Roel Bakker verkeerd begrijpt. Zoals het geciteerde stukje op mij overkomt, is het “Maar dan ben je wel 10 keer minder efficiënt…” toch vooral ironisch bedoeld. Oftewel, het is vooral een waarschuwing dat het feit dat dat in de boeken komt als ‘minder efficiënt’ ervoor zorgt dat er dus níet meer tijd gegeven zal worden — dus dat die werknemers die hopen op redelijke tijdsindicaties bedrogen uit zullen komen.

  • Janos Betko says:

   Dag Alex, zou kunnen hoor, ik hoop dat hij ironisch is.

   Maar in een ander (uitgebreider) stuk zegt hij: ‘Het aannemen van schoonmakers is een politieke keuze en niet een vanuit de bedrijfsvoering. Het is een slechte ontwikkeling, het werk wordt er alleen maar inefficiënt van.’

   Het citaat dat ik in bovenstaand stuk gebruik wordt afgesloten met ‘Maar dan ben je wel 10 keer minder efficiënt. De schoonmaak wordt dus veel duurder, dat is onvermijdelijk.’

   Ik lees er geen ironie in, helaas, ik lees dat hij echt vindt dat het minder efficiënt wordt, en betreurt dat het schoonmaakwerk daarmee duurder wordt.

   http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-carriere/nieuws/inbesteden-schoonmaak-duur-en-inefficient.9465012.lynkx

 3. Arno says:

  Ondanks dat ik het ermee eens ben dat het gewoon haalbaar en fatsoenlijk geregeld moet zijn, lijkt het me overduidelijk dat (bijvoorbeeld) schoonmaak hiermee een stuk duurder zal worden. Dat moet natuurlijk wel geadresseerd worden, de tijden van oneindig geld liggen wel definitief achter ons namelijk.

  Als het nu alleen ging om de schoonmaak was het prima, maar ik ben bang dat er heel wat sectoren zijn waarin ze wel wat meer uurtjes willen om hun werk goed en volledig uit te voeren. Hoe gaan we met die berekening om?

 4. Ture says:

  90 seconden?? Je spuit dat blauwe spul onder de rand, laat het tien seconden intrekken, en je spoelt door. Hoppa, ik kan 3 wc’s schoonmaken in de tijd dat jij er 1 moet doen! “Ja maar die aangekoekte stront dan??”. Staand plassen, beetje druk bijzetten, en wat attenter mikken. Zo houden we samen het porceleijn schoon.

 5. Arno says:

  Hmm.. en die haartjes en brokjes op de potrand dan? Ook wegpissen? En hoe doe je dat in het damestoilet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.