Zelfs een blinde zonder veel politiek gevoel kon op de avond van de verkiezingsuitslagen het leenstelsel zien aankomen. Niet alleen hadden alle voorstanders van het leenstelsel met uitzondering van GroenLinks een forse winst geboekt, het enige realistische kabinet had een paarse kleur. Waar voor de formatie van het eerste Paarse kabinet onder leiding van Wim Kok de verkiezingsprogramma’s van VVD en PvdA elkaar nog tegenspraken op het gebied van hoger onderwijs, was dat deze keer niet het geval. In tijden waarin elke grote partij naar het midden trekt op zoek naar kiezers is dat overigens niet vreemd.

Je hoeft ook geen politiek genie te zijn om te kunnen bevroeden dat het hoger onderwijs op dag 1 van de formatie snel werd afgehandeld. De toekomst van de langstudeerboete vereiste immers een snel besluit en over een beleidsvoornemen waar beide partijen het over eens zijn is immers snel te beslissen.

Tot zover niets bijzonders om over te bloggen. Totdat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageerde. Natuurlijk, ook de LSBv danste van harte mee in de hosannastemming die bij de presentatie van het deelakkoord ontstond onder duizenden studenten. De langstudeerboete, de duivelse kwelling waar ze zolang tegen streed, was eindelijk van tafel en daarvoor verdiende ze een compliment. Iedereen zag echter dat het einde van de langstudeerboete een zoethoudertje was om niet veel later het sociaal leenstelsel te presenteren.

Het is daarom zo verrassend dat toen uitlekte dat aan tafel bij Bos en Kamp handtekeningen onder een leenstelsel voor studenten werden gezet de LSVb ineens op zijn achterste benen stond. Ik geloof niet dat het politieke benul van de kakelverse bestuurders zo miniem is dat ze daadwerkelijk in de overtuiging waren dat het in de formatie zou blijven bij het afschaffen van de langstudeerboete. Waar komt dan de ‘superwoedende’ reactie van de LSVb vandaan? Waarom verweten de studentvertegenwoordigers de PvdA en de VVD ‘sluw spel’ en het maken van ‘mooie sier’?

Ik denk dat de LSVb door een uitstekend staaltje politiek spel is klemgezet en daarom als een wilde in het rond is gaan slaan. Bij de afschaffing van de langstudeerboete werd een sociaal leenstelsel niet gebruikt als financiële dekking en paste enkel een positieve reactie als vertegenwoordiger van studenten. Toen enkele dagen later uitlekte dat de basisbeurs vervangen zou worden door een lening stond men vast. Duizenden studenten hadden met de afschaffing van de langstudeerboete hun scalp al binnen en waren druk bezig feestjes te plannen. Bovendien wisten alle studenten sinds 12 september al dat ze in de toekomst zouden moeten gaan lenen en konden de student-vertegenwoordigers zich dus ook niet beroepen op de verbazing van hun achterban. Beseffend dat het de enige manier was om de krantenkoppen te bereiken haalde men wat in modder gedrenkte superlatieven boven.

Het is pijnlijk dat er in een discussie die al een decennium wordt gevoerd en waarvan de uitkomst al een paar jaar duidelijk is zo ongelooflijk hard werd gereageerd. Er is zowel politiek als onder studenten een redelijk draagvlak voor een leenstelsel. Desondanks moge duidelijk zijn dat een leenstelsel overduidelijk een verslechtering van de financiële situatie van iedere student inhoudt. Inhoudelijk zijn er behoorlijk goede argumenten om de basisbeurs te behouden en om er in ieder geval op toe te zien dat het leenstelsel daadwerkelijk sociaal is. Door nauwelijks een woord vuil te maken aan de inhoud en enkel met modder en grote woorden te gooien bewijst de LSVb studenten geen goede dienst.

Deze blog is eerder gepubliceerd op Foliaweb.nl

Tagged with:
 

7 Responses to ‘Superwoedend’

 1. Joris Blaauw says:

  Goed dat deze bijdrage ook op vrij-zinnig staat. Dat velen het lezen en beseffen hoe vreemd er is gehandeld door de LSVb.

 2. […] ‘Superwoedend’ by Henk on 19 Oct 2012 • 16:20 Eerder gepubliceerd bij FoliaWeb en overgenomen door Vrij-Zinnig. […]

 3. jasper s says:

  Onzin. Als de iemand mijn huur verviervoudigd ben ik ook kwaad. Of hij het nou 10 eerst in zijn programma had gezet of niet. De LSVB heeft er nooit mee ingestemd. En als men een dolk in de rug had verwacht is dat geen rede om minder kwaad te zijn.
  Er wordt duizend(en) euros per student per jaar bezuinigd vermoedelijk. En men mag niet kwaad zijn omdat de politiek het keurig in zijn programma had staan. Daar wordt hte niet ineens een eerlijke maatregel van.
  Sterker het zou schandelig zijn als de LSVB nu zijn smoel zou houden wanneer de studenten zo´n strop krijgen. En daarbij was men voor 12 daar ook al boos over bij die programmas.

 4. Marcel says:

  Ik geef toe, ik sta hier een beetje partijdig in, maar begrijp ik nu goed dat je voornaamste punt is dat je het niet eens bent met de manier waarop de LSVb media-aandacht probeert te krijgen voor haar standpunt?

 5. Stijn says:

  Ik vraag mij of de auteur bekend is met het takenpakket van een vakbond. Als het ik het goed heb dan komt dat voornamelijk neer op het verdedigen van de belangen van de huidige en toekomstige generatie studerenden. Het zou dan toch van de zotte zijn als een studentenvakbond niet verontwaardigd zou reageren op het moment dat een leenstelsel uit de hoge hoed wordt getoverd?!

  Dat iedereen al van mijlenver zag aankomen dat het leenstelsel er in gefietst zou worden wil nog niet zeggen dat de LSVb op het gewraakte moment maar eens netjes moest gaan zitten om pootjes te geven. Natuurlijk maak je dan lawaai en laat je je tanden zien. Ook als je weet dat het op dat moment zelf niets uithaalt. Dat onder druk alles vloeibaar wordt heeft de ophef rondom de langstudeerdersboete wel bewezen. Vreemde redenatie.

 6. Eduard says:

  Ik vraag me na het lezen van dit stuk zeer af hoe de auteur zou reageren. Natuurlijk was dit te zien aankomen, maar dan nog lijkt me het geven van een reactie a la ‘vervelend maar het is niet anders’ niet een al te sterke onderhandelingspositie te geven. Daarnaast is het logisch dat er onder huidige studenten minder weerstand is tegen een leenstelsel omdat het hen immers niet raakt (wat dat betreft heeft het kabinet geleerd van de langstudeerboete).

  En tja, natuurlijk had de LSVb kunnen reageren op het afschaffen van de langstudeerboete met een verhaal dat er nu ook geen leenstelsel mag komen maar dan was de reactie waarschijnlijk als ‘zuur’ beschouwd. Het is ook eigenlijk nooit goed… 😉

 7. jasper s says:

  Ja waarom is dit stuk eigenlijk niet geschreven na het afschaffen van de Lboete. Als het geen verassing is hoef je zelf ook niet met wijsheid achteraf te komen dunkt me.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.