Kamernood onder studenten, het is al jaren een probleem. Als je veel geld te besteden hebt of erg behulpzame ouders, dan valt er meestal wel iets te vinden. Ook via kamernet of via-via vinden best wat studenten een kamer. Toch blijven veel studenten afhankelijk van de plaatselijke studentenhuisvester.

Buitenstaanders willen nogal eens neerkijken op studenten met hun wensen. Een Nijmeegse journalist vroeg zich af waarom studenten niet in de kleine, tochtende afgelegen kamertjes op tijdelijks SSHN (de Nijmeegse studentenhuisvester) complex Griftdijk tussen Lent en Oosterhout willen wonen. “Straks deugt alleen centrum voor student” werd er met enige afgunst gechargeerd.

Is dat zo? Zijn studenten zulke zeikerige luxepaardjes geworden?

Volgens mij valt dat reuze mee. Hoewel randvoorwaarden voor een kamer met de leeftijd meegroeien (hé, niks menselijks is studenten vreemd) zijn eerstejaars studenten echt niet overdreven kritisch. Een kamer voor een beginnende student hoeft niet erg groot te zijn. Zo’n 15 m² met gedeelde faciliteiten is voor de meesten een uitstekende start. Ook hoeven zij geen parkeerplaats, tuin of balkon bij hun eenheid en is een eenvoudig rechttoe rechtaan flatgebouw zonder mooi uitzicht geen probleem.

Wat is dan wel belangrijk? Naast complexere sociale omstandigheden als huisgenoten zijn er volgens mij grofweg twee belangrijke factoren: goede (geluids)isolatie en bereikbaarheid! Want niet iedere student studeert op dezelfde tijden en sommige studenten zijn helaas wat luidruchtiger dan anderen. Bereikbaarheid is misschien nog wel het belangrijkste. Een studentenkamer is een kamer, geen huis. De student slaapt er misschien, maar een beetje student leeft voornamelijk buiten de deur. Bij vrienden (op de kamer), op de universiteit, in de kroeg, in de bibliotheek. Op zijn kamer heeft de student meestal weinig luxe, geen gezellig gezin, en voor de deur staat geen handige auto die afstanden decimeert.

Een studentencomplex hoeft echt niet in hartje centrum of in de sjiekste wijken van een stad te liggen. Wel wil een student op zijn rammelende fiets graag binnen 15 minuten op de onderwijsinstelling of in een café of winkelcentrum zijn. Een route die voor een jong volwassene ‘s avonds nog een beetje veilig is, wordt ook gewaardeerd.

Zijn studenten zeikerds? Oh ja, vaak zat. Alfastudenten zouden bijvoorbeeld wat minder moeten piepen als ze eens voor 10:30 onderwijs hebben en bètastudenten zouden wat minder moeten zaniken over hun indruk dat alfastudenten nauwelijks studeren. Echter, dat Nijmeegse Studenten bedanken voor het geografisch geïsoleerde maar qua woning slecht geïsoleerde Griftdijk, vanwaar het bijna een half uur fietsen is naar de universiteit, begrijp ik goed. Griftdijk is eigenlijk alleen geschikt als tijdelijke noodoplossing voor studenten die van te ver komen. Oud-student Daniël Aukes Twitterde terecht over de gehorige, tochtende barakken: “Zoiets mag maar 5 jaar staan”. Complex Griftdijk zou daarmee ook slechts een tijdelijke oplossing voor de studentenhuisvester mogen zijn.

deze tekst verscheen op 8 september op RadboudNet 

 

13 Responses to Studentenhuisvesting een luxeproduct?

 1. Ture says:

  [oneliner]Ik denk dat er geen kamernood is in Nijmegen zolang Griftdijk niet vol zit.[/oneliner] Of is dat een hele rare gedachte?

 2. Joep says:

  Ik draai het liever om: zolang er nog mensen op Griftdijk wonen is er serieuze kamernood.

 3. Ture says:

  Het mes snijdt aan 2 kanten?

 4. Elisa says:

  Ik moest binnen drie weken verhuizen van Leiden naar Nijmegen en toen was alleen de Griftdijk mogelijk. Een mooie tijdelijke oplossing, maar zeker niet voor te lang. Je bent afhankelijk van openbaar vervoer, want midden in de winter is het simpelweg te gevaarlijk om met je fiets over de brug te gaan en snachts is t eng om als meisje alleen door weilanden te fietsen, maar regelmatig kwam de bus te laat, helemaal niet en dan stond ie vaak ook nog in de file! Daarnaast hoor je alles (ook dat wat je niet wil horen) van je buren, was de internetverbinding niet echt lekker, zijn de huizen slecht geisoleerd en is het erg inbraakgevoelig. Ik ben zodra ik een andere kamer vond, verhuist, dan maar een lening bij de IBgroep. Vanaf 2012 aflossen, maar ik heb tenminste warm, veilig en op kleine afstand van de uni kunnen wonen! Dus ja, Griftdijk is een prima tijdelijke oplossing, nu nog een goede langdurige oplossing vanuit uni! Want de uni wil studenten en die studenten willen een kamer!

 5. Hester says:

  “Hoewel randvoorwaarden voor een kamer met de leeftijd meegroeien (hé, niks menselijks is studenten vreemd) zijn eerstejaars studenten echt overdreven kritisch.” Bedoel je misschien “zijn eerstejaars studenten NIET echt overdreven kritisch?

 6. Lisa says:

  Eigenlijk zou in het meerjarenplan van Halbe Zijlstra ook wel een passage opgenomen mogen worden over studentenhuisvesting in het kader van uitvalbestrijding. In mijn eerste jaar ben ik vier keer verhuisd omdat er telkens alleen tijdelijke woonruimte beschikbaar was. Niet alleen zorgt een verhuizing voor gedoe, maar ook het zoeken van een nieuwe kamer heeft voor behoorlijk wat stress gezorgd en heeft zeker niet aan een betere studiehouding bijgedragen.

  Aan de andere kant heeft het er wel voor gezorgd dat ik bij AKKU terecht kwam (al heeft dat ook niet bijgedragen aan mijn studieresultaten 😉 )

 7. Herman says:

  Hoewel Lent een eigen community heeft die het prima naar haar zin heeft daar, vond ik Lent ook smerig tegenvallen. Ik heb het daar toch een jaartje of twee uitgehouden. Zo’n kamer op zo’n lange fietsafstand bevordert de gang naar de universiteit echter niet. Als ik er om kwart voor negen moest staan, was ik steevast een uurtje te laat.

  Overigens herken ik het beeld van sociale onveiligheid op de fietsbrug niet echt. Het kan zijn dat het eraan ligt dat ik een man ben, maar ik heb nooit rare dingen gezien of meegemaakt. Hooguit wat pooiers en vieze mannetjes aan het begin van de brug, maar die hebben meer oog voor de dames die beneden staan dan voor de mensen die voorbij fietsen.

 8. Bram says:

  de hypotheekrenteaftrek uitfaseren en de meeste vormen van sociale woningbouw afbouwen en de ontstane chronisch krappe markt voor studentenhuisvesting zal zeker verdwijnen.

 9. Matthijs says:

  Net als Elisa woonde ik in Leiden toen ik ging studeren. Helaas kon ik niet in Lent of ergens anders in de buurt terecht. De eerste drie maanden heb ik dus op en neer gereisd (iedere dag twee uur heen en twee uur terug) en ook een kamer bij een hospita in Ede bezocht, omdat dat naar mijn maatstaven bijzonder dichtbij Nijmegen lag. Half november vond ik via via een kamer van 6 m2 in het centrum en daar heb ik jaren gewoond.
  Dus ja, ik vind iedereen die een kamer heeft in Nijmegen gezegend. Er zijn landen waar ze twee studenten op een kamer hebben. Dat vind ik ook een prima oplossing om kosten van studenten, ouders, corporaties en de maatschappij te sparen.
  Ik heb me afgelopen jaar met veel enthousiasme ingezet voor een nieuw landelijk actieplan voor studentenhuisvesting en die komt er nu, maar ik hoop van harte dat ze eerst de kwantitatieve problemen aanpakken. Ja, het is vervelend om in een vochtige en gehorige container in Lent te wonen, maar zorg er dan voor dat je daar niet langer dan een paar maanden of een jaar woont en dan weer verder zoekt. Maar het is stukken beter om aan de andere kant van de stad te wonen dan aan de andere kant van het land.

 10. Pepijn Eymaal says:

  In Nijmegen wordt het Recht&Managementprogramma aangeboden, waarmee je in vijf jaren twee masters kunt behalen (mr. drs. P. Eymaal… mooi toch?). Dit programma wordt alleen in Nijmegen aangeboden en derhalve was ik genoodzaakt om naar Nijmegen te verhuizen. Ik woonde toentertijd in (het goede gedeelte van) Gouda en 4,5 uur reistijd per dag (6 uur vertrek bus, 21 uur thuis zonder avondeten) gecombineerd met twee studies is geen pretje. Had ik maar reisurgentie (treinverbinding Gouda-Nijmegen is 1:26 uur). Had ik maar een kamer. Maar nee, ik moest gewoon wachten… Griftdijk had ik prima gevonden. Vanuit daar had ik eventueel iets leukers kunnen zoeken.

  Verder vind ik niet dat een kamer geen huis is. Misschien komt het door de situatie waarin ik mij bevind – maar mijn kamer is huis en thuis. Dat neemt niet weg dat ik mij op andere plaatsen, bij goede vrienden, niet thuis voel, maar mijn kamer is gewoon mijn huis. En ik ben blij met de twaalf vierkante meter die ik heb. Ik kan er drie boekenkasten, twee stoelen, een bureau, een salontafel en een bed (eenpersoons, maar hé, je moet ergens concessies doen) op kwijt.

  Studenten zijn soms te veeleisend. Wees blij met een dak boven je hoofd, waardoor je je studie en je academische vorming op een hoger niveau kunt krijgen. Ik hoop dan ook vurig dat een nieuw SSHN-complex bestaat uit een hoop kleine kamers in plaats van enkele grote kamers à la Gouverneur, zeker nu de kamernood hoog is.

 11. Arno says:

  Tja, het is wat makkelijk praten als je afgestudeerd bent, maar mijn eerste jaar heb ik ook op-en-neer gereisd vanuit Eindhoven. Geen pretje als je minstens 8.30-17.30 en soms sterrenkunde-practicum ‘s avonds hebt. Toen heb ik een kamer bij een (super-leuke) hospita in Wijchen gevonden. 6m2, 15km van de uni en toch was ik er heel blij mee! Heb ik 2.5 jaar gewoond, wel na een upgrade naar 10m2.
  Sorry, maar studenten die hun neus ophalen voor Griftdijk, ‘te ver’, ‘geen bus’, vind ik zijkerds. Ook studenten die de 12m2 van Hogeveld niet genoeg vinden, ja sorry hoor. Wat mij betreft bouwen ze 1000 kamers van 10m2 bij, in Hatert ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.