Dankzij Willem de Kleine kunnen we hier op Vrij-Zinnig al een tijdje meegenieten van de primaries van de Republikeinse Partij in de VS. Tenslotte is het feit dat Obama de verkiezingen gaat winnen geen reden niet te smullen van het theater rond de Republikeinse voorverkiezingen. Naar ik verwacht zijn de meeste Nederlanders wel blij met een overwinning van Obama. Het radicaal-rechtse christenfundamentalisme waar de Republikeinse Partij momenteel van vergeven is, is in Nederland alleen nog in de paar achtergestelde gebieden aanwezig waar ze denken dat de Schepper van het Heelal al vertoornd raakt als de bus op zondag rijdt. Helaas voor ons Democraat-gezinden zijn de verkiezingsuitslagen eigenlijk helemaal niet zo relevant. Op de lange termijn gaan de Republikeinen toch winnen.

Voor de Republikeinen is een verkiezingsnederlaag als het verliezen van de spreekwoordelijke veldslag, om later alsnog de oorlog te winnen. Ze hebben namelijk het tij mee in de VS, en er is weinig wat de Democraten daaraan kunnen doen.

Wat is nu het geval? De Republikeinen zijn de partij van de kleine overheid. Je zou zelfs kunnen zeggen, van de microscopische overheid. Zeker met de opkomst van de Tea Party is de natte droom van de meeste Republikeinen een overheid die alleen nog maar in het buitenland mensen met een ander kleurtje en rare godsdienst afschiet. En zelfs dat kan je tegenwoordig outsourcen, dus eigenlijk heb je zo’n overheid nergens meer voor nodig. Nouja, bijna nergens meer voor. Je moet natuurlijk nog wel het Ware Geloof kunnen afdwingen.

En om de overheid te verkleinen, hoef je helemaal niet zelf aan de macht te komen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat alle Amerikanen een schurfthekel aan de overheid krijgen. Het enige wat je daarvoor moet kunnen, is het politieke proces frustreren, verlammen, corrumperen en vertragen waar maar mogelijk. Desnoods gooi je er zelf een hele meute incompetente druiloren tegenaan. Dat maakt allemaal niets uit, zolang de bevolking de overheid als instituut maar gaat wantrouwen. Ga dan als aardbei op de kersenvlaai alle beleidsplannen die met overheidsingrijpen te maken hebben vergelijken met Stalin of het nazisme, en je bent klaar.

Met zo’n strategie is het helemaal niet belangrijk wie de president is. Als je ergens halverwege een ambtstermijn tenminste één van de twee Huizen van het Amerikaanse Congres weet te veroveren en je net zo constructief en amicaal opstelt als een hongerige grizzlybeer met een ochtendhumeur, zit je gebakken. Werkelijk waar, de Europese fractie van de PVV is er niets bij. Het enige wat dan nog rest is hier en daar het land naar de klote te helpen, de wondere wereld van het kapitalisme aan te prijzen en in de meest verbazingwekkende gevallen de schuld bij de overheid te leggen. Dankzij de permanente indoctrinatie van FOX News weet half Amerika binnen de kortste keren niet beter dan dat hun regering een door de VN ingestelde cabal van duivelsaanbidders is met als enig doel het Heilige Volk Gods in het verderf te storten.

Toegegeven, het is een strategie van de lange adem. Maar elk stuk overheid dat wordt gewied, komt niet meer terug. En op de Kapitalistische Heilstaat willen zelfs de Republikeinen wel een paar jaartjes wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.