In online discussies over Oost-Europeanen laten Wilders’ critici haar steevast de revue passeren: de Hongaarse echtgenote van Wilders. Ook mijn collega’s verwerkten haar, tot mijn teleurstelling, in de poll van 22 februari op deze website. Dat Wilders haar – terecht – niet in verband brengt met de verwerpelijke PVV-Polen-verklikservice maakt hem nog niet hypocriet. Ik roemde verstokte roker Ab Klink destijds juist vanwege de invoering van zijn slagvaardige rookverbod. Het liefst had ik mw. Wilders ook buiten deze blog gehouden, maar toen zelfs Ramsey Nasr op zaterdag 24 maart haar paspoort in zijn opiniestuk in NRC Handelsblad besprak was voor mij de maat vol: houd de vrouw van Wilders erbuiten!

De vrouw van Wilders neemt geen deel aan de discussie en verdient, zoals iedereen, haar privacy. Dat zij toevallig een relatie heeft met de PVV leider maakt haar nog nergens schuldig aan. In dit land is het gelukkig toegestaan om een relatie te onderhouden met politici, zonder daarmee zelf voor de spotlights te kiezen. Van een “er zelf voor kiezen” is geen sprake. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot een machtig persoon, en sommigen worden verliefd op iemand ondanks de publieke status. In haar geval tasten we in het duister.

Eigenlijk vind ik dat heel erg mooi, dat ook de vrouw van misschien wel de meest gehate persoon in Nederland haar privacy redelijk weet te waarborgen. Dat gun ik haar en haar man, tot wiens achterban ik zeker niet behoor, ook. Dat politici en hun partners, wier verderfelijke uitspraken enkele extremisten niet bevalt, reeds in een isolement tussen beveiligers moeten leven is al droevig genoeg.

De referenties naar Wilders’ echtgenote zijn ook helemaal nergens voor nodig. Zijn flinterdunne frustratie-argumentatie behoeft geen verwijzingen naar zijn persoonlijke levenssfeer om ze door te prikken. Iemand die verwijzingingen naar andermans partner, sekse, naam, geaardheid, familie of uiterlijk inzet om een punt te maken diskwalificeert daarmee vooral zichzelf.

(dit stuk verscheen eerder op Radboudnet, het interne nieuwsplatform van de Radboud Universiteit)

21 Responses to Houd de vrouw van Wilders erbuiten

 1. jasper van Sprundel says:

  Tja ik betrek haar er ook zo min mogelijk bij.
  Echter die foto klopt volgens mij ook niet als je eerlijk wil discusieren.

  En de vraag is wel waar Wilders mee bezig is tegenover Oost Europa. Als hij ment voorop te moeten lopen in het stichten van een meldpunt. Daar hoef je toch geen miss hungary voor te hebben.

  • Wat voor foto plak je bij zo’n bericht? In ieder geval *NIET* de vrouw van Wilders zelf lijkt me zo (zie ook de tekst als je met je muis boven de afbeelding zweeft). Ik word vrolijk van miss Hongarije dus plaats ik miss Hongarij erbij.

 2. Tijl says:

  Normaal zou ik zeggen, fair game.

  Weliswaar niet zij zelf, maar toch wel zijn relatie met haar. Iemand die loopt te zeuren over teveel buitenlanders en er dan doodleuk eentje voor zichzelf uitzoekt, dat blijft toch hypocriet. Een roker die het roken verbied, dat is juist het omgedraaide, als Wilders zou zeggen dat ie buitenlanders maar vies vindt, maar voor de rest iedereen maar gewoon met ze moet omgaan hoe ze willen, dan valt er weinig te zeggen. Als Ab Klink vindt dat niemand mag roken in een publiek gebouw, behalve vak K in de Tweede Kamer, dan neem ik aan dat we zijn persoonlijke verslaving toch ook relevant gaan vinden.

  Echter in het geval van Wilders is er wel wat extra discretie op zijn plaats, vanwege het veiligheidsaspect. Omdat het kan, niet omdat het moet.

  • Het gaat in de aangehaalde discussies niet om huwelijksmigratie. Wilders stigmatiseert Oost-Europeanen terwijl hij zelf schijnbaar een relatie heeft met een Oost-Europese. Hij keert zich tegen dubbele paspoorten, maar niemand weet of hij misschien ook wel het al-dan-niet dubbele paspoort van zijn vrouw bekritiseert. Het is niet alsof hij een uitzonderingsclausule voor zijn partner heeft ingebouwd. Pas dan zou *dat* een argument zijn om haar erbij te halen.

   Tot die tijd vind ik het maar een beetje kinderachtig op de man spelen. Volgens mij moeten we niet naar politiek toe willen waar iemands prive-situatie zou moeten bepalen wat iemand wel of niet mag vinden. Dat is niet voor niks een prive-situatie.

   Wilders en zijn vrouw worden zelf niet beter van zijn xenofobe buitenlander-pesterijtje *omdat* zijn vrouw Hongaars zou zijn. Er is genoeg clientelisme en zelfverrijking waar dit kabinet van beschuldig kan worden. Individuele prive-situaties hoeven we daar niet bij te betrekken.

   • Tijl says:

    Hij stelt dat mensen met een ander paspoort niet te vertrouwen zijn, en doet dat op heel veel verschillende manieren.

    Maar kennelijk mogen ze wel in één bed liggen met één van de machtigste personen in Nederland. Wel degelijk een uitzonderingsclausule, alleen eentje op het morele vlak (iets wat je waar je net zo makkelijk een politicus op mag aanspreken als de wetten die hij of zij pent).

    Overigens vind ik de stap van “buitenlanders zijn niet te vertrouwen” naar “mensen die met buitenlanders heulen zijn niet te vertrouwen” dermate klein (je hoeft er wat mij betreft geen eens een Godwin voor te doen) dat het mij betreft hoe dan ook binnen de discussie valt.

    • S says:

     Kleine voetnoot: zo machtig is Wilders ook weer niet. Hij regeert binnen zijn partij, maar echt dingen doorvoeren gaat ze toch niet lukken.

     Laat je niet leiden door angst voor hem. Hijzelf gedijt juist bij jouw angst.

 3. Rob van Kan says:

  De vergelijking Wilders – Klink gaat pas op zodra Wilders *als ervaringsdeskundige vanwege zijn vrouw* tegen Oost-Europese immigratie is. Dat zou er op duiden dat hij een enorme hekel heeft aan zijn vrouw.
  De vrouw van Wilders is niet fair game – maar Wilders zelf wel, net als overigens andere PVV’ers met Oost-Europese vrouwen. Ik meen me te herinneren dat Wilders niet de enige is en dat je zelfs kunt spreken van een opvallend aantal PVV’ers met buitenlandse vrouwen.
  Deze mensen hebben kilo’s boter op hun hoofd en daar mag best op gewezen worden. Waar ik persoonlijk meer moeite mee heb, is dat wijzen op de Indo-achtergrond van Wilders. Mensen die dat doen, gedragen zich als Wilders zelf en hangen zijn gedrag (en dat van bijvoorbeeld Theodor Holman) op aan zijn afkomst. Dan heb je elke discussie over een eventueel “Marokkanenprobleem” al bij voorbaat verloren.

  • Klink was toch ook niet tegen roken op de werkvloer omdat hij zelf rookte? Hij stond voor het beleid van zijn kabinet “ondanks” zijn schijnbaar prettige individuele ervaringen.

   Het zal je niet verbazen dat ik je “Indo-achtergrond” opvatting deel.

 4. Max says:

  Al die Polen hebben ook recht op hun privacy net als de vrouw van Wilders maar met al die Polen houdt meneer Wilders geen rekening,nee,die worden even allemaal op één hoop gegooid….die worden door Wilders misbruikt voor zijn eigen hachje.
  Het is zeker geoorloofd het dubbele paspoort van zijn vrouw ter sprake te brengen,dat moet zelfs…haar erbuiten laten?Hoezo?
  Wat is dat voor dubbele moraal?

  • Integendeel, dit is juist een enkele moraal. Ik keur de denigrerende strapatsen van clown Wilders ook af. We zouden ons niet moeten verlagen tot zijn niveau.

   Echter, Wilders betreedt met zijn stigmatiserende uitspraken over groepen die hem niet aanstaan niet het domein van privacy. Dat maakt hem nog niet minder slecht, maar zijn vrouw verdient wat mij betreft onverminderd de door haar verkozen luwte en privacy.

 5. Lo says:

  waarom dan wel een foto van Miss HOngarije plaatsen, wat heeft zij met het Moe-landen meldpunt te maken of met(de vrouw van) Wilders. (Ojnatuurlijk… ze is ook een Hongaarse Moe-lander…)

 6. Herman says:

  Bij voorbaat mijn excuses voor het reageren op een inmiddels toch al wat oude discussie op vrij-zinnig.

  Wat betreft de vrouw van Wilders ben ik het geheel met Bos-Coenraad oneens. Wat mij betreft geldt bij uitstek in deze kwestie het aloude adagium ‘het persoonlijke is politiek’. Het gaat wat mij betreft namelijk niet om abstracte liberale principes die geschonden worden door dit meldpunt voor MOE-landers. Vanuit een liberaal oogpunt heeft de PVV de vrijheid om een dergelijk meldpunt in te richten, omdat het niet heel direct de rechten van mensen schendt.

  Waar het wel om gaat is dat dit meldpunt de gevoelens van mensen kwetst en hun persoonlijke integriteit aantast door de suggestie te wekken dat zij bij voorbaat verdacht worden van het veroorzaken van overlast. Waar het om dergelijke subjectieve gevoelens gaat van mensen, treedt het persoonlijke in werking. Dan is het prima om in de discussie voorbeelden te noemen van personen die op deze wijze gestigmatiseerd worden. Krisztina Marfai (de vrouw van Wilders) is een voorbeeld van iemand uit een dergelijke groep. Wat mij betreft is het volstrekt legitiem om haar aan te halen om het hypocriete van het stigmatiserende gedrag van de PVV aan te tonen.

 7. Arno says:

  Eerst zeg je dat de PVV zo’n meldpunt mag inrichten, daarna dat het geen directe mensenrechten, en dus geen, mensenrechten schendt. Alleen wat gevoelens. Nou, wat zielig.. En dan is het ineens prima om de vrouw van Wilders erbij te slepen? En is het zelfs nodig om haar met naam en toenaam te noemen? Als ik dat hypocriet noem, is dat dan ook gevoelens krenkend en moet dat dan ook maar meteen verboden worden, net zoals dat meldpunt verboden had moeten worden??

  • Herman says:

   Je hebt mij niet horen zeggen dat dat meldpunt verboden moet worden. Juist omdat in de juridische sfeer van verboden en geboden gaat om rechten die geschonden worden. Dat moeten we vooral zo houden. Maar volgens mij kan er ook prima gediscussieerd worden over zaken die niet bij wet geregeld kunnen worden. En ja, dan mag wat mij betreft mevrouw Wilders er best bij gehaald worden.

   • Ik ben het hier met met Arno eens. Als Wilders geen vrouw uit die regio had, waren de argumenten tegen het bespottelijke meldpunt (dat de PVV uiteraard mag handhaven, maar waar onze premier zich in binnen- en buitenland ook openlijk inhoudelijk van mag distantieren) dan minder valide? Volgens mij niet. Haar naam (hier) noemen lijkt me al helemaal nergens voor nodig. Er zijn genoeg idioten op de wereld die haar, zonder ooit ook maar iets van haar gehoord of gezien te hebben, haar iets aan zouden willen doen. Als zij (daarom of om andere reden) kiest voor de luwte lijkt me dat iets om te respecteren. Hoe intens de afkeer tegen Wilders’ haatzaaien ook is.

    • Herman says:

     Haar naam heb ik via een zeer eenvoudige zoekopdracht op google gevonden. Gewoon op de website van RTL Boulevard. Mensen die haar iets aan willen doen hoeven dus niet hier haar naam te vernemen. Dus het is niet alsof ik haar ermee in gevaar breng of haar privacy schaadt. Als die naam niet wijd verspreid was had ik die uiteraard niet genoemd.

 8. Sjake says:

  De vrouw van Wilders erbij betrekken is onnodig. Dat hij met een Oost-Europese gaat is niet hypocriet. Zelfs als Wilders zich openbaar tegen Oost-Europeanen uitlaat, levert dat logisch bezien geen probleem op als hij daar relaties mee aangaat. Het is een drogredenering om te stellen dat iemand zich moet gedragen naar een stelling dat hij verdedigt. Als een groene voor het openbaar vervoer is, maar dagelijks met een oude diesel 150 km op en neer rijdt, dan is daar niets mis mee. Daar kunnen immers goede redenen voor zijn. Van een lichamelijke handicap, tot het gegeven dat reizen met het OV ondoenlijk is.

  Wilders vrouw bij de discussie halen getuigt van een zwakte: alsof er geen goede redenen te geven zijn waarom er geen meldpunt tegen Oost-Europeanen ingesteld moet worden.

 9. ronald wouterson says:

  Ik vind de stelling onjuist. Iemand die trouwt met WilderSS geeft de privacy op. Op de 3e dinsdag in september verschijnen met een hoedje op, lijkt me duidelijk geen privé aangelegenheid. Dan verschijn je voor het grote publiek. Het asociale krijSSen van WilderSS daar conformeert zij zich kennelijk aan. Als je jezelf verbindt met zo een figuur die ook door een Pieter Baan deskundige getypeert wordt als een narcist met paranoïde wanen, dan ben je nogal opmerkelijk. Ik ben blij dat ze geen kinderen hebben. Ik hoop ook dat hij en zijn ‘partij’ gauw definitief vergeten worden.

 10. Arno says:

  ALS je serieus genomen wil worden, kappen dan met die dubbel-s-insinuaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.