Door Rob van Kan

Ik wil jullie voorstellen aan Mario*. Mario is een Amerikaan die ik al jaren ken via een forum voor modelbouwers. Hij is net over de zestig en heeft zijn leven lang eerlijk gewerkt. Een leven waarin niet altijd alles goed is gegaan, maar Mario sloeg zich er doorheen. Ik zal jullie de details besparen, maar Mario moet wellicht zijn eigen dochter uit de ouderlijke macht laten ontzetten. Dat u de stress waar deze man mee worstelt, een beetje begrijpt.

Het afgelopen weekend kreeg Mario voor de tweede keer in vier jaar een hartaanval. Ik laat hem even zelf aan het woord. Hij beschrijft hoe hij pakken vlees – zeg maar kiloknallers van de WalMart – in stukken verdeelt, verpakt en in zijn vriezer legt:

45 minutes later I’m done. And I mean DONE. I’m sweating like a pig, I can’t catch my breath, my chest is tight as hell. I’ve only been standing and bagging meat. Big fucking deal! But I realize I’m having a minor heart attack. I grab a couple of aspirin and sit down. C. finally notices I’m not looking good. I manage to convince her not to call 911. What for? I can’t afford more medical bills and I’m not about to lose the house to the creditors and if it’s a bad heart attack it could cost me a million or more. Fuck it, I’d rather die. About an hour later the pains are gone and I’m feeling a lot better.

Een kennis van Mario heeft een verzekering die 80% van de kosten dekt. En die kreeg een rekening van 138.000 dollar van het ziekenhuis voor een behandeling aan drie hartslagaders, plus $6.000 voor tests, en dat is exclusief de nazorg. Mario zou dat al niet eens kunnen betalen, laat staan het volle pond dat hij als onverzekerde zou moeten ophoesten.

Er zijn ziekenhuizen in de VS die je ook behandelen als je geen geld hebt en forumleden uit andere staten bieden Mario nu aan om hem in huis te nemen zodat hij naar zo’n ziekenhuis kan gaan.

En dat heet vrije-marktliberalisme. Dat is wat “de markt” wil – de markt die Griekenland naar de kelder heeft gejaagd, die in Italië een ondemocratisch “zakenkabinet” heeft geforceerd, die markt die ondanks de waanzinnig slechte prestaties van rechtsliberale partijen op economisch gebied (Rutte, Berlusconi, Sarkozy) tòch weer gaat dalen als een linkse partij straks de grootste wordt. De markt is geen neutrale factor in het politieke veld, maar een machtsblok van rechtse vrije-marktkrachten die alle sociaal beleid om zeep wil helpen door middel van privatisering, met als argument het in de praktijk (NS en PostNL om er twee te noemen) al lang ontkrachte riedeltje dat de markt alles goedkoper en efficiënter kan en als doel meer vrijheid voor zichzelf. Hoe veel die vije markt om werkelijke vrijheid geeft, mag blijken uit hun innige liefdesverhouding met communistisch China.

Over dertig jaar zit ook u op de bank na te hijgen met een handje aspirines en een partner die 112 wil bellen. De vraag is of er dan nog mensen zijn die in de buurt van ziekenhuizen wonen waar ze je ook zonder credit card wel willen helpen. Want waar zouden die ziekenhuizen moeten staan?

* Mario is een pseudonym


Dit stuk verscheen eerder op Robs weblog: The Edge Of Europe

Tagged with:
 

9 Responses to “Fuck it, I’d rather die”

 1. Anand says:

  Bijzonder mooie column. Complimenten aan de auteur.

 2. Arno says:

  Zeer treurig, maar totaal irrelevant in Nederland. Godzijdank hebben wij een ander systeem en zelfs de meest rechts denkende personen in NL zullen nooit voor zo’n absurd systeem zijn. Dat een verzekeringsmaatschappij je kan verplichten naar een bepaald ziekenhuis te gaan is wel iets heel anders dan dat je 20% van de kosten (of meer) zelf moet betalen.

  Dat ze in Amerika zo fanatiek tegen overheidsinvloed zijn dat ze liever dit systeem hebben en hun armen laten verrotten, moeten ze daar zelf weten, maar daar is hier echt helemaal niemand voorstander van.

  • Herman says:

   Eens dat het hier niet zo gek is als in de VS, maar ook hier is de situatie zorgelijk. Ook plannen als de eigen bijdrage verhogen naar 480 euro kunnen lijden tot zorgmijdend gedrag. Dan doel ik niet eens op de allerarmsten in de samenleving. Hoogstwaarschijnlijk zal daar een compensatieregeling voor in het leven worden geroepen. De zorgmijders gaan eerder de mensen zijn die net niet genoeg verdienen om zich niet druk te hoeven maken om 480 euro, maar te veel verdienen om onder de compensatieregeling te vallen.

   Bovendien is dit stuk een aardig voorbeeld van hoe vermarkting vaak tot een verarming en een verschraling van de samenleving leidt.

 3. Jelle Veraa says:

  Op verzoek van dhr Janos mijn commentaar ook hier 😉

  ——

  Tja, maar hier wordt er wel weer eens zoals vaker voorbij gegaan aan:

  1) Als iedereen de hulp zou moeten krijgen die hij nodig had de wachtrijen enorm zouden moeten worden. Als er plek zat was zou het ook niet zo duur zijn, als de behandeling niet zo veel kost zou er via de marktwerking een ziekenhuis komen die het goedkoper aanbiedt (kartelvorming mag niet in de vrije markt – daar moet de overheid op toezing)

  2) Mensen nou eenmaal dood gaan.

  Dit neemt niet weg dat de staat van Amerikaanse systeem raar is & we inderdaad bepaalde zaken zoals de gezondheidszorg zo moeten regelen dat het enigszins gelijk verdeeld wordt. Echter vind ik het onzin dat het liberalisme hier de boosdoener zou zijn. Overigens is het versturen van poststukken inderdaad goedkoper geworden (voor bedrijven vooral) & krijgt de NS allicht over enkele decennia ook gewoon concurrentie dus ik zie het probleem niet helemaal 🙂

  Wat ik vooral mis aan dit stuk is hoe het dan wel moet, allicht heeft de schrijver goede argumenten waarom iets anders beter is maar die worden niet ter tafel gebracht.

  • J. says:

   @Jelle Veraa:
   “Als iedereen de hulp zou moeten krijgen die hij nodig had de wachtrijen enorm zouden moeten worden.”
   Volgens mij krijgt iedereen in Nederland die hartklachten heeft zoals in bovenstaand stuk gewoon de zorg die nodig is; ik vraag me af of die vlieger opgaat.
   “zou er via de marktwerking een ziekenhuis komen die het goedkoper aanbiedt”
   Hoe komt het dan dat je je in de VS blauw betaald aan een zorgverzekering, terwijl het hier met minder marktwerking voor minder geld wel lukt?

   “Mensen nou eenmaal dood gaan.”
   Ik snap deze opmerking uberhuapt niet. Wat? Hoezo? Het gaat er toch om dat meneer Mario in landen waar het beter geregeld is wel zorg had gekregen. De auteur van het stuk stelt vervolgens dat dat veel te maken heeft met de doorgeschoten marktwerking in de VS.

   Met het feit dat iedereen doodgaat kun je alle problemen wel weg redeneren. In Afrika verhongeren mensen en er is een aidsprobleem. Achja, mensen gaan nu eenmaal dood. Oorlogen in de wereld. Ach ja, mensen gaan dood. Overvolle verzorgingstehuizen in Nederland, achja, mensen gaan dood.

  • Herman says:

   “Echter vind ik het onzin dat het liberalisme hier de boosdoener zou zijn.”

   Wat jij beschrijft over een gelijke verdeling is nou juist in strijd met de hele geest van het vrije marktliberalisme. Volgens de wetten van de markt worden dingen niet gelijk verdeeld, maar naar wat mensen kunnen betalen. Dus het liberalisme is wel een oorzaak van ongelijke verdeling.

   “Overigens is het versturen van poststukken inderdaad goedkoper geworden (voor bedrijven vooral) & krijgt de NS allicht over enkele decennia ook gewoon concurrentie dus ik zie het probleem niet helemaal.”

   Maar ten koste van wie? De postbodes worden de dupe en kunnen niet meer op een normale manier rondkomen. De prijs voor die liberalisering van de postmarkt wordt dus wel betaald.

 4. Ilse says:

  Goed stuk. Nu is het natuurlijk wel zo dat medische zorg (onnodig?) duur is, alleen al vanwege het materiaal dat er gebruikt wordt. Neem twee exact dezelfde materialen/hulpstukken/gereedschappen/name it en zet voor het ene ‘medisch’ en de prijs vermenigvuldigd direct met minimaal een factor tien. Nu heeft dat natuurlijk allemaal te maken met de talloze keuringen die er op zitten en dergelijke en ik heb er onvoldoende zicht op of en zo ja waar er daarop dan bespaard kan worden, maar het lijkt me dat de markt hier door het web van regeltjes weinig aan af kan snoepen. Daarbij vraag ik me af hoe hard het hier in Nederland zal gaan met de veramerikanisering van de zorg.

 5. Robin says:

  Grappig hoe weer de markt de schuld gegeven wordt van alles. Griekenland naar de kelder gejaagd? Juist dat was de markt… En in italie? Een land dat.. wat? 60 verkiezingen na de oorlog heeft gehad. Ik denk dat een “ondemocratisch” zakenkabinet geen ramp is, en zeker niet geforceerd door de markt.

  En natuurlijk ook weer subjectief. Want er worden nu voorbeelden gegeven van “slechte” rechtse regeringen (Sarkozy hoort daar dus helemaal niet tussen, zeker niet nu die dramatische Hollande het gaat overnemen. Nu zal het alleen maar slechter gaan).Ook vergeten we dan voor het gemak duitsland dat een rechtse regering heeft, of de linkse regeringen die UK, spanje en griekenland hadden. 🙂

  En ach een sneer weer naar privatisatie. De postmarkt, daar zit zeker het probleem niet. Dat gaat idd beter nu het geprivatiseerd is. NS is een drama dat klopt. En dat is een fout geweest. Maar dat wil niet zeggen vanwege 1 voorbeeld dat dan hele vrije markt ideologie maar niet klopt (natuurlijk wel lekker opportunistisch om dat te roepen).

  En dan ten slot over China. Tja, ik ben er altijd voor om te blijven praten en blijven omgaan met landen, dan kun je tenminste iets bereiken. En china communistisch noemen.. in naam misschien (ook weer lekker opportunistisch, het is communistisch als het je uitkomt). In de praktijk is er nog weinig communistisch aan het land, alleen misschien de politieke structuur.

 6. Michiel says:

  Ik wil wel even aankaarten dat, ondanks dat meneer hier geen zorg kreeg, meneer nog wel leeft, en hij daarmee zichzelf en de samenleving toch de nodige tijd, moeite en geld bespaart heeft!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.