"Wat eeeeeenig!"Deze week verdedigt Jeanine Hennis-Plasschaert de Defensiebegroting in de Kamer. Er wordt 1 miljard bezuinigd op ‘onze jongens’ en missies als Uruzgan kunnen voortaan niet meer.

Rob de Wijk, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies is verbolgen: “Als je hier de komende jaren mee door blijft gaan, kun je de boel net zo goed helemaal opdoeken.” Opdoeken? Denk eens aan de mogelijkheden! De tanks waren al verkocht, maar volgende week mag u allemaal een gasmasker komen uitzoeken bij de kerstveiling van het Korps Mariniers. De vrijgekomen barakken worden studentenhuizen en vliegbasis Volkel zal door Hennie van der Most omgetoverd worden in een mega-tennishal.

De politica kreeg van de Kamer meer tijd om zich in haar departement te verdiepen, maar wist op haar eerste werkdag al te melden dat er niet bezuinigd ging worden op troepen. Fijn, ik was al bang dat de krijgsmacht het grote broertje van de gemeentelijke plantsoenendienst zou worden. Ze gaan van scheuren in een verre zandbak naar scheuren dichten met zandzakken.  Het is overigens wel raar dat het concept ‘Melkertbaan’ nu pas tot de VVD doordringt, het was vast van pas gekomen toen er in de kunsten gesnoeid werd. Ach, dan komen die MBO’ers tenminste aan de bak.

Hennis heeft een panacee gevonden dat de gaten in de afgeslankte schietvereniging dicht: internationale samenwerking. De ambtelijke memo dat we al sinds 1995 een Duits-Nederlands legerkorps hebben en de marine delen met België is zeker onderdeel van het verlengde inwerktraject dat Hennis nog moet volgen. Er is pas één straaljager gedeeld met het buitenland, maar het geworstel met de JSF maakt dit onderdeel dan ook weinig aantrekkelijk. Zelfs de commando’s klinken Vlaams. Wordt Hennis binnen kort geslachtofferd?

 

Willem de Kleijne heeft geen hekel aan Jeanine maar heeft z’n oog laten vallen op zo’n kekke Bushmaster.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.