Beste Mark,

Je hebt me diep in de ziel geraakt met jouw speech op het VVD-congres over het “grote dikke ik” en dat bedoel ik niet positief. Ik ben er zo ondersteboven van dat ik direct met een gevoel van miskenning en vertwijfeling dit stukje ben gaan tikken, ondertussen moet ik vechten tegen de tranen.

Maar laat ik beginnen met een compliment, want net als jij probeer ik altijd te zoeken naar het positieve en wat ons bindt. Zeer terecht maak je gehakt van woningbouwcorporaties en banken die met gemeenschapsgeld soms ronduit hufterig en egoïstisch te werk gaan. Wat verfrissend om uit liberale hoek dit geluid eindelijk eens te horen. En zelf ben je altijd heel netjes met declaraties en vind je jouw salaris ruim voldoende. Dat siert je. En ook ik geloof in een samenleving waar mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en waar voor elkaar gezorgd wordt (volgens mij gebeurt dat al volop.)

Maar nu de kern waarom ik me zo gepasseerd en aangevallen voel door jouw woorden. Om dat toe te lichten, is het handig als ik eerst uitleg wat ik heb meegemaakt en hoe het nu met me gaat. Het maakt me kwetsbaar en ik doe het niet graag, maar nu is het gewoon nodig. Mijn moeder heeft een einde aan haar leven gemaakt toen ik tien jaar oud was. Je snapt dat dit een hele heftige gebeurtenis was. Met de steun van mijn oma die me gedeeltelijk heeft opgevoed, lieve pleegouders, een betrokken familie en vrienden waar ik altijd op terug kon vallen, ben ik gekomen waar ik nu ben. Maar ook: deskundige hulpverleners die rake dingen hebben gezegd die me altijd zullen bijblijven. Daar schuurt het, Mark. In jouw visie is er helemaal geen geld voor hulpverleners en hadden we het zelf maar moeten uitzoeken. Zonder die professionals die door de staat worden betaald, vraag ik me echt af of ik ooit nog gelukkig had kunnen worden. Want gelukszoekers: dat zijn we tenslotte allemaal.

Later ben ik zelf gaan studeren voor maatschappelijk werker. Ik heb ervaren hoe noodzakelijk het is dat wij als samenleving een vangnet organiseren, gefinancierd uit belastinggeld, zodat zo min mogelijk mensen tussen wal en schip vallen en iedereen een eerlijke kans krijgt. Zonder ons sociale vangnet stevenen we af op een ontwrichte maatschappij met meer daklozen, meer suïcidegevallen, meer geweld in het openbaar vervoer, kortom: een land met winners en losers. En dat moeten we toch niet willen, Mark? Al is het maar omdat dit scenario op de lange termijn veel meer geld gaat kosten. Maar ja, politiek is helaas te vaak kortetermijndenken (want: verkiezingen en pluche enzo).

Het kan nog erger, Mark. Vijf jaar geleden sprong mijn broertje van een brug af. Je snapt, ik was psychisch compleet gesloopt. Dankzij psychologische hulp ben ik hier weer redelijk bovenop gekomen. Noodgedwongen moest ik gaan bedenken wat de zin van het leven eigenlijk is en sindsdien heb ik er bewust voor gekozen wel door te gaan, te genieten van het leven en mijn bijdrage te blijven leveren voor een betere wereld. Helaas kreeg ik een jaar geleden een gigantische burn-out, wat te verklaren valt vanuit die eerdere traumatische gebeurtenissen. Ik presteer, dus ik ben – die misvatting heeft me bijna de kop gekost. En wat zeg jij dan? “Je moet gewoon een stukje harder roeien als het tegenzit.” O, ik wist niet dat het zo simpel was. Dus compleet knock-out liggend in die boot die doelloos ronddobbert, schreeuw jij door je megafoon: “harder, harder, we zijn toch geen mietje?”

Toen moest ik een uitkering aanvragen want tja, werken kon ik simpelweg niet. Het lijkt alsof je mij dan ziet als zo’n uitkeringstrekker die profiteert van andermans belastinggeld en er van geniet om met gratis geld bierdrinkend en blowend de godganse dag aan zijn zak te krabben voor de televisie. Beetje wereldvreemd mensbeeld houd je er dan op na. Ik geloof dat bijna iedereen (als ik goed om me heenkijk) dolgraag wil meedoen aan de samenleving en er bij wil horen, gezien wil worden en zijn talenten wil kunnen ontplooien en daarvoor simpelweg erkenning verlangt. Probleem is juist dat men door overheidsinstanties als het UWV en de Sociale Dienst soms wordt gecriminaliseerd, vrijwilligerswerk wordt bestraft en eigen initiatief de kop wordt ingedrukt. Dat fenomeen noem ik “de participatieboete.” Exact dit verschijnsel is zo hypocriet aan dit kabinetsbeleid, van iedereen verlangen dat je een steentje bijdraagt in de “participatiemaatschappij” maar ondertussen de inzet van bewoners voor hun naasten of de maatschappij onmogelijk maken.

Nu gaat het gelukkig weer goed met me, Mark. Dankzij een bijstandsuitkering, professionele hulp en al die lieve vrienden en familie om me heen zit ik weer goed in mijn vel. En ik participeer volop. Zo help ik mee een G1000-burgertop te organiseren, denk ik vrijwillig mee over het kwaliteitsbeleid van een zorginstelling en zit ik boordevol plannen om geluk te verspreiden. Natuurlijk ben ik soms nog eens verdrietig, dan sluit ik mezelf op en jank ik een avondje een hele tissuedoos vol, maar daarna kan ik weer verder. Binnenkort heb ik hoogstwaarschijnlijk twee betaalde banen en kan ik uit de uitkering. Leve de verzorgingsstaat! Je versmalt de discussie tot de keuze voor een grote of kleine overheid en dan denk ik aan de wijze woorden: “het gaat om een overheid die beetpakt op het juiste moment en loslaat op het juiste moment.”

Beste Mark, je bent ook mijn premier. Je bent ook de premier van Suzanne, die als hulpverleenster in de schulden terecht is gekomen omdat de PGB’s door de overheid slecht of niet uitbetaald worden (dan ben je in feite dus zelf een wanbetaler, bestaat hier een incassobureau voor?) Je bent ook de premier van Achmed, die moeilijk aan een baan komt wegens een exotische achternaam. En je bent ook de premier van al die inwoners die, net als ik, niet met een gouden lepel in de mond zijn geboren en moeten knokken voor hun plekje in onze samenleving.

Beste Mark, ik nodig je uit om eens bij me op bezoek te komen in Nijmegen. Dan drinken we een bakje koffie of een biertje en gaan we open het gesprek met elkaar aan. Want ik geloof best dat je het allemaal goed bedoelt, maar het komt zo ongelukkig over. Ken je het begrip “ubuntu?” Dat is een humanistische filosofie uit Afrika die er van uit gaat dat we allemaal verbonden zijn met elkaar en met de natuur. In die verbondenheid ligt volgens mij de sleutel tot wederzijdse solidariteit en meer welzijn. Want: mensen laten zich niet reduceren tot rekentabelletjes, beursgraadmeters en producten. Ik geloof dat we allemaal onszelf willen kunnen zijn of worden, goed voor anderen willen zorgen en ons willen inzetten voor een wereld die je met een gerust hart aan je kinderen kan toevertrouwen.

Ik wens je sowieso veel levenswijsheid toe in je verdere loopbaan en weet je welkom in (zoals ik het graag noem) Wijmegen.

Louis de Mast

 

Afbeelding: By Rijksoverheid [CC0], via Wikimedia Commons

Tagged with:
 

17 Responses to Meer Ubuntu voor de premier

 1. Goed stuk.
  Ik heb zelf 4 jaar geleden -bij gedwongen ontslag- geen ww aangevraagd omdat ik -met mijn capaciteiten- niet mijn hand wilde ophouden. Ondanks vele sollicitaties ben ik sindsdien gedwongen zzp’er. Zonder pensioenopbouw, arbeidsongeschiktheidsverzekering of vakantie. En vrees elke garagebeurt voor mijn karretje.

 2. Arno says:

  Ik kan je je frustratie goed voorstellen Louis. Maar ik hoop (en denk egl ook) dat Mark Rutte geen gevallen zoals jij in gedachten had toen hij dat zei. Ik snap dat je zijn woorden op deze manier interpreteert, vanwege de situatie waaruit je komt. Ik denk alleen niet dat ze zo bedoeld zijn.

  Natuurlijk zijn er situaties waarin goede, professionele hulp keihard nodig is. En die moet er dan ook zijn, en niet te zuinig. Alleen, die moet er zijn voor hen die deze ook echt nodig hebben, zoals jij toen. En niet voor iedereen die er misbruik van wil maken. Er bestaan ook mensen die bij elke kleine tegenvaller direct naar de staat kijken, naar wat ze allemaal niet kunnen krijgen en waar ze ‘recht’ op hebben. Dát moet niet de grondhouding zijn, maar pas wanneer het écht nodig is. Jouw situatie telt duidelijk NIET als kleine tegenvaller. Ik neem aan dat Rutte dat in gedachten had. Dat is in elk geval hoe dat ik, als liberaal/rechts VVD-stemmer, erin sta. Ik hoop de VVD ook.

 3. Mooi stukje en je kaart het verschil goed aan. Het is verschil is echter het probleem en dat ga je niet oplossen door een biertje met elkaar te gaan drinken. Da’s te naïef gedacht. Deze man (Rutte) is blind voor andersdenkenden of minderbedeelden want hij vind namelijk dat hij gelijk heeft met zijn geschiedenisopleiding. Vergeet ook niet dat hij als een “Wolf in schaapskleren” de ‘troon’ heeft bereikt, een leugentje om eigen bestwil gaat hij niet uit de weg. Al deze dingen hier genoemd is niet premierwaardig, dan ben je ongeschikt voor de job. Dan is de enige oplossing te verdwijnen, iets anders te gaan doen. Ik geloof best in de goedheid van mensen maar sommige mensen zijn ongeschikt voor een bepaalde functie, zo ook onze premier. Heeft niet de juiste instelling, begrijpt van heel veel dingen niets en blaakt onzin uit en kwetst mensen zonder dat hij dat in de gaten heeft. Dat hoort niet bij een premier.

 4. Arno says:

  Tja, Mr zondernaam, dat is jouw bescheiden mening. Als je een opstand wil mag je je argumenten wel wat beter onderbouwen. Ennuh, wat is er mis met een geschiedenisopleiding? Is dat te min voor jou of heb je juist liever een LTS’er als premier??

  • Ture says:

   Zeg, Mr VVD, heb jij soms iets tegen LTS’ers? Die mensen kunnen zich soms óók nuttig maken voor de maatschappij, hoor!

   • Maar minder makkelijk als premier, vermoed ik zo. Sowieso, als iemand begint met afgeven op de opleiding geschiedenis, is mijn eerste reflex toch te denken dat iemand het niet goed begrepen heeft… het is toch de koningin onder de wetenschappen 😉

    Niettemin heeft de opstandeling hierboven volgens mij wel een punt, zeker als het gaat om ‘leugentjes om bestwil’. Als ik die iets algemener mag formuleren: veel politici hebben geen eigen standpunt, vinden niet wat ze vinden maar wat op dat moment handig is om te vinden, ‘hoe de wind waait, waait hun jasje’.

    En ik heb de indruk dat sommige partijen daar meer last van hebben dan anderen. Sowieso bestuurderspartijen, maar vooral de VVD. Pak een Rutte, die vroeger de ‘groene vleugel’ van de VVD vertegenwoordigde. Pak een Zijlstra, die als lokale volksvertegenwoordiger voor bed/brood/bad was, maar landelijk tegen, want moet streng overkomen.

    En zo zijn er nog veel, veel meer voorbeelden. Ook wel van andere partijen hoor, maar ik snap de kritiek op Rutte wel.

    • Arno says:

     Inderdaad, ik heb niks tegen LTS’ers, zonder goeie handige technici staat het land binnen de kortste keren stil. Maar, ik acht ze net iets minder geschikt als premier. Ik had ook een willekeurige andere LBO-opleiding kunnen noemen maar daar gaat het me niet om.

     Natuurlijk is het een probleem dat politici met de wind meevaren, alleen ik zie dat absoluut niet als een probleem dat beperkt is tot de VVD. Kijk de PvdA, draaien als een tol bij elke discussie, Wouter-Windvaan anybody?

     En ja, het is veel makkelijker om rechte koers te houden vanuit de oppositie. Regeringsverantwoordelijkheid nemen betekent tegenwoordig compromissen sluiten, meestal met 2 a 3 andere partijen, of een extreme tegenpool zoals het huidige kabinet. En dan mag je daarna die compromissen gaan verdedigen. Ook dat wordt al snel gezien als draaien.

     De PVV en SP kunnen daarentegen rustig blijven preken vanaf de zijlijn, hopelijk blijft dat zo want dat zie ik liever dan dat ik hun in een regering zie.

    • Jasper says:

     Geschiedenis ok. Maar van het voorbeeld van hardwerkend Nederland verwacht je dat hij het in 3 jaar afrond niet in meer dan de tijd die ervoor staat.
     Vind je niet Janos. O wacht…

  • Ik had het webadres erbij gezet (had ik ingevuld) maar wordt niet getoond. Bij deze: http://facebook.com/nldinopstand
   Speciaal voor de onderbouwing dat je wenst 😉

   Rutte faalt juist op economisch vlak keer op keer. Dat bedoel ik dus met zijn geschiedenis opleiding te zeggen. Hij denkt te weten waar hij het over heeft maar weet het diep in zijn hart niet, wil dat niet toegeven, wil zich niet laten informeren. Niet geschikt voor de job dus. Staat ook een uitzending op de site dat hij een schokkend gebrek aan economische kennis heeft. Op zich niet erg als je jezelf maar niet uit alsof je het wel weet, dan is het wel erg.

 5. Ilse says:

  Dat Rutte de medemens die misbruik maakt van de voorzieningen in zijn hoofd heeft is prima. Die zijn er. Ze zijn echter als je het mij vraagt veruit in de minderheid, en mogen daarom niet als norm genomen worden.

  Voorbeeld: Een jonge moeder van 4 kinderen, werkt 20 uur per week in de zorg voor een bescheiden-maar-voldoende-inkomen, besluit dat ze niet meer met haar fulltime werkende partner door kan. Nog wel door één deur, maar niet meer op basis van een liefdesrelatie. Ze besluiten in goed overleg te scheiden. Ze zoekt een betaalbaar huurhuisje in de buurt van haar ex en begint samen met hem het bedenken van een vorm van goed co-ouderschap.

  Een half jaar later. Deze vrouw, jong getrouwd met haar inmiddels-ex, is nog volop aan het leren hoe ze haar eigen boontjes moet doppen. Al die verzekeringen, het inrichten van haar huis, haar werk, het valt allemaal niet mee, maar ze houdt de ballen hoog. Gelukkig steunt haar ex haar goed met de kinderen. Dan krijgt ze te horen dat haar 3e contract niet verlengd wordt, omdat de instelling waar ze voor werkt het economische risico van een vaste aanstelling te hoog inschat. Door dit nieuws raakt ze overspannen. Ze zit 2 weken thuis en gaat dan, voor de laatste paar weken die nog resten, voor 50% weer aan het werk.

  Wat moet ze nu doen? Eigenlijk droomde ze al stiekem een tijdje van een carrièreswitch, maar dan zal ze zich moeten laten omscholen. Bovendien begint die opleiding pas over een half jaar, en zal dan ook nog eens 3 jaar duren. Om zichzelf tijd te geven om bij te komen en na te denken, wendt ze zich tot het UWV.

  Schande, dame. Kom van je luie reet af en roei gewoon wat harder. Het leven is hard.

 6. Arno says:

  Ja, Ilse, er zijn mensen bij wie alles zo ongeveer tegenzit. Zoals ik hierboven ook betoogde is in mijn optiek in die situatie hulp noodzakelijk en moet daarmee ook niet te zuinig gedaan worden. Dit klinkt als een geval waarin een tijdelijke, grondige ondersteurning enorm zou kunnen helpen.

  Alleen zijn er ook hier vele tinten grijs tussen dit geval aan de ene kant en de nietsnut op een krat Schultenbrau aan de andere. En ergens daartussen houdt de verantwoordelijkheid van de staat een keer op. Waar precies de grens ligt is waarschijnlijk voor iedereen anders.

 7. Jasper says:

  Barbaren die een flesje Schultenbrua wegkrijgen zijn ongeschikt voor steun van onze premier.
  Los daarvan wel een goed stuk. Alleen ik heb de toespraak niet letterlijk gehoord.
  Een opleiding van 3 jaar volgen vindt het UWV trouwens bij mijn weten absoluut niet de bedoeling. Die verplichten acceptatie van elke baan. ook carriere switch naar bollenplukker.

  • Ilse says:

   Hee, bij het UWV kan ze in elk geval het eerste half jaar uitzitten, tot ze een besluit heeft genomen. Daarna kan ze een lening bij het DUO afsluiten, die ze vervolgens kan aflossen tot ze 55 is. Als ze geluk heeft is ze daar daar net mee klaar als ze de tegen die tijd wellicht niet meer gefinancierde studie van haar jongste kind heeft betaald? Als er al droog brood te verdienen is in haar nieuwe sector.

 8. Ture says:

  Beter 8+ jaar over je studie doen dan nominaal afstuderen en de basis van Nederlandse grammatica ontberen.

 9. Ilse says:

  Het is net waar je je prioriteiten legt.

 10. jasper says:

  Ik heb de speech van Rutte nog eens opgezocht. Hij zegt ook dat als het echt nodig is je best bij het UWV terecht moet kunnen. Alleen dat je moet beginnen met kijken of je nog kunt werken. Ik vind dit opzich geen verkeerde norm. Helaas is hett wel zo dat als je je niet zo snel bij het
  UWV meldt je vermoedelijk lang op het geld kan wachten als je het toch nodig hebt. Dus dat kan men zich alleen permitteren als men genoeg spaargeld heeft. De Jobs liggen immers ook niet voor het oprapen. Verder verwacht ik nu wel dat hij straks ook toedeledokie zegt tegen zijn wachtgeld. Hij heeft met zijn salaris voldoende buffer op kunnen bouwen. En zijn voorganger kon in notime aan de slag bij Ernst en Young.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.