Studentenprotest, Halbe-heffing en “ich bin ein Langstudierder”. Het collegejaar 2010-2011 was er een van het bewogen soort. Toch is het voor de gemiddelde student nog altijd niet helder wat er allemaal staat te gebeuren. Want dát er iets gebeuren gaat, zoveel is zeker.

Bijvoorbeeld de Halbe-heffing, die er ondanks de uitgebreide onderwijsbrede kritiek tóch kwam. Vanaf volgend jaar betalen studenten die te lang met hun studie bezig zijn elk extra jaar een boete van 3000 euro. Je studeert volgens de regering te langzaam wanneer je meer dan één jaar studievertraging oploopt.

Bijna klaar met je bachelor, dus vast wat vakken voor je master volgen? Dat mag niet meer. Voordat je aan je master begint, moet je je bachelordiploma in handen hebben. Dit wordt de ‘harde knip’ genoemd. Langzaam studeren is strafbaar (anders heette het geen boete), maar snel studeren is blijkbaar ook niet de bedoeling.

O, ja. En als je dan toch langer over je studie gaat doen, bijvoorbeeld omdat je ziek wordt, extra ervaring op wilt doen tijdens een bestuursjaar of gewoon heel erg graag een paar maanden in het buitenland wilt studeren of dat extra vak wilt volgen, dan blijft het niet bij een fikse boete. Ook het studentenreisrecht wordt flink op de schop genomen. Tel de nominale (voorgeschreven) duur van je bachelor op bij die van je master. Tel daar een jaar bij op. Je weet nu hoe lang je recht hebt op een studentenov-chipkaart. Mocht je dus in je bachelorfase twee jaar uitlopen, dan ben je in het laatste jaar van je master je ov al kwijt.

Dat je dit jaar waarschijnlijk 1720 euro collegegeld betaalt, komt niet doordat je studie ook daadwerkelijk zoveel kost. De overheid betaalt namelijk een aanzienlijk deel van je nominale studie: één bachelor en één master. Voor een tweede bachelor (of master) betaal je sinds collegejaar 2010-2011 zelf de volle mep: het instellingscollegegeld. Wil je toch graag een tweede bachelor gaan doen, zorg dan dat je het diploma van de eerste niet aanvraagt, ook al heb je al je studiepunten al. Als je tijdens je eerste bachelor nog begint aan een tweede, val je onder een tot en met collegejaar 2012-2013 geldende uitzondering. Je betaalt dan het standaard wettelijk collegegeld.

En dan nog iets. De kans bestaat dat masterstudenten vanaf collegejaar 2012-2013 niet langer recht hebben op een basisbeurs. In plaats daarvan mogen ze meer gaan lenen. Deze regeling moet op dit moment nog door beide Kamers geloodst worden, maar verwacht er maar niet te veel van. Immers, kennen we deze nog? Terwijl de regering er kortom alles aan doet om het hoger onderwijs zo ontoegankelijk en onaantrekkelijk mogelijk te maken, komt er vanuit de verschillende studentenorganisaties mondjesmaat een informerende campagne op gang.

Zo schreef de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam een informatieboekje, lanceerden zowel de Delftse studentenbond VSSD als de Nijmeegse Universitaire Medezeggenschap informerende websites en organiseerde de Utrechtse Faculteitsvereniging Sociale Wetenschappen een discussieavond. Opvallend is het dat de regering wat betreft heldere en transparante informatievoorziening vrijwel niets van zich laat horen.

Op je gemak alles nog even bekijken? Het factsheet vind je hier (pdf). Niet eens met deze ontwikkeling? Teken de petitie!

 

Bert van Laar schrijft voor de webredactie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), waar dit stuk eerder verscheen.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.