Drie jaar geleden werd op Vrij-Zinnig.nl al geconstateerd: “Facebook is de kroeg waar al je vrienden zijn, maar waar het bier naar pis smaakt en de muziek slecht is”, en toch is er relatief weinig veranderd in het sociale medialandschap. Hyves is eindelijk overleden en Google+ lijkt niet te zijn doorgebroken. We zitten met z’n allen nog steeds op Facebook. Waarom gaan we toch zo graag naar die kroeg waar het bier naar pis smaakt?

Facebookgebruikers kregen de vervloekte “timeline” door de strot geduwd, moesten met tegenzin een aparte brutale Facebook Messenger-app op hun telefoon installeren en vanaf 1 januari 30 januari gaan we massaal akkoord met de nieuwe privacyvoorwaarden onder het mom: take it or leave it. Aanvankelijk was de reactie van Facebook na kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP): “Volgens het bedrijf hebben gebruikers dan meer dan 30 dagen de tijd gehad om te bepalen of ze gebruik willen blijven maken van Facebook.”. Ik vind het bijzonder dat zulk “wie zwijgt stemt toe” beleid überhaupt toegestaan is, want de profielfoto’s die Facebook bij advertenties gebruikt zijn vaak onder oude voorwaarden geüpload (in het midden latend of dat t/m 31 december 2014 was, of al ergens in 2012) .

Wat doe ik er dan nog? Waarom zit Vrij-Zinnig nog op Facebook? Nou, niet om de smaak van het bier, maar om onze vrienden die in dezelfde val gevangen zitten.

Hoeveel makkelijker was het toen ik van het puberale juupke_teh_l33th4x0r@hotmail.com e-mail adres af wilde. Je kon je eenvoudig je adresbestand exporteren en importeren en had bovendien de vrijheid om een nieuwe server (gmail.com, xs4all.nl, live.com, etc.) te gebruiken voor mailverkeer met al je oude contacten. De één doet dit liever vanuit zijn (vrij te kiezen) browser (Firefox, Internet Explorer, Chromium, etc.), de ander gebruikt weer liever een los programma op zijn computer of telefoon (Thunderbird, Outlook, Evolution, de Gmail app, etc.). Er zijn twee redenen waarom dit mogelijk is. Ten eerste, omdat e-mail een Open Standaard is: een protocol waarvan de specificaties vrij beschikbaar zijn en dat zonder afdracht van licentiekosten kan worden gebruikt. Daarnaast is e-mail een zogenaamd “gedistribueerd” systeem: verschillende servers kunnen probleemloos met elkaar communiceren. Er zijn geen Gmail en Hotmail eilandjes; iedereen mailt met iedereen.

Het protocol van Facebook (niet te verwarren met beschikbare API‘s) is gesloten. Daardoor is het voor derden niet toegestaan om een volwaardige eigen Facebook of Facebook-Messenger applicatie te ontwikkelen. Je bent gebonden aan de webbrowser-versie op Facebook.com, of de mobiele apps van Zuckerberg en de zijnen. Communiceren met gebruikers van een andere dienst dan Facebook.com kun je op je buik schrijven.

Overstappen naar alternatieve netwerken als Google+, Twitter, Ello of Seen.is zou alleen maar een verplaatsing van het probleem zijn. Een nieuw beperkend schilletje om het oude probleem van de vendor lock-in: de gebruiker is afhankelijk van een enkele leverancier.

En dat hoeft niet.

Er zijn namelijk ook prima alternatieven voor bovenstaande diensten, die zowel Open Standaard als gedistribueerd zijn. De grootste is waarschijnlijk diaspora*. De servers worden bij diaspora* “Pods” genoemd, dit zijn de equivalenten van wat Gmail.com en Hotmail.com bij e-mail zijn. Analoog is iedereen – net als bij e-mail – vrij er één te kiezen om met alle anderen te kunnen communiceren. Een handige gebruiker kan zelfs een eigen Pod installeren! Net zoals er talloze e-mail programma’s zijn kunnen ontwikkelaars hun eigen computerprogramma’s en apps ontwikkelen voor diaspora*.

Lieve vrienden en familie, beste lezers van Vrij-Zinnig.nl: willen we echt een toekomstbestendige revolutie doorzetten op de social media, waar gebruikers de macht hebben, zoek dan een diaspora* pod uit www.podupti.me, bijvoorbeeld diasp.eu of diasp.org, en maak een account aan.

Nu moeten we alleen nog zorgen dat onze vrienden naar die kroeg komen waar het bier niet naar pis smaakt.

 

Afbeelding door 2wenty. Artthings at English Wikipedia (Original) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

5 Responses to Digital upgrade: Waarom stoppen met Facebook, en wat dan?

  1. RDash says:

    Ik ben zelf de podmin van diasp.net en uiteraard is het een mooi systeem. Ben er blij dat artikelen zoals deze einderlijk de lucht in gaan. Top artikel!

  2. arjanis says:

    Ok vrijzinnig op een ander netwerk, maar waarom is er nog geen like-knop voor diaspora* dan?

  3. Marco says:

    Kom maar met een oplossing voor game-progress opslag. Als ik zou kunnen zou ik vandaag nog mijn Facebook account opzeggen. Maar heb het nodig voor unified login op de IOS en Android apparaten als ik een spelletje op een ander device wil verder spelen. Als daar niet voor nodig was was het allang Facebook bye bye geweest. (en zou ken ik er nog min. 10 die alleen hiervoor Facebook hebben)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.