Het zal voor u geen grote verrassing zijn dat ik geen grote fan ben van de PVV. Toch heb ik mij altijd verzet tegen het wegzetten van Wilders als fascist en soortgelijke veroordelingen. Niet omdat Wilders geen haatzaaiende nationalistische malloot zou zijn, want dat vind ik hem helaas wel, maar omdat Wilders geweld openlijk afkeurt, zoals dat hoort. Daarbij dragen dergelijke termen niet bij aan de discussies waar het werkelijk om zou moeten gaan. Ook al keur ik de populistische nationalistische uitlatingen van Wilders fel af, ik begrijp ook dat iemand die zoveel wordt bedreigd als hij op een gegeven moment niet anders meer kan dan op deze manier emotioneel te reageren op alles dat met “die groep” te maken lijkt te hebben.

Toch kan ik de Godwin bij de laatste expressie van Wilders cum suis niet onderdrukken. Geloof mij, ik heb het echt geprobeerd. Het nieuwste pamflet van de PVV op meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl luidt als volgt :

 Meldpunt Midden en Oost Europeanen

[…]

Deze massale arbeidsimmigratie leidt tot veel problemen; overlast, vervuiling, verdringing op de arbeidsmarkt en integratie- en huisvestingsproblemen. Voor veel mensen vormen deze zaken een serieus probleem. Klachten worden echter vaak niet gemeld, omdat men het idee heeft dat er toch niets mee wordt gedaan.

Heeft u overlast van MOE-landers? Of bent u uw baan kwijtgeraakt aan een Pool, Bulgaar, Roemeen of andere Midden- of Oost Europeaan? Wij willen het graag horen.

Begrijp me niet verkeerd. Een discussie over de wenselijkheid van vrij verkeer van werknemers elders uit Europa moet zonder gêne gevoerd kunnen worden. Er zijn best enkele legitieme argumenten om tegen de toelating van werknemers uit diverse landen in Nederland te zijn. Waar de PVV alle ratio echter compleet heeft verloren (of in eigen woorden “knettergek” is geworden) is de formulering op deze website.

Waar Wilders zich met zijn demoniserende uitlatingen over moslims nog altijd verstandig en volgens de rechter rechtmatig wendde tot (enkel) het geloof en niet de aanhangers daarvan, wendt de PVV zich nu tot de Midden- en Oost-Europeaan zelf (en ja dat schrijft iemand die de Nederlandse taal beheerst met koppelstreepjes stelletje amateurnationalisten). In plaats van daadwerkelijk klachten te verzamelen over vervelende situaties, opent de website een openlijke klopjacht op deze arbeiders. De meeste van deze arbeiders trachten echter niets anders dan op legale wijze de leefomstandigheden voor henzelf en hun familie te verbeteren, dat zouden wij in hun situatie waarschijnlijk ook doen.

Vrijheid van meningsuiting vind ik een heel belangrijk goed. In het kader daarvan heeft de PVV ook het recht deze achterlijke website te onderhouden. In het kader van deze vrijheid neem ik echter ook het recht de cultuur die de PVV hiermee ventileert als achterlijk te bestempelen. Ik zou desalniettemin iedereen ontraden een meldpunt voor deze neo-NSB’ers op te richten.

Natuurlijk is het kwalijk wanneer Polen onder slechtere omstandigheden het werk van Nederlanders doen, en is het al helemaal frustrerend wanneer dat ooit jouw baan was. Dat mag zeker gezegd worden. Maar bespreek het probleem en open niet de klopjacht op de onschuldige arbeider. Niet-criminele mensen aangeven is zooooo niet-2012.

23 Responses to Meldpunt neo-NSB’ers

 1. Prima reactie, ben het helemaal met u eens.

 2. Herman says:

  In Nederland zijn tijdens WO II procentueel de meeste joden afgevoerd van heel Europa. Dit had alles te maken met onze fanatieke voorliefde om de buren erbij te naaien. Eigenlijk heb ik mij al erg boos gemaakt over het bericht in de Volkskrant een tijdje geleden over Connexxion-chauffeurs die illegale werknemers erbij lappen, maar dit is voor mij het ultieme bewijs dat onze mentaliteit nog dezelfde is als 70 jaar geleden.

  Ik zou desalniettemin iedereen ontraden een meldpunt voor deze neo-NSB’ers op te richten.

  Waarom niet? Dan weten we in ieder geval bij wie we niet moeten onderduiken als de poep de ventilator raakt. Zet maar openlijk te kakken dit soort mensen die qua mentaliteit het laagste van het laagste vertegenwoordigen.

 3. Frank says:

  “Waarom niet?”

  Omdat je die mensen niet afleert anderen aan te geven, door er zelf ook mee te beginnen…

 4. Frank says:

  Ontopic: De in dit blog voorgestelde reactie lijkt me passend. Namelijk met z’n allen naar die site gaan en aangeven dat we géén last hebben van onze Europese broeders en zusters.

  http://hardhoofd.com/2012/02/08/tip-geen-overlast-godverdomme/

 5. Hessel says:

  Intussen is ook, ter reactie op de website van Wilders, een website opgericht waar men zich kan uitlaten over overlast bezorgd door de PVV: http://www.fuckwilders.nl/

 6. Henriette says:

  En nog een alternatief, zojuist ontdekt:
  http://www.meldpuntwaardevollegezelligheid.nl/

 7. AfroTure says:

  Ik heb een klasgenootje van de basisschool erbij genaaid, omdat die in 1994 besloot ‘Pjotr’ te lezen, terwijl de school ook gewoon boeken van Joep Spikkel en Snelle Jelle bezat!

  Bij nader inzien vrees ik dat mijn basisschool nu misschien wel aangepakt gaat worden, omdat ze boeken over Russische jongetjes bezit…

 8. Emile Snell says:

  Soms … nee steeds vaker schaam ik mij voor mijn eigen land en voor deze regering.
  Plucheplakkende, machtswellustige politici die zich laten gedogen door een groep mensen die zich bezig houden met haat zaaien, met het uitspelen van de ene groep mensen tegen de andere.
  Nooit hoor ik Wilders commentaar leveren op misdragingen van witte homohaters, van witte hooligans, van witte, corrupte bestuurders. Ik heb hem nog nooit iets horen zeggen over de uitbuiting van Oost-Europese arbeiders door witte Nederlanders.Ik hoor mensen zeggen dat Wilders het recht heeft te zeggen wat hij denkt. Dat is iets wat ik niet zal bestrijden. Maar ik houd mij het recht voor hem een abject persoon te vinden.Ik houd mij het recht voor hem en zijn medestanders een minderwaardige en beschamende opvattingen huldigende groep mensen te vinden.

 9. Janos says:

  @Emile: maar als je dat zegt, staan aan de zijlijn de hordes DEMONiSERING!!1! te schreeuwen. Het zijn rare tijden.

 10. Lisa says:

  Wat mij vooral fascineert is waarom de PVV dit meldpunt heeft ingesteld. Het is niet alsof zij daadwerkelijk boetes kunnen uitdelen aan degenen die voor overlast worden aangeklaagd of dat ze ook maar enig kans hebben een landelijke regeling die alle Oost-Europeanen het land uitsmijt erdoor te krijgen.

  Blijft over dat het een geslaagde truc is om in de media te komen – en daar gedurende lange tijd in te blijven. Kennelijk levert het opzetten van een meldpunt meer stemmen op dan dat er kiezers verloren gaan.

 11. Janos says:

  @Lisa: ik denk dat dat de inschatting is, maar ik denk ook dat ze zich vergissen. Maar misschien is dat wishful thinking.

 12. jasper vs says:

  Ik denk dat ze nog wel meer willen. de PVV brengt nog wel eens propaganda materiaal uit.Denk aan het onderzoek: “wat kost de immigrant” of fitna. Nou als je dan de burger lekker even een podium geeft om zijn klachten dan wel irritaties kwijt te kunnen dan is dat zeer bruikbaar. Hoe meer voeding je hebt tegen mensen uit de rest van Europa hoe meer de beweging vorm krijgt. Mensen jutten elkaar op en de PVV stelt kamervragen, maakt een samenvattend rapport etc.
  Wat is er nou handiger als je het volk jouw propaganda materiaaal kan laten maken.

 13. Arno says:

  Slecht he, van de PVV? Maar die ratten van de SP doen het al sinds 2005! Alleen iets minder in de media gekomen: http://www.sp.nl/enquetes/concurrentievervalsing/

  • Ik vind het nogal een verschil wanneer er wordt opgeroepen om de concurrentievervalsing te melden of om Midden- en Oost-Europeanen te melden. Bovendien is de tekst van de SP website een stuk genuanceerder in plaats van stigmatiserend. Daarmee zeg ik niet dat het initiatief van de SP geweldig is, maar wel van een andere orde.

 14. Janoz says:

  Arno, wat je ook van de SP-site mag vinden, zoals Joep zegt is de tekst genuanceerder, maar ook was de site gericht op het voorkomen van uitbuiting van Polen. De vergelijking slaat de plank volkomen mis. Kijk op die PVV site man! Hetzerig gehijg over “criminele bendes” en “stijgende misdaadcijfers”.

  Nog buiten het bovenstaande vind ik “JA MAAR ZIJ DOEN HET OOK!!1!” nooit het sterkste argument.

  “Slecht” een heel goede beschrijving van dit initiatief. Hetzerig, haatzaaiend, een bepaalde bevolkingsgroep bewust in een kwaad daglicht stellen om een eigen mediamomentje te scoren, niet gericht op enige vorm van oplossing. Ik vind slecht eigenlijk een behoorlijk understatement. En ik vind het met alle respect onbevattelijk dat mensen met een goed stel hersens dit soort walgelijke initiatieven gaan downplayen, in plaats van ze te veroordelen.

  On that note toon Rutte zich in deze ook een erbarmelijk leider.

 15. Arno says:

  Nee, het is in andere woorden precies hetzelfde. Om nu de SP te gaan verdedigen nadat de PVV hierom is afgebrand vind ik een ouderwets staaltje hypocritie.
  En ik zeg nergens dat ik het initiatief van de PVV goedkeur, zeker niet. Maar dat de door sommigen meer geliefde SP het ook doet vind ik niks beter. Ok, ja, ze verwoorden het wat netter.

 16. Janoz says:

  Ok, dus als ik je goed begrijp doet de intentie totaal niet ter zake? “informatie verzamelen over een groep buitenlanders om aan te tonen dat ze overlast veroorzaken” is voor jou precies hetzelfde als “proberen een groep buitenlanders te beschermen tegen uitbuiting”? Want “meldpunt is meldpunt”. Want meer kan ik niet maken van je post.

  Verder kun je nu komen met “de SP verdedigen is hypocriet”, maar dan wil ik je er toch op wijzen dat jij begon met de SP er bij te slepen. In plaats van je uit te spreken tegen iets wat overduidelijk fout is, kom je met “maar zij doen het ook!”.

 17. jasper van Sprundel says:

  “Nee, het is in andere woorden precies hetzelfde. ”
  Arno. Ik ken je als een serieuze discussie partner.
  De SP vraagt afkeer te laten blijken naar de arbeidspositie van Deze europeanen. de PVV gat het om de mensen zelf zwart te maken. En Jouw tekst luidt

  Ja x is y.

  Sry ikke niet snappe.

  Ik zal niet zeggen dat ik geen enkel vraagteken had bij de site van de SP maar om al het grijs zwart te verklaren vind ik niet constructief.

  • Herman says:

   De toonzetting over valse concurrentie en verdringing op de site van de SP neigt anders wel erg naar ‘Die Polen pikken onze banen in’, in plaats van ‘Wij willen betere arbeidsomstandigheden voor de Polen’. Dat er een verschil is ben ik wel met je eens, maar de SP stelt zich toch zeker ook wel behoorlijk populistisch op.

   • Janos says:

    Is ook wel waar dat de toon van de SP over dit onderwerp vaak ook matig is, m.i. iig. Maar ik word er zo gruwelijk moe van als gelijk naar een ander gewezen wordt, in de plaats dat gekeken wordt naar het geval waar het om gaat. Two wrongs don’t make a right (en in dit geval gaat het ook echt om wrongs van een heel andere orde).

 18. jasper van Sprundel says:

  Ik neem het geen Pool correctie europeen kwalijk als hij volgens de geldende regels ergens een arbeidsplaats buiten zijn thuisland zoekt. Ze reizen half europa over en vaak vooral om hun gezin te onderhouden. En anders omdat ze ook gewoon een toekomst willen die een westerling bij zijn geboorte meekrijgt.

  Maar kun je mij uitleggen waarom de SP website die Polen tot daders maakt. En het niet gewoon gaat om de marktregulering.

 19. Tijl says:

  Ik zie zelf meer iets in een meldpunt voor meldpunten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.