Eens in de zoveel tijd verschijnt er in een dag- of weekblad een column met daarin de boodschap dat homo’s zich minder moeten aanstellen. Eens normaal moeten doen. Zeer recentelijk verscheen zo’n bijdrage in de Telegraaf. De auteur van dienst, Jos van Noord, roept homo’s op uit de etalage te stappen en zich minder extravagant te gedragen. Van Noord denkt dat homo’s heus geaccepteerd worden als ze maar normaal doen. Wellicht heeft hij gelijk en reageert een deel van de samenleving uitgesproken negatief op twee zoenende vrouwen of een man in een netpanty en op pumps. Maar moet daaruit de conclusie getrokken worden dat LHBT’s zich maar moeten aanpassen? Nee, want diversiteit is mooi en mensen die dat zichtbaar maken zouden als helden op een sokkel moeten worden gehesen. Zonder gekkigheid: het is toch van de zotte dat twee mannen of twee vrouwen die hand in hand over straat gaan in sommige wijken vrijheidsstrijders zijn geworden. Iedereen moet altijd zijn liefde voor een ander kunnen tonen en niet bang zijn voor spreekkoren of erger.

De anti-boodschap hoor je niet alleen terug in de bijdrage van Jos van Noord. Steeds vaker roepen mensen (ook, met name jonge, homo’s) clubs als het COC op om normaliteit in plaats van diversiteit na te streven. Homo’s zouden het zogezegd wel lekker vinden om anders te zijn en zich daarom blijven afzetten tegen de samenleving met afnemende acceptatie tot gevolg. Grote flauwekul! Omdat homo’s, lesbo’s, bi’s en transen anders zijn, worden zij gepest op school, durven ze op hun werk en in het woonzorgcentrum zichzelf niet te zijn en denken ze wel twee keer na of ze hand in hand met hun geliefde over straat gaan. Ik ben een sterk voorstander van positieve en vrolijke emancipatie, maar soms moeten mensen wakker geslagen worden met zorgwekkende feiten. Zichtbaarheid is van groot belang voor acceptatie. Dat kan door als voorlichter naar een klas te gaan of door op een boot te gaan staan ten overstaan van honderdduizenden toeschouwers.

Van Noord maakt het helemaal bont in zijn kritiek op het actieplan van de KNVB, waarin ideeën worden opgesomd om de positie van LHBT voetballers te verbeteren. De homoseksuele sportman zou de kudde (dat zullen supporters of medespelers zijn) geen kans moeten geven hem te vernederen. Met andere woorden: niet optreden tegen de lomperiken op de tribune, maar sporters aanraden om niet zichzelf te zijn. Leef in een leugen, dan heb je geen last van hatelijke opmerkingen.

De emancipatie en acceptatie van LHBT’s staat niet onder druk als mensen zich zelf zijn (hoe extravagant ook). Want daar gaat het juist om. De emancipatie en acceptatie staat pas onder druk als mensen als Jos van Noord losgaan op zogenaamde etalagehomo’s. Zij breken vakkundig af wat door de LHBT-beweging wordt opgebouwd: het idee dat diversiteit waardevol is. Homo’s moeten lekker zelf weten of ze met hun vriend op de bank een film willen kijken of in een roze bontjas het uitgaansleven induiken.

7 Responses to Doe zelf normaal

 1. jasper s says:

  Eh tja als je in gekko pakjes paradeer t en ver de amstersdams grachten vaart. Dan heb ik bewondering voor het statement.
  Maar eh normaal nee dat kan ik dat volk in profiliering niet noemen. Al heb ik totaaal geen bezwaar tegen dergelijke demonstratie.

  En ja inderdaad iedereen die hand in hand loopt moet gewoon met rust gelaten worden. Of het nou jip en janneke jip en klaas jip en piet of janneke en jannek e zijn. Niks and de hand.

  • Herman says:

   Normaal ligt maar aan wat de norm is. De afgelopen jaren is de bandbreedte van wat normaal wordt gevonden volgens mij wel flink afgenomen. De maatschappij lijkt steeds striktere eisen te stellen aan wat geaccepteerd wordt, niet alleen als het gaat om lgbt-issues, maar ook bijvoorbeeld waar het gaat om de multiculturele samenleving. Ik kan me voorstellen dat ook homoseksuelen daar last van hebben.

 2. Lisa Westerveld says:

  Ben het volledig met je eens dat het open staan voor diversiteit vanzelfsprekend moet zijn in een samenleving. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar als we dat doortrekken is het niet zo’n heel vanzelfsprekend onderwerp. Tegen mensen die zich opvallend kleden of zich opvallend gedragen zijn namelijk altijd vooroordelen. Daarmee wil ik het absoluut niet goedpraten, maar ik denk dat de intolerantie houding die je hierboven schetst niet enkel geldt voor LHBT’s, maar voor veel groepen/personen.

  • Joris Blaauw says:

   Natuurlijk Lisa, daar heb je helemaal gelijk in. Het punt is echter dat mensen impliceren dat homo’s de afnemende tolerantie aan zichzelf te danken hebben. Moeten ze maar normaal doen…

   Het gevaar van die redenering is dat je het probleem verplaatst. We hoeven niet de homofoben aan te pakken, maar de nichten in hun leren pakjes op boten. Men ontkent daarmee de diversiteit die bestaat binnen de groep LHBT’s.

   Niet sec de afnemende tolerantie is het probleem, maar de opvatting dat als extravagante LHBT’s ‘normaal’ doen acceptatie heus komt…

 3. Arno says:

  Vooropgesteld: in het ideale geval kan iedereen zich volledig uiten hoe hij of zij maar wil. Helaas leven we in een samenleving waarin dit echter niet altijd geaccepteerd wordt. Ik ben het helemaal met Joris eens dat eigenlijk de mensen met een middeleeuwse instelling moeten worden aangepakt, maar dat blijkt lastig. Dan is de pragmatische oplossing (minder opvallen) dan wel niet ideaal maar misschien soms wel verstandig.
  Echter heb ik inderdaad het idee dat van Noord hierin doorslaat: er is een verschil tussen een heel leven in de kast, en even elkaars handen loslaten als je tussen een groep scooters door moet lopen.

 4. Hwb says:

  Van Noord beschrijft overigens vooral de reacties die een oproep heeft gehad. Nu wil ik best geloven dat er op allerlei manieren selectief geshopt is, maar er worden hier opvattingen aan Van Noord toegeschreven, waarbij dat op basis van het stuk echt niet kan.

  Los daarvan, tuurlijk gaat acceptatie van homo’s niet toenemen als de ‘etalagehomo’ verdwijnt. Wel zal mogelijk de afkeer hier en daar afnemen, omdat het dominante beeld van veel mensen toch dat van de ‘etalagehomo’ is en zij weinig ophebben met het overdreven, extravagante gedrag (daarbij daat het meer om dat type gedrag dan om het homo-zijn volgens mij).
  Maar veel homo’s die gewoon hun leven leiden en niet provocatief, extravagant of overdreven zijn, hebben ook last van een gebrek aan acceptatie. Als het probleem er alleen/vooral is door de ‘etalagehomo’, zouden de ‘reguliere’ homo’s er geen last van moeten hebben.

  • Joris Blaauw says:

   Ik ben het niet met je eens dat je uitingen niet aan Van Noord kunt toeschrijven. Wellicht niet in letterlijk zin, maar hij gebruikt deze citaten ter ondersteuning van zijn eigen verhaal.

   Voor de rest kan ik het alleen maar met je eens zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.