De mannen van Echte Jannen maakten in de allerlaatste uitzending van hun vermakelijke radioprogramma hun eerste 101-scoop: Ehsan Jami stopt als medewerker van PVV-kamerlid Hero Brinkman. Jami wil eerst zijn studie bestuurskunde afronden. Zijn goed recht.

Hij moet ook wel kiezen, want zijn universiteit (Universiteit van Tilburg) maakt het hem niet gemakkelijk om af te studeren. Bovendien pakt Zijlstra op den duur van iedere hardwerkende parttime-student jaarlijks 3000 euro “heffing” om de hypotheekrenteaftrek van zijn villa mee te compenseren.

Wat is er aan de hand? Om te beginnen wordt Jami gediscrimineerd. Jami mocht bij een excursie naar het ministerie van OCW niet met ambtenaren praten omdat deze zich ongemakkelijk zouden voelen door Jami’s PVV achtergrond. Kwalijk! Eenieder die liever zegt waar het op staat zou spreken van discriminatie, maar een lid van een extreem-rechtse partij zal dat woord nooit gebruiken. Jami vond het heel ernstig, maar zou nog niet zo ver willen gaan te spreken van discriminatie. Misschien dat een praatgroep-sessie bij een comité voor ex-PVV’ers hem straks kan helpen met echt  vrije meningsuiting. Ik vind het gebries van de PVV een blamage voor de Nederlandse politiek, maar dat lijkt me geen argument om PVV’ers te discrimineren binnen het onderwijs.

Maar er is iets dat me minstens zozeer dwars zit, en ook hier neem ik het voor hem op: door niet aanwezig te zijn bij colleges heeft Jami 15 punten misgelopen bij vakken waar hij de tentamens gewoon van heeft gehaald. De Universiteit van Tilburg lijkt de Nijmeegse rechtenfaculteit wel. Blijkbaar lukt het in Tilburg onvoldoende om studenten naar de collegezaal te trekken zonder hier studiepunten aan te verbinden. Het lukt hen niet de kwaliteit en inzet van studenten voldoende te toetsen met tentamens. Of durft men de zwakkelingen niet in een voldoende vroeg stadium te lozen, door het tentamenniveau wel hoog genoeg te maken?

Ik vraag mij werkelijk af hoe beleidmakers, die dergelijke examenregelingen aannemen voor niet-practicum onderdelen, ‘s ochtends in de spiegel durven te kijken. Er is iets goed mis in academische kringen waar aanwezigheid bij hoorcolleges een tentamen-onderdeel is. Daar gaat het niet om de inhoud. Een sterkere indicatie dat een opleiding een farce is kun je volgens mij niet afgeven.

Jami, weet je zeker dat je hiervoor je mooie baan wil opgeven?

deze tekst verscheen op 30 augustus op RadboudNet 

 

One Response to Neptentamens dwarsbomen Ehsan Jami

  1. Testikles says:

    Jami liep 15 punten mis doordat hij vergeten was dat ie tentamen had. De overige 45 punten liep hij mis omdat hij vergeten was dat ie studeerde.

    Tegen het beleid van de UvT in, mocht hij het dit jaar nog een keer proberen. Meneertje Jami wordt dus mooi bevoordeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.