Gisteravond stuurde Paul Ulenbelt, parlementariër voor de SP, de volgende Tweet uit:

screenshot-twitter.com 2015-09-23 09-18-25

Altijd raak, op inconsequentie wijzen. Het doet het ook lekker bij je volgers. Oh, zo gevat. Maar ik vind het smakeloos. Ik heb daar drie redenen voor.

Allereerst vertelt de Ulenbelt niet het hele verhaal. Waarom ging Berndsen weg? Wat vond ze te zwaar? Het parlementaire werk? Of draait ze hiernaast een Alpaca-farm of is ze ondervoorzitter van de Oranje-vereniging? Ulenbelt vertelt het niet. Ik weet het ook niet.
In ieder geval zegt Berndsen zelf niets over leeftijd. Wel over reistijd. Bron: https://d66.nl/d66-kamerlid-magda-berndsen-verlaat-kamer/

Daarnaast is het persoonlijk aanvallen van medeparlementariers nooit chique, maar in het geval van een vertrekkend kamerlid al helemaal niet. Politici verlaten om allerlei redenen de politiek. Sommige vinden het gewoon niet leuk meer, andere hebben een affaire met hun medewerker en weer anderen hebben te horen gekregen dat hun persoonlijke ambitie niet strookt met de partijplannen. En sommigen willen gewoon een Alpaca-farm. In geen enkel geval kun je voor de beeldvorming voldoende uitleggen waarom je gaat. Het is toch de grootste eer? Het is toch een baan met een roeping? Een collega dus uitdagen om zijn vertrek-beweegredenen is per definitie flauw. Al helemaal met bovenstaande valse implicatie.

Tot slot vind ik het oneigelijk. 150 parlementariers trekken zich het lot aan van oudere werknemers. Zware fysieke beroepen bestaan en geen partij is daar blind voor. De verhoging van de AOW-leeftijd is een beslissing die genomen werd in het licht van de onbetaalbaarheid van toekomstige pensioenen en waarbij expliciet is gewezen op de verantwoording naar zware beroepen. Nu doen alsof alleen de SP dit belang verdedigt, is wederom te makkelijk.

Waarom hier tijd aan besteden? Waarom een blog? Omdat dit soort onfatsoen bijdraagt aan een volkswoede over de politiek. Precies de volkswoede die mensen momenteel vervreemdt van overheid en maatschappij. En politici zouden dus zelf beter moeten weten dan valse implicaties online te schieten om hun fans te vermaken.

 

Dit artikel verscheen eerder op het weblog van Tobias. Bron foto twitter: https://www.flickr.com/photos/sp-politiek Bron foto tomaat: https://commons.wikimedia.org/wiki/Solanum_lycopersicum

Tagged with:
 

5 Responses to Waar politiek ook over stijl gaat

 1. Arno says:

  Eens. En helaas, laat ik de stok maar gewoon in dit linkse hoenderhok gooien, typerend voor het type politiek waar de SP om bekend staat.

  • jasper says:

   De SP is een partij met een duidelijke visie en oog voor wat betrokken bij de samenleving. Om dan enkel het schoppen na mede kamerledent e typeren als ‘het type politiek’ vind ik behoorlijk smal en eigenlijk nogal dicht in de buurt van wat je de SP verwijt.

  • Jasper says:

   Ging iets mis met browser waardoor comment boven met vertraging kwam.

 2. ZomboTron1337 says:

  Volgens mij valt het hier wel mee met de SP-fetisjisten.

 3. Bart says:

  Ik vind het moeilijk om niet te reageren op het stijldeel van dit blogje… Maar goed, de inhoud: Je schrijft: “De verhoging van de AOW-leeftijd is een beslissing die genomen werd in het licht van de onbetaalbaarheid van toekomstige pensioenen en waarbij expliciet is gewezen op de verantwoording naar zware beroepen.” Deze zin impliceert dat toekomstige pensioenen onbetaalbaar zouden zijn. Dit is geen feit, maar een stelling. Feit is wel dat de pensioenverhogingen twee gevolgen heeft gehad:
  – Ouderen die niet aan het werk konden komen, krijgen nu langere tijd bijstand ipv AOW. Nog steeds zijn er onvoldoende effectieve maatregelen genomen om mensen die tegen de pensioenleeftijd aan zitten (2-4 jaar) aan het werk te krijgen. (VVD, PvdA, CDA en D66 zijn kritisch op de aanpak van minister Asscher. “Er zijn in totaal zo’n 6500 mensen aan een baan geholpen, dat is ruim onvoldoende”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2061565-dikke-onvoldoende-voor-aanpak-van-asscher.html )
  – Kennelijk zijn de pensioenen zo onbetaalbaar dat er ineens ruimte is voor premieverlaging (WTF!) http://www.nu.nl/politiek/3596118/oppositie-eerste-kamer-wijst-pensioenplannen-af.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.