De jaarwisseling is achter de rug. Zonder grote incidenten deze keer, volgens de berichten in de media. “De avond was vergelijkbaar met een drukke uitgaansavond”, aldus de politie van Amsterdam. Ik merk dat ik tegenwoordig niet vaak genoeg meer uit ga. Want wat gebeurde er op oud & nieuw?

Nou, gewoon. In Amsterdam werden 123 mensen aangehouden, “voor kleine vergrijpen [sic!] zoals openlijke geweldpleging, bedreiging, beroving, vernieling en mishandeling”. Daarnaast waren er 50 inbraken, grote en kleine branden en was de politie de hele nacht bezig met ruzies op straat en geluidsoverlast.

Een kort overzicht van de gebeurtenissen elders in het land:

 • in Utrecht is iemand aangehouden die twee agenten met pepperspray in het gezicht heeft gespoten
 • in Rotterdam raakte een agent gewond nadat een vuurpijl naar hem werd gegooid
 • in Gouda werd de politie belaagd door jongeren die met vuurwerk en stenen gooiden
 • in Oude Pekela werden twee agenten aangevallen, waarbij de één een kopstoot en de ander een klap in het gezicht kreeg
 • in Zoetermeer gooide jongeren met molotov-cocktails naar de politie
 • in Vlissingen zijn mensen aangehouden voor het in bezig hebben en gooien van molotov-cocktails
 • in Maastricht, Heerlen en Kerkrade vond geweld tegen de politie plaats
 • in Flevoland en Noord-Holland zijn verschillende mensen opgepakt na geweld tegen hulpverleners
 • in Sint Oedenrode vond een dodelijke steekpartij plaats
 • ook in Rijsbergen was een steekpartij
 • in Hilversum liet iemand een vuurwerkbom ontploffen en raakten vier mensen gewond door rondvliegend glas

Enzovoort, enzovoort. Het beeld wordt nog veel vervelender als je ook wat lokaal nieuws bekijkt, wat de landelijke media niet gehaald heeft. Niet om vervelend te doen, maar Wat De Fuck??? Wie verzint dat mishandeling en beroving ‘kleine vergrijpen’ zijn? En sinds wanneer is het geen groot incident wanneer mensen brandbommen, gebruikt voor (burger)oorlog, naar de politie gooien? Maar goed, blijkbaar is het in brand steken van auto’s, vechten met de politie en de incidentele steekpartij onderdeel van de gemiddelde drukke uitgaansavond. Bij nader inzien is het misschien toch maar goed dat ik niet zo vaak meer uit ga…

János Betkó ergert zich bij tijd aan wijlen aan het overdrijven van de onveiligheid in Nederland, want het is hier best een prima landje… maar snapt het bagatelliseren van geweld ook niet zo goed.

Tagged with:
 

11 Responses to Gelukkig 2012

 1. Janos says:

  Lol… ik had eigenlijk bij moeten houden hoe de titel en de inhoud van dat stuk veranderd is tussen pak ’em beet 2.00 en nu…

 2. Herman says:

  Dat is toch een traditie die hoort bij onze prachtige joods-christelijke cultuur?

 3. Matthijs says:

  Herman, die mag je vaker gebruiken 😀
  Molotovcocktails zijn toch alleen te gebruiken in revoluties en burgeroorlogen? Bizar dat dit allemaal in Nederland voorkomt… In het Nijmeegs Waterkwartier was alles rustig volgens mij, vroeger ook niet de beste wijk…

 4. Janos says:

  Ik ben niet het type dat aan komt zetten met “ik heb het nog zo gezegd”, maar ik heb het natuurlijk nog zo gezegd… 😉

  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/01/agent-zwaar-de-klos

 5. Arno says:

  Tja.. helemaal mee eens maar wat doen we eraan? Zwaarder straffen? Uitnodigen op de thee? Afschieten? Doodknuffelen?

  Verder is het natuurlijk wel zo dat wanneer je alle incidenten uit het hele land op een rij zet, het wel heel veel lijkt. Ik zou wel willen weten hoe lang zo’n lijst is op een ‘normale’ zaterdagavond, dan kan je eerlijk vergelijken. Maakt de situatie trouwens niet minder triest.

  Verder, iets waar ik me al langer aan erger, over het gebruik van het woord ‘incident’. Een incident is toch iets wat heel weinig, incidenteel, gebeurt? Hoe kan het dan dat er een hele reeks incidenten op een avond plaatsvindt? Of is een incident tegenwoordig gewoon ‘een (slechte) gebeurtenis’?

 6. Lisa says:

  Laat degenen die dingen vernielen ook zelf maar helpen om het weer in orde te krijgen. Niet alleen op oudjaarsavond, maar ook op andere dagen in het jaar. Op het moment dat de relschoppers de volgende dag mogen meehelpen om de stad weer schoon te maken, heeft dat wellicht een afschrikwerkende werking.

 7. Arno says:

  Ik ben bang dat dat alleen werkt op de mensen die die overtredingen toch al niet zouden doen. Als iemand straalbezopen, doorgesnoven en toch al een tikkeltje geneigd tot aggressief gedrag vuurwerk in handen heeft, denkt hij niet na over de gevolgen. Hij zal er de volgende dag wanneer hij weer nuchter is wellicht van balen, maar dan is het kwaad al geschied.

  Maar ja, een vuurwerkverbod voor iedereen straft de hele bevolking voor het gedrag van een paar honderd mongolen. Dat vind ik ook niet bepaald eerlijk. Ik denk dat dit precies hetzelfde probleem is wat we de rest van het jaar door ook zien alleen nu met vuurwerk. Dan komen we terug op dezelfde discussie over wat we aanmoeten met rellende jongeren, of het nu gaat om vuurwerkgeweld, voetbalhooligans of ander zinloos geweld.

 8. Sara says:

  Mooi stuk!
  Wordt er ook iedere avond in Cuijk een 11-jarig jongetje neergeknald? In dat geval snap ik de toenemende vergrijzing ook meteen ;-).
  Ik snap niet zo goed waarom we niet gewoon met zijn allen af kunnen spreken dat iedereen zich netjes gedraagt, met 2 woorden spreekt en spullen van anderen (inclusief hun lichaam) met rust laat…. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

 9. AfroTure says:

  In de rimboe viert men de jaarwisseling door van 10 tot half 2 in de kerk te zitten… Ben ik even blij dat ik daarvoor gewaarschuwd was. Mijn jaarwisseling bestond uit bier drinken met een Duitser, en ondanks dat dat doorgaans gezien kan worden als een risico-situatie, vielen er hier tijdens de jaarwisseling relatief weinig doden en gewonden. Gelukkig nieuwjaar allemaal!

 10. jasper vs says:

  Aangezien jullie maar met zijn 2en waren is dat statistisch gezien geen noemenswaardige situatie.
  Toch doet het gelukkige nieuwjaar mij deugd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.